Sign in to follow this  
Followers 0
god_15

Обновяване на форума

23 posts in this topic

Здравейте, драги съфорумци

Преди около две седмици започнахме обновяване на форума като дизайн и система. За съжаление имахме някои спънки, които извадиха форума извън строя за около седмица и още се опитваме да изчистим останалите проблеми след ъпдейта. Както сте забелязали, повечето теми не са разчитамеми по заглавие и/или съдържание. Това засяга само старите теми. Всички нови теми нямат този проблем и съответно форума може да функционира нормално. Също някои от титлите, описанията и някои опции в менютата остават нерачитаеми към момента. Надявамe се, скоро да изчистим и последните останали проблеми, за да се насладите напълно на обновения ни форум.

Поздрави
Екипа на Laptop.bg
 

Edited by god_15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като член на форума от доста време, ще си позволя да изкажа мнение!

И то не е никак ласкаво и хвалебствено! Писах няколко пъти в страницата ви във Фейсбук, но отговор така и не получих. Не отива на сериозна фирма да си прави такива 'експерименти', па макар и с безплатен форум. Нищо не пречи да си тествате дизайна и каквото си искате още там паралелно, и когато видите, че няма проблеми, тогава да го сложите като основна тема/редизайн/версия... Текущите проблеми са от доста дни, но чак сега пускате тема към 'драгите съфорумци'.

Това, че форумът е безплатен и е пълен с търговци и 'търговци', които пускат по 20 теми, рекламирайки фирмите и стоките си, има решение - да ги поканите да си плащат за рекламата или бан! Относно това, че форумът е безплатен и едва ли не трябва да ви целуваме краката, че го има - ами или го поддържайте или го закривайте!

Вместо да направим едно полезно за посещение място в интернет, където потребителите могат да попитат за проблем, за нов, за съвет относно лаптопите си, ние правим йероглифи, обръщения към 'драгите съфорумци' и прочие глупости. Нищо не пречеше и да разширите форума с раздели за таблети и смартфони, и без това държите сайтовете. Все повече хора ползват таблети, фаблети, смартфони, нямаше да е лошо на едно място да открият информация за няколко продукта, които ги интересуват. Но не би.

Мнението ми може да го изтриете, да ми сложите бан или да ми затриете профила дори. Подигравките ви край нямат!

Ще следя темата 2, 3 дни, да видя какви ще са отзивите на някои колеги, които уважавам много и на които държа, макар и да не сме се виждали на живо с тях!

Ако желаете да ми отговорите, не държа да е в темата. Latitude at europe.com ми е мейла. Be my guest!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди може би 2 години пак се издънихте с ъпгрейд на форума, но по-бързо се оправихте. Аз не мога да разбера за чий ... ви е да разбутвате нещо надеждно работещо? "Новият дизайн"  е последното нещо, за което си заслужава да отделяте време и усилия. Ако искате да изградите форум с деобра репутация, който да ви води клиенти, наблегнете на съдържанието. Защото до момента 80% от него са дублиране на Преебалник-а в раздели Продава и откровено просене в раздели "Купува".

 

Горното мнение е мое. Ilian359

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не мога да разбера защо направихте форума по-грозен и го убихте за близо седмица, което е пагубно за толкова динамичен форум. Не мога да разбера и защо не си оправихте енкодинга в DB-то, та се получава така, че нищо не се чете. Въобще - нещо което работи, не се човърка!

 

 

 

 

 

 

 

п.п Год едва ли е виновен. Имаше във форума някои модератори, които са част от екипа, но като че ли бяха част от обикновените потребители. Едва ли той е решавал. Просто се получава "убийте вестоносеца"

 

 

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

intelpentium3 - понеже аз основно следя какво се случва във форума, то и аз споделям новините, когато стигнат до мен. Веднага щом ми се изясни ситуацията направих и въпросната тема. Основната причина за падането на форума беше, че от IP Board започнаха ъпдейта без да ни предупредят. Съответно се прецака ъпдейта и админите на нашите сървъри трябваше да им помагат. За съжаление се оказа, че не са направили правилен бекъп на форума и затова отне около седмица да го "оправят". Сега имаме проблем с енкодинга и беше нает програмист, който да се опита да го оправи, но днес разбрах, че не е успял и се е отказал. Ако някой от вас мисли, че може да го оправи или познава някой, който се занимава с такива неща, то нека се свърже с мен - 0879 33 66 76, за да може да изчистим и последните проблеми.

ninex - бан за изразяване на лично мнение никога не сме налагали (поне докато аз съм бил "админ"). Съвсем на място си е гневното ти мнение. Стигнахме до въпросния ъпдейт поради няколко причини. Първата беше, че имахме прониквания в новинарските ни сайтове и магазина точно през форумите ни (или поне така твърдяха админите, които поддържат сървърите ни, които скоро ще бъдат сменени с други, поради натрупаните им фаловете в последно време). Втората беше, че се получи някакъв проблем със системата на форума и последните седмици всички потребители излизаха с еднакво IP и анти-спам функцията на форума баннваше автоматично всички новорегистрирали се. Третата причина беше, че от поне две години натяквам, че трябва форумите на laptop.bg, smartphone.bg, tablet.bg, desktop.bg и ele.bg да се обединят в един. Ето че идеята покълна, но с цената на сериозен фал, независещ от нас, защото бяхме предупредили да се направи бекъп.

Ilian359 - заради това махнах post count-a в раздел "Борса" преди време и имаше известен ефект. Но ако имаш предложения за по-ефективно справяне с проблема, то ще се радвам да ми ги споделиш.

Както сте забелязали, от много време форума имаше проблем с адекватна модерация. Причината беше, че никой от екипа ни не можеше да се занимава пълноценно с него. Затова направих Denis40 и Sawyer модератори на раздел "Борса" и те до последно се справят много добре с поддръжката му, а го правят на добра воля. Затова сега се обръщам към вас (потребителите) отново за помощ. Ако някой е по-навътре с IP Board и поддръжката на форуми, то нека се свърже с мен на горепосочения телефон или на някои от посочените форми за контакт, за да направим форума, такъв какъвто го искаме, а именно "едно полезно за посещение място в Интернет, където потребителите могат да попитат за проблем, за нов, за съвет относно лаптопите си". Разбира се, ще има адекватно възнаграждение за положените усилия.

Благодаря за проявеното търпение, нетърпение, разбиране и неразбиране от ваша страна!
Поздрави
Богдан

П.П.
ninex - не намирам къде си писал в страницата за форума. :?

Edited by god_15
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добре, как другаде ъпдейтите не тръгнаха сами, само тук без ваше знание някой си ви ъпдейтнал и убил форума. Как така не са ви направили backup на DB-то и сайта, след като това е функция на повечето хостинги периодично да го правят, особено при платените планове?

Добре, как другаде ъпдейтите не тръгнаха сами, само тук без ваше знание някой си ви ъпдейтнал и убил форума. Как така не са ви направили backup на DB-то и сайта, след като това е функция на повечето хостинги периодично да го правят, особено при платените планове? Значи в момента е невъзможно да се пише. С единият браузер влизам да си едитна мнението, с другият браузер пиша, защото не се получава иначе.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На въпросите, защо от хоста не са си свършили работата както трябва, не мога да отговоря. :) Най-абсурдното е, че са имали само бекъп от 2008-ма. От Invision Power Board имат правото по всяко време да правят промени по форума и ако не се лъжа, те започнаха ъпдейта в петък вечерта, а в събота видях мазалото.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

На въпросите, защо от хоста не са си свършили работата както трябва, не мога да отговоря. :) Най-абсурдното е, че са имали само бекъп от 2008-ма. От Invision Power Board имат правото по всяко време да правят промени по форума и ако не се лъжа, те започнаха ъпдейта в петък вечерта, а в събота видях мазалото.

Как бе, човеко? От IPB как ще имат право да питат форума по всяко време без никаква коордиция? Знам много форуми, при които подобен ъпдейт не е правен и си работят. Не знам какви услуги сте пуснали и какъв достъп. Мисля, че от ваша страна трябва да е инициирано обновяването. Май е време да смените системата с vBulletin. Тя е по-сериозна, по-лека и отгоре на всичкото по-малко проблемна. Пък за хоста - явно и хостингът ви не е в сериозна фирма. Когато имах сайт, редовно имаше периодичен backup на базата данни и файловете. Проблемът с тия бакъпи е, че трябва да се оправяш после с Permissions. Проблемът си в DB-то сигурно ще се реши с конвертиране между енкодинги. Не знам какво мазало е направено, мислех че ползвате UTF8.

Явно обаче ползвате Win1251 или от къде да знам. Вашите администратори трябва да са навътре в нещата. Как така програмист се хванал и се отказал да прави нещо по форума? Ето, в момента дори не мога да EDIT-твам през IE. През друг браузер пък не мога да пиша въобще. Просто е осакатен форума, да не говорим за странната тема/скин.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз още по-малко си имам на идея. Както написах, ако знаеш как да го оправиш, звънни ми и ще се разберем кога и как да ти дам достъп до всичко нужно. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Оправих йероглифите в описанието. Но попълнените от вас неща, ще трябва сами да си ги коригирате. Относно проблемите с браузерите, в понеделник ще видя какво може да се направи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пуснете обява, ако трябва или потърсете фирма, която се занимава с това. Няма нужда всеки да бара и да човърка, без да си има и хабер колко неща може да посере..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oт това, което аз виждам смея да твърдя, че е пострадал масива от криптовирус. Вероятно са заминали и автоматичните бекъпи пак по тази причина. Админите - не са виновни, тези криптовируси са наистина голям проблем, буквално една машина заразена в мрежата стига. С уволнението им няма да постигнете нищо - за сега няма 100% ефективен начин за защита от тези гадини. Има хардуерно решение от редовен бекъп на отделни носители, което си е трудоемка работа. Форумът трябва да се направи отново, не губете време, а колкото до програмиста - видял е, че не може да се справи с декриптирането и се е отказъл - по-добрия вариант вместо да ви дава напразни надежди.

Адски кофти, един от любимите ми форуми, пишете го отново, това е решението. Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites

vigo_m, аз ако съм админ и така се посерат нещата, мислиш ли, че шефа ще го интересува кой и какъв вирус е налегнал нещата - теглят ми шамарите и да възстановя данните, ако е възможно и шута в задника.. Работа на админите е да знаят какво се случва. Не им плащат да продават печки и бойлери все пак :)

 

god_15 - прехвърлете базата с потребителите и пуснете нов форум. На темите и мненията майната им - белята е станала, спор няма, но понякога опитите да поправиш старото, само те връща назад..

Edited by ninex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какъв е шанса да заразиш сериозен сървър с криптовирус??? Бах ти и админите проблемът е с енкодинга на базата.И вероятно калпав бекъп.

Share this post


Link to post
Share on other sites

По принцип нямам време да се занимавам много с тази база данни но дали проблема е че преди това е била в някаква кирилица пък сега е в UTF8 така като гледам символите на такъв ми прилича?

Share this post


Link to post
Share on other sites

По принцип нямам време да се занимавам много с тази база данни но дали проблема е че преди това е била в някаква кирилица пък сега е в UTF8 така като гледам символите на такъв ми прилича?

Проблема е нещо подобно. Пуснал съм на god_15 решението. Предполагам ще се справят ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не мога да разбера програмиста който сте наели как не е могъл да се оправи и как не сте го взели предвид преди това всеки който е мигрирал сайтове или форуми го е срещал.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Щото най-вероятно не са наели програмист, а админите на сайта са го свършили. Което не ги оправдава.. Тези неща трябва да се знаят от хората, които уж ги работят..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здр.

Уважавам труда на модераторите....

но....

1. Рангът на потребителите.....лоша работа.

2. Маймуницата вместо Кирилица.....лоша работа.

3. Търсачката не работи.....лоша работа.

4. Обновяването на обявите /ъпване/....лоша работа.

 

1.Филтър на показването....добра работа.

2. Анимацията при презареждане....добра работа.

 

 

Успех....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Понеже не съм писал в темата, искам да Ви информирам, че отдавна съм казал на колегите за предложените от вас варианти за справяне с проблема, но още нямаме човек, който да се ангажира с време, за да ги изпробва. През ден натяквам и правя каквото мога, но изглежда няма да се стигне до решение бързо.

Съжалявам за бавната ни работа по форума.
Поздрави
Богдан
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като гледам ИЗОБЩО няма да се стигне до оправяне на каквото и да е.. Явно е въпрос на пари, в смисъл на фирмата НЕ и се дават пари, за нещо, което НЕ и носи пари. При положение, че много фирми и фирмички ползват форума, за да си рекламират БЕЗПЛАТНО стоката и да си ъпват темите всеки ден, и аз бих постъпил така.... Вместо да се развива форума със секцията ремонти примерно (всеки сервиз да пуска теми с направени ремонти, смяна на чипове, ремонти на ниско ниво), продължават напъните на някои 'колеги' да са винаги на 1ва страница на Борса-та. Както и да е, като гледам как вървят нещата, скоро форумът ще е като олх - изчезващ вид...

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Имам една позитивна новина. Днес оправихме проблема с шрифта. (по-добре късно, отколкото никога :D) Ще ви помоля, ако откриете проблемен текст, да ми пишете на лично съобщение, за да го коригираме. Другата седмица се надявам да довършим дизайна и да въведем някои нови функции, които да ви бъдат от полза.

ninex - ще те помоля да ми напишеш на лично съобщение по-подробно за идеята ти, да се направи раздел за ремонти.

Ако имате някакви въпроси, предложения или оплаквания, пишете ми!
Поздрави
Богдан

П.П.

Отново поднасям нашето извинение за причиненото неудобство. Наистина много се изложихме, но искрено се надявам да няма повече такива гафове и от тук на татък да започнем да подобряваме форума. Благодаря отново на всички за търпението!

Edited by god_15

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0