Sign in to follow this  
Followers 0
laptop.bg

Създателят на литиево-йонната батерия е на прага на нова революция

2 posts in this topic

Lithium-ion-creator-helped-develop-a-betС бързото изчерпване на петролните находища и сериозния ефект, който глобалното затопляне започва да оказва на ежедневието ни, учените търсят нови алтернативни методи за генериране на енергия. През последните две десетилетия използването на вятърна, соларна и биогоривна енергия е нараснало значително и електрическите превозни средства започват да стават все по-често срещани. Въпреки това използването на петрол е все още по-практично, тъй като наличните към момента батерии не са достатъчно добри, за да съхраняват голямо количество енергия и им е нужно сравнително много време за зареждане.

Все пак учените дават всичко от себе си да измислят нови изобретения и поради този факт сме на прага на една нова „свободна от петрола“ ера.

Джон Б. Гуденаф е създателят на най-често използваната в електрониката батерия днес – литиево-йонната. Нашите компютри, смартфони и дори електрическите превозни средства се захранват от такъв тип батерия. Въпреки факта, че е била революционно откритие навремето, литиево-йонната батерия си има недостатъци и се превръща в отживелица за съвременните нужди. Някои от тези недостатъци включват възможността за късо съединение и самозапалване (нещо, което ни напомня много за злощастният Galaxy Note 7) и невъзможността за използване при ниски температури.

Nokia_Battery.jpg?resize=242%2C176Същият този Джон Б. Гуденаф днес работи с Мария Хелена Брага от Cockrell School в Тексаския университет. Заедно с техния екип създадоха нова по-безопасна и евтина „solid state“ батерия. Вместо течни електролити, както в литиево-йонната батерия, за създаването й са използвани стъклени електролити, което ще реши проблема със самозапалването. Тези стъклени електролити също така позволяват на батерията да работи при минусови температури от около -20 градуса по Целзий.

Какви са предимствата на тази технология?
Първо, тя съхранява три пъти повече енергия от обикновената литиево-йонна батерия. Твърди се, че презареждането става за минути, вместо за часове и броят на циклите на зареждане и изтощаване, които може да издържи, е по-голям. Също така има и добри новини за околната среда – литият е заменен с нискобюджетен натрий ,така че батериите могат да бъдат произведени с природосъобразни материали.

Екипът търси партньорство с производители на батерии, за да може да въведе новата батерия в живота ни и електрониката. Чрез създаването на такива изобретения един ден няма да ни се налага да зареждаме смартфона или лаптопа си всяка вечер и ще можем да пътуваме дълги километри без да вредим на околната среда.

Асортимент от над 1000 модела лаптопа можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ:
http://laptop.bg/laptops-all

aJQbXHG1MtQ

Прочети още...

Share this post


Link to post
Share on other sites

С други думи - направили са нещо средно между кондензатор и батерия...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0