Sign in to follow this  
Followers 0
pulvis

Вентилатора на лаптоп ми работи постоянно

6 posts in this topic

Вентилатора на лаптопа ми работи постоянно.температурата на процесора не е висока , нормална е 40 градуса, но вентилатора си работи постоянно без да спира, не върти на големи обороти, но все пак постоянно, а нито натоварвам компа нито нищо. Другият ми лаптоп е постоянно натоварен а вентилатора не е включен постоянно, само когато стигне високи температури. Ако някой има идея защо е така и дали е нормално моля да ми помогне. А сега забелязах, че явно грее. Преди малко охлади до 30 градуса и спря и веднага почна да вдига градусите до 40 и перката се включи. Не е задръстен, щото го чистих преди ден , както казах не и натоварен от работа само скайпа работи. Не знам постоянно вдига температурата и спада. стигне д 30 спира перката и почва веднага да качва до 40 и отново охлажда.

Edited by pulvis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какъв е лаптопа,марка,модел,процесор....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моя е Asus K50ABseries и вентилатора работи постоянно и много шумно. понякога спира след рестарт. Досадно е :( дали да не изпратя на ремонт

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз имам същия проблем, моят лаптоп е Toshiba Sattelite L300, нещата малко се по оправиха, като качих последната версия на BIOS-a. Имам и Sony VAIO, на двата съм качил SpeedFan и наблюдавам как работят, проблема с TOSHIBA-ите е че BIOS-а изключва вентилатора, чак когато температурата падне под 30 градуса, което при мен НИКОГА не става (въпреки че в стаята е около 21 градуса а навън около 10 градуца). Успях да постигна спиране на вентилатора единствено когато повдигна лаптоп-а във въздуха и тогава успява да свали темп. под 30 гр. и вент. спира. Друг парадокс е ако сложа комп. в StandBy и после го пусна веднага, вентилатора е спрял и се вкл. чак около 70 градуса.

При Sony-то нещата стоят много по-различно, свалям им шапка... дори и когато е върху мен, върху завивката, вентилатора почти никога не се вкл. ако не натоваря компютъра, защото вент. се вкл. на наи-бавни обороти при 74 градуса и се изкл. при 60-на някъде, и ако не натоварвам компа не може да вдигне над 65-70 гр. и вентилатора НЕ СЕ ВКЛЮчВА НИКОГА почти. Докато TOSHIBA-та направо ми къса нервите... много не домислено. Вероятно има в BIOS-а някъде променлива, която не може да се пипа от менюто, защото когато Update-нах BIOS-а с последна версия темп. при която изкл. се вдигна малко (30 градуса) и е по-добре, но още не е задоволително положението. Просто трябва да се смени на 55-60 градуса да спира вентилатора, а да се вкл. на 70-74 градуса. Защото забелязах че както си стои на масата и не се ползва, а вентилатора е спрял, темепературата се покачва и на около 50-на градуса вече се покачва много бавно и на около 50 и няколко вече почти не се покачва и тогава вентилатора се вкл., което е напълно излишно, защото НИКОГА не спира, а ако не се вкл. темп. няма да се покачи над 60 гр. ако компа седи без да се ползва. Ако някое може да Patch-не BIOS-a, за да се смени темп. на изкл. и вкл. (60 на 74 примерно) всичко ще се оправи. Да не говорим че вент. няма плавно регулиране, а само няколко степени. При SONY-то дори и при натоварване, темп. на процесора си стои около 70 градуса и не мърда, тръгне ли леко нагоре вентилатора се засилва много плавно, и когато на мин. обороти на вентилатора темп. почне да пада под 70, вент. се изкл. на около 60 и после не се вкл. ако не стигне 74, така вент. не работи много рядко.

Share this post


Link to post
Share on other sites

А някои от вас пробва ли да си почисти лаптопа и да си смени пастата просто?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз ще допълня само ,че ако не сте опитни в разглабянето на лаптоп най- добре да го занесете в сервиз където ще ви го почистят и сменят пастата на процесора ,видео,чипсет.За да стане всичко това си трябва доста разглабяне и при липса на опит може да се стигне до неволна повреда на машинката .Почистване на охлаждащата система се прави на година поне или по-често в зависимост от средата в която работи машинката ,понеже са задръстват отворите с прах и започва да се загрява лаптопа доста както при вас например.

Успех.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0