Sign in to follow this  
Followers 0
tac7ical37

Acer VN7-792G

5 posts in this topic

Здр , имам следния проблем с лаптопа си , който е на 15 дни. Проблема е във високите температури и странния звук на FAN-a , понякога се задействат и пак утихва и така постоянно , и когато се задействат дигат CPU temp на 80 90. Няма как да е термопастата според мен , тъй като лаптопа е нов , използвам Cooling pad , който също държи лаптопа под ъгъл изправен , да не се пълни с прахоляци и т.н. Използвам NBFC (Notebook Fan Control)  , и cfg-то уж ми контролира Fan спийда , но .. Знаете ли дали има изобщо някакъв проблем , как да го отстраня и т.н ?? Някакви програмки , които да регулират температурите (ако има изобщо) ?? Притеснен съм , тъй като лаптопа е гейминг Intel I7-6700HQ Skylake Quad-core 2,6-3,5 ghz (избрал съм го да не overclock-va , за да не вдига температури) , 8 GB Ram , nVidia Geforce gtx 960M 4gb GDDR5. Да допълня , избрал съм Maximum processor state : 99 % , Cooling SYstem: Active и на Plugged in / Cable. Не знам какво ли не опитах , но проблема с температурата все го има.. ? Да не би да е нормално от тежките игри , които играя , при тях да са съвсем нормални температури? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най- вероятно е програмен проблема - но това може да се случи по няколко причини. Първо си провери машината за вируси и ако няма промяна - пак пиши тук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей,

Напълно си е нормално лаптоп-а да загрява толкова. В тестове след 1 час натоварване процесортът на този лаптоп си достига 90 градуса. Към проблемът при теб ми звучи,че допринася и лош OS image и софтуера за управление на вентилаторите. При такива температури те трябва да са включени на най-високата степен за да не се задушава(throttled) процесора.

Пробвай да преинсталираш с друг Windows(по възможност закупен от Microsoft  а не от замуда), провери за ъпдейт на BIOS-a на acer.com и разкарай  NBFC. Не съм го ползвал, но ми звучи като голяма глупост.

Поздрави,

Стани

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей, колега!

Виждам, че темата вече е на няколко месеца, но ако все още не ри решил проблема си, имам решение за теб. Притежавам същия лаптоп, със същата конфигурация, само че купен Декември 2015 г. и също като теб, го взех с цел да играя на него. Относно температурите - макар и да са високи според теорията, спокойно, не само при теб е така. Оказва се, че фабрично, при голямо натоварване, температурата на процесора достига до 97 градуса на отделни ядра. Аз също бях притеснен от това, защото при една гейминг сесия от 2-3 часа да речем, процесорът се пържи на такава температура и хич не ми беше комфортно да го мъча така.

Решението: Най-накрая реших, че сам ще се заема с проблема, без да се занимавам със сервизи (в които задължително ще объркат още нещо, вземайки една камара пари за това), и отворих лаптопа. По съвет на колеги от няколко други форума, директно се насочих към смяна на термопастата. Да, машината е нова, няма никаква логика да е от пастата проблема... Така е докато не махнеш охладителя от двата чипа на процесора и видеото. Леле мале! В завода са мацали тая паста като за световно. Слагано е не със спринцовка, ами с лъжица все едно. Отделно, самата паста при отварянето (малко по-малко от година след закупуването), приличаше на засъхнала паста за зъби... Дам, ето откъде са високите температури. Изчистих всичко до блясък със спирт, сложих от дежурната ми Arctic Cooling MX-4, монтирах обратно охладителя, сглобих лаптопа, стартирах и о, чудо! Няма и помен от цифрата 90..., няма и помен от цифрата 80... На AIDA64, при максимално натоварване на процесора и видеото едновременно, след половин час, температурите са малко под 80 градуса на най-горещите ядра, а другите работеха на 71-72 гр. Отделно от това, разликата в температурите между четирите ядра на процесора се намали до макс 6-7 градуса (при около 10-12 преди). Няма такъв кеф! При реални игрови условия, нещата изглеждат още по-добре, тъй като играта не товари системата, както Аида-та, и температурите се въртят между 60 и 70 градуса. Сравнено с преди, става въпрос за между 15 - 20 градуса спад в температурите при пълно натоварване! Просто нищо общо с преди... На празен ход, също е по-студено - варира от 25 до 35 градуса, а не както преди между 40 и 50... В следствие от това, при обикновено сърфиране в нета, вентилаторите почти не работят. Пускат се за 1-2 секунди и пак спират и като спре и харда, настава пълна тишина. Преди много рядко се радвах на такава...

Та изводът от цялата ситуация е - явно е кофти фабричната термопаста и подлежи на смяна с маркова такава. Съветвам те, ако не си скаран с отвертката, да направиш същата операция. Ако те е страх - тогава сервиз. Гаранционни стикери поне при мен няма по шасито, тъй че процедурата не нарушава гаранцията. В случая не ме гризе съвестта, защото манипулацията, ако се направи както трябва със сигурност удължава живота на машината. Та успех, колега! Във всички останали отношения - лаптопът е просто невероятен!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има ли някой с този лаптоп да ме намери във Фейсбук да го питам един въпрос за батерията - www.facebook.com/n.milkov

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0