Sign in to follow this  
Followers 0
b3s7ch0

Цена на лаптоп

2 posts in this topic

Здравейте,

замислих се напоследък , реално каква е стойността на лаптопа , който използвам вече 1 година . Предстои ми покупка на нова машина , която вече съм набелязал и HP-то , което използвам в момента , определено няма да ми е необходимо . От кратка справка в най-популярните сайтове за пазаруване , моят модел , чисто нов ( http://www.pcworld.com/product/1286736/hp-pavilion-g7-2240us-notebook-pc.html ) , струва в рамките на 650-680 долара , което обърнато в лева е около 1200 . Като се има предвид , че съм го ползвал по-малко от една година , никога не е нараняван(изпускан , надиран и т.н) , а батерията му кара без проблем поне 2,5 часа браузинг , какво мислите ?

Опитах през един от популярните гаджети за измерване на цената на използвани лаптопи http://www.gadgetvalue.com/ да пресметна горе долу как стоят нещата и според сайтчето цената е между 360 и 370 долара или в левове 650-660 . Просто искам да разбера дали дефакто въпросната цена е адекватна за нашия пазар .

Според нашите сайтове за продажба , моделът на моя лаптоп не се предлага у нас , но има подобен модел , който в момента е пуснат с продажбена цена 1179 лв за нова машина http://www.pazaruvaj.com/prenosimi-kompjutri-c3100/hp/pavilion-g7-1000sq-ld009ea-p47795884/ . Моят е 1 към 1 с този , като изключим , че този от линка е с 4 GB RAM , а този който ползвам аз с 6 .

Едит - вмятам , че въпреки че е купуван преди 1 година , лаптопът няма гаранция за България , тъй като е купен от САЩ , по времето когато бях там .

Благодаря ви

 

Edited by b3s7ch0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Такива въпроси всеки си задава като тръгне да продава машината си, включително и във форума има такива питания.

Никой не може да ти каже колко е готов да плати един клиент за твоят лаптоп и колко клиенти ще се появят. Пазар - няма логика в него, а интереси. Все пак, ти ориентировъчно можеш да се водиш от следните факти, които влияят на цената на една машина:

1.Цената на едни лаптоп пада моментално след продажбата му от магазин (или търговец) с 50% (не споря за точността), поради начисляването на данъци, разходи и надценка от продавача. При частна продажба такива разходи не се начисляват и съответно не се търсят от купувача.

2.Прието е, че амортизацията на компютър се отчислява за 3 или 5- годишен период (счетоводно). От първоначалната цена махаш съответната сума за броя на годините, които са изтекли от покупката му.

3.Има субективен елемент - при вложени в лаптопа по- скъпи части с по- голяма функционалност, получената след първите две точки стойност може да бъде увеличена с до 10%, а при специализирани лаптопи - с до 20%.

И все пак, влияние има и наличността на пазара на този модел, гаранции, платежоспособност на пазара и още един куп фактори.

Успех с продажбата.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0