Sign in to follow this  
Followers 0
Guest DaraM

HP ProBook 4525s проблем с вентилатор

6 posts in this topic

Здравейте.

Имам лаптоп HP ProBook 4525s. Преди около година го носих в сервиз да му направят профилактика и да го изчистят, от тогава не го бях пипала. Принципно преди това го бях чистила 2-3 пъти сама, но сменях само термо пастата на процесора. (Да отбележа - не съм имала проблеми). Наскоро започна да грее повече и усетих, че му е време отново за чистене, следователно се заех, но какво да видя - на мястото на термо дъвките (? не съм сигурна, че така се наричат, но се надявам разбирате за какво говоря), които са били сложени при сглабянето на лаптопа, бе сложено просто голямо количество паста. Последвах примера след цялостното почистване, тъй като нямах друга опция за момента, но явно не се получаваше добра връзка и температурите отново продължаваха да бъдат с около 10 градуса отгоре. В течение на няколко дни го използвах така, докато купя медни подложки, за които ме посъветваха, но междувременно се случи следното: вентилаторът, работейки на определени обороти, изведнъж увеличава рязко за около 5 секунди, след това пак се връща към предишните обороти.

Отворих, погледнах да не би нещо да му пречи, да не би да не е включен хубаво, но всичко беше наред. След като стои изключен проблемът изчезва, но поработи ли няколко часа, отново се появява. Казах си, че явно е време и за нов вентилатор, все пак машинка на три години, работеща по цял ден, а и славеща се с по-греещи компоненти - нормално да му дойде времето. Получих си подложките и вентилатора, смених ги, температурите влязоха в норма, всичко беше чудесно. НО! Всяко чудо за три дни - днес, точно трети ден откакто бе "излекуван", се появи същия проблем с вентилатора. Веднага пуснах да видя температурите - бяха нормални. Не мога да си обясня откъде идва този проблем и ще бъда изключително благодарна, ако някой има идеи и ги сподели с мен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Където е имало термални подложки/дъвки, трябва да се сложат отново такива, където е имало паста, трябва да се сложи отново такава. Също като правиш манипулацията отново, погледни дали всичко прави добър контакт с охлаждането. Температурите бяха ли се нормализирали в тези три дни и с каква програма засичаш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Температурите са наред (засичам с HWmonitor и SpeedFan), единственият проблем е странното държание на вентилатора.

Върнах BIOS-a до настройки по подразбиране, имам инсталирани всички драйвери и неща, свързани с охлаждането и захранването (съответно за конкретния модел лаптоп от сайта на HP, разбира се).

Всичко това без ефект...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като цяло проблемът едва ли идва от самото вентилаторче, тъй като същото нещо се получаваше със старото, а сега продължава и след смяната му. Въпросът е, че на този етап вече не зная каква е вероятната първопричина.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да пробваш с ъпдейт на BIOS, белким се оправи. Но може да се гадае доста по тази тема. Например може да си изцапала с термопаста контролера на вентилатора и той да окъсява по някакъв начин. Или пък същия да е тотално дефектирал поради ред брой причини. Но за мен най-вероятно е проблема в липсата на термални гумички.
П.П.

Да подчертая, че не съм специалист в тази област и не може да ми се вярва на 100%, че давам правилен съвет. Но съм разглобявал и почиствал немалко лаптопи и имам някакъв скромен опит.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако на местата на термо-лепенките няма сложени нови и то точният размер,защото има поне 5 основни размера-0.2,0.5,0.6 и т.н. аномалията с перката е от това.Само че не зная от къде ще ги намериш,преди време бях намерил 0.6-50см.и цепя от нея с макетен нож необходимия размер.Малко да се размине дебелината и почват дивотиите,пайпа не прилепва точно!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0