bizzito

Смяна на чипсет

13 posts in this topic

Здравейте, лаптопа ми от известно време е много бавен, смених харддиска, почистих го, смених термолепенки и термопасти. Позакрепи се, сега е малко по-добре, но не е както трябва. Постоянно е горещ в зоната на процесора и чипсета, затова мисля че както често се случва чипсета ще е за смяна. Проучих вариантите за подмяна, но не ми харесва това, че гаранция нама никаква. Затова започнах да мисля вариант да преобразувам лаптопа на домашен компютър като пренеса частите му в кутия за настолен, или да си направя някаква с хубаво охлждане. Та, това което искам да питам е - Дали с този вариант мога да преодолея проблема със загряването и ще има ли подобрение ако охлаждането е наистина добро, или пък чипсета си загрява локално и никакво охлаждане няма да помогне. Надявам се да съм бил изчерпателен и ясен във въпроса. Лаптопа е Toshiba с чипсет Intel 965. Благодаря предварително !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нищо няма да излезе с пренасянето. Проблемът е в охлаждането на самите кристали на чипсета, а не изобщо на дънната платка. Отвори го пак и преди да сложиш термопаста и лепенки, сложи индиго и хартия между кристалите и тръбите на охлаждането. Стегни го, махни го и виж по отпечатъка дали не е изкривено. Ако е криво (най- честата причина за лошо охлаждане, пастите и лепенките са на второ място) трябва да го смениш. Не е зле да използваш машината върху някаква подложка, това улеснява охлаждането.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами по принцип съм го гледал това на светлина. На процесора охладителя е като гърбица и ляга само с върха, а на чипсета си има разстояние, затова там е с термолепенка. Дали пък с времето не се изгърбил охладителя и проблема да е в процесора, защото работи на високи температури, но пък си е стабилен, само дето е доста бавен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

написах ти как да провериш охладителя. лаптопите неизбежно се усукват, дори и да са с метален корпус (а пластмасовите да не говорим). Пет стотни от милиметъра са достатъчни да се наруши охлаждането. Затова се слага топлопроводяща паста, но тя трябва да се маже тънко, за да се махне неизбежната въздушна хлабина. На чипсета има термолепенка, която още по- зле провежда топлина, но присъствието и е почти неизбежно - процесорите като чипове имат цокли и стават по- високи на платките. Термолепенката трябва да е с подходяща дебелина, за да се сплеска при монтажа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

А ако се окаже това, имам възможност на работа да изравня повърхността на фреза и да ляга на цяло, хем ще се намали въздушната хлабина на чипсета. Това дали ще помогне ? Лепенката е подходяща, търсих я доста време.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мед не можеш да изравниш на фреза. Много мек метал е и пак ще се изкриви. При затягането на охлаждането затягай първо най- близките до процесора винтове, като първо ги завиваш всички леко и после един по един ги притягаш, ако е възможно на кръст.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

ОК благодаря отново ! Ще пиша какво е станало.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей, направих както ми каза. Разглобих, почистих, сложих индиго и хартия и стегнах. Отбеляза се само в единия край с площ около 10-20 процента. Това нормално при положение, че е без подложка. След няколко замервания установих, че при оптимален отпечатък да кажем над 80 процента от повърхността на процесора хлабината между радиатора и чипсета е 0.25 мм. Подложих медна пластина със същата дебелина върху чипсета с малко паста от двете страни. Знам, че е опасно, но отдавна исках да пробвам този вариант, според мен е най-добрия.Сглобих, но не можах да постигна никаква разлика в температурата, пак си удряше на максимума 83-85 градуса. Направо съм изумен, поне 2-3 градуса да беше паднала.

Edited by bizzito

Share this post


Link to post
Share on other sites

Малко късно чета отговора, за което се извинявам.

Температура от 85 градуса целзий е опасна, трябва да се охлажда по- добре чипа. Не те съветвам обаче да слагаш медна вложка между кристала и топлоотвода, защото тя също изкривява прилепването.

В някои случаи при лошо охлаждане си правя един прост експеримент: при отворена машина пускам въздух с външен вентилатор и тръба директно върху топлоотвода (отгоре, без да е демонтиран) и ако в работещо състояние температурата не падне, значи топлинното съпротивление на прехода кристал - топлоотвод е високо. Съответно - разглобяваш пак и търсиш по- добро прилепване с МАЛКО паста. Има случаи обаче, когато се оказва, че проблемът е на друго място - в термотръбата, недостатъчни обороти на вентилатора, или даже конструктивен недостатък на самото охлаждане. Не мога да определя какъв точно е проблема при теб, но след като си монтирал охлаждането - може да опиташ и този тест.

Редакция: Освен, че подложката е неравномерно дебела, така термосъпротивленията стават две, а не едно и общата им стойност със сигурност е по-голяма от топлинното съпротивление кристал- топлоотвод.

Edited by gguest

Share this post


Link to post
Share on other sites

В бързината направих едни тест. Сложих прахосмукачката да дърпа от изхода на охлаждането и пуснах евреста на натоварване. Бях казал, че нямам датчик на чипсета, но явно има. Преди се появяваше за първите няколко секунди след като пусна програмата и след това изчезваше, но този път се задържа. На снимката се вижда как при пускане на прахосмукачката температурата на чипсета пада (двата участъка с по-ниска температура), докато на пресора не помръдва.

vqll6h.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами не е нормално да не се променя изобщо температурата на процесора.

При положение, че доста си се постарал да прилепиш охлаждането към кристала, остава термомоста да не е в ред или вентилатора да не "върти като хората". Първото е по- вероятно в случая. Възможно е термомоста да е прекъснат някъде по пътя към радиатора, обдухван от вентилатора. Например да има окисляване на връзката между тръбата и медната плоча над чипа. Обикновено там има точкова заварка. А може и заварката да е скъсана или не добре направена.

Виж настройките в Сontrol Panel - System and Maintenance- Power Options - в активния ти power план - Change Advanced Power Settings - Processor Power Management - System Cooling Policy - трябва във включен с адаптер лаптоп - да е "Active". Това - за всеки случай, да не търсим под вола - теле...

Edited by gguest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Active е на всичките планове. Ами като гледам май намирисва на ново охлаждане, явно там е проблема. Целта на темата беше да разбера дали имам проблем с чипсета, тъй като мислех, че топлината идва от него. Тия дни като намеря къде съм "прибрал" термолепенките ще разглобя пак и ще огледам за дефекти, но онзи ден поогледах и не видях явни дефекти. Благодаря за помощта!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте, отдавна не съм писал, но развитие по темата има. Проблемът е решен. Смених охлаждането и всичко си дойде на място. Градусите са около 40 и компютъра си работи перфектно. Благодаря на всички за помощта!

Edited by bizzito
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...