Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Alex

избор между Acer v5-573g и ASUS N56JN-CN082D

6 posts in this topic

Здравейте!

Колебая се между покупка на Acer v5-573g и ASUS N56JN. Линковете към избраните модели са по-долу.

Acer v5-573g (Core i5-4210U)
http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5_573g_NX_MQ4EX_004_250gbssd
Acer v5-573g (i7-4510U)
http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MQ4EX_003_250gbssd

ASUS N56JN-CN082D ( Intel Core i5-4200H)
http://laptop.bg/laptops-asus-N56-asus_n56jn_cn082d_250gbssd

Производителността на процесорите изглежда е доста близка между моделите.

Критерии:

Трябва ми лаптоп, който да разкарвам по курсове, както и за филми, програми (не особено натоварващи), casual gaming (само от време на време и за игри като diablo 3 и world of tanks, за отмора..). Както и една запалена виртуална машина.

1. Добри ъгли на виждане (не съм много сигурен - какъв е ъгъла на асуса без да има влошаване на картина?). Това повече се отнася за гледане на филми.
2. Хубави цветове - добре наситени и добра яркост на екрана (бях се засилил на IPS матрица по случая, но искам да знам как е и Асуса).
3. Добър звук - май и 2-та добре се представят.
4. Издръжлива механика/сглобка (бях чул за Acer, че не им държи пластмасата след време (напуквания и т.н.), но не знам за конкретния модел).
5. Прилична клавиатура - честно казано не съм има лаптоп засега та може би е въпрос на свикване и при 2-та модела.
6. Преносимост - все пак ще се размята; 600 грама разлика уж не е проблем, но колко добавят адаптерите?
7. Време на батерия при нормална употреба (wifi+browse и от сорта) - Acer-a гледам в ревюто му е дадено ~7 часа а на ASUS 4 часа и нещо, което си е разлика, НО с corei7 процесора (за Asus) а не с горепосочения.
8. Прилична възможност за почистване от прах.

и някои странични въпроси:
- Тъп въпрос ама... и при 2-та модела ли е сменяема батерията (с по-нова например при евентуален проблем)?
- Някакво предположение за това каква е разликата при производителността на 2-та енергоспестяващи процесора(за 200+ разлика в цена)? Някъде бях чел, че и 2-та са лимитирани на 15W и имат еднакво енергопотребление, което водело до извода, че при натоварена система ще работят на уж еднакви честоти(~2.13 Ghz)...
- При евентуално връщане в законов срок (7 дена?) на бройката, има ли вариант да се замени с друга с доплащане?

Благодаря предварително!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако може поне идея за надеждност, картиан и живот на батерията по горните въпроси? Мерси.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

ASUS N56 е със значително по-мощен процесор в сравнение с ниско-волтажните в Acer Aspire V5-573G. Това може да проверите в нашата класация за мобилни процесори. (Core i7-4510U в момента е с неточни резултати и затова е свален на последно място в класацията, скоро ще му бъдат обновени резултатите) Хубаво е да имате предвид, че и трите процесора се запояват за дънната платка на лаптопа и съответно ъпгрейдът им ще бъде труден и непрепоръчителен. Затова бих Ви насочил към Core i7 версията на V5-573G, ако се спрете на него.

Относно основните въпроси:

1. N56 има много добри хоризонтални ъгли на виждане (до 120 градуса) за TN матрица, но сравнена с тези на IPS-a в Acer-a (до 178 градуса във всички посоки) е значително по-зле. В това ревю на notebookcheck с показали какви са точно ъглите на виждане.

2. В горепосоченото ревю има и тестове на покритието на цветовите пространства, но отново не може да се сравнява с висококачествения IPS в Acer-a.

3. Да, и двата имат много добър звук, като при N56 е една идея по-добър (без да включвам събуфера в мнението си)

4. И двата са с добра сглобка, като N56 е по-солиден и съответно здрав. Като цяло всяка марка има и въпросните пластмасови модели, които се напукват и чупят, но конкретния Acer е много добре направен за цената си.

5. Да, въпрос на свикване е. На мен лично повече ми допада тази на Acer-a но като цяло нямат голяма разлика.

6. По-добър вариант е Acer-a. Значително по-тънък е, а и зарядното е по-компактно и леко от това на N56.

7. Най-много да има разлика от 20 минути Core i5 версията.

8. N56 е ужасен в отношение, докато V5-573G е в другия полюс. При Acer-a се развиват всички болтчета от долния капак, под който има достъп до всичко, включително и охлаждането, а при Asus-a трябва да се разглоби целия.

Ако още го имахме в наличност, бих препоръчал G56, но за съжаление вече е спрян. По-добра конкуренция на V5-573G според мен е ROG G550, защото има лесен достъп до охлаждането, дисплеят е PLS (алтернатива на IPS) и видеокартата е по-мощна. Но за съжаление тези плюсове са на цената на наличие на ШИМ ( при Acer-a няма) и влошено качество на звуковата система.

Странични въпроси:

- и при двата модела може да се замени батерията, но при V5-573G е под капака.

- ето нагледно сравнение на производителността между Core i5-4210U и Core i7-4510U. Това, че консумацията им е ограничена до 15W не значи, че ще работят на еднаква честота.

- да, има такъв вариант, при нас дори този срок е 15 дни.

Надявам се, да съм бил полезен!

Поздрави

Богдан

П.П. Ако не бързате с покупката, може да изчакате появата на ASUS ROG G551 и GX500. До два месеца би трябвало да стъпят на пазара.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря Ви много!

Игрите грам не са приоритет (имам си desktop PC), повече мултимедиа и леко програмиране + евентуално виртуализация. Просто се оказва, че лаптопите които мисля, че ще ми свършат работа са в gaming категорията. До колкото разбирам видео картата се ползва само при натоварване, от което би следвало да се заключи, че при 'нормална' употреба почти не хаби ток.

Гледам предимно съотношение качество на цветове и екран, преносимост, сглобка и живот на батерията (смятам да издържи 3-4 години). Съответно и изчислителна мощ, но не мисля да пускам много тежки приложения. ROG съм ги изключил вече от списъка поради тези причини.

Няколко допълнителни въпроси от любопитство:

- Аcer има ли възможност за 6-клетъчна батерия? (по-вероятно не ма да питам).

- За Acer-a (щото при Асуса едва ли е така) ако тръгна да го чистя от прах, гаранцията пада ли?

- Бях срещал някакви притеснения за лаптопи с IPS матрици за тнар ghosting (отпечатък на изображение)... та да питам има ли данни за такова нещо при този модел?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- не, няма вариант за подмяна с 6 клетъчна батерия

- гаранция не отпада, единствено не трябва да правите Вие подмяна термалната паста

- наш колега си взе същия модел, но с i7 трето поколение и GTX 750M и имаше въпросния ghosting, от сервиза му смениха дисплея и вече няма такъв проблем (забеляза го твърде късно, за да заменим бройката)

Като алтернативно решение бих посочил Lenovo Yoga 2-13 и Yoga 2 Pro в по-евтините варианти, но може би 13.3-инчов екран няма да е най-подходящото решение за филми.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, много са хубави, но 13.3 екран смятам ще ми е малък. Предпочитам нещо по универсално като размер. Бях се спрял и на този Fujitsu като алтернатива, но мисля че по-вероятно да се спра на Acer-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0