Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Petar

Asus N76VB не включва

9 posts in this topic

Здравейте на всички,

миналата година на 8.08 си поръчах http://laptop.bg/archive/laptops-asus-N76-asus_N76VB_T4059D_SSD . Снощи както си работеше изведнъж се изключи сам. Помислих, че е заради антивирусната понеже се беше обновила. Направи ми впечатление обаче, че всичко се служи изведнъж, т.е. изгасна за по-кратко от секунда. Натиснах Power бутона, който е с подсветка, продължи да свети, все едно компютърът е включен, но не се чуваха никакви шумове и признаци на работа. Задържах бутона, за да го изключа, но не ставаше, при което извадих батерията. Повторих отново с включването, но резултатът беше същия - черен екран, никакви признаци за работа на процесор и охлаждане, но със светеща Power индикация. Предполагам процесорът е сдал багажа. Учудващото е, че лаптопа съм го ползвал единствено за гледане на HD филми, музика и развлечения, игри не играя. Никога не е загрявал, не е издавал странни звуци, които да намекват за някакъв проблем, ползвал съм го, откакто съм го купил, с алуминиева поставка за допълнително охлаждане.

Лаптопът е в гаранция, някой някакви идеи и предположения какво може да се е случило?

Поздрави.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Със сигурност не е процесора :) Най-вероятно е проблем на дъно,видео,захранване и т.н.Процовете имат 1000 защити,не че не сдават багажа и те,ама трябва бая да се "потрудиш"-прекалено завишаване на напрежението при клок,дълго време на пределни температури и рязко охлаждане,игра с множителите и т.н.Да не говорим за хардуерно "отключване" за клок-2 пъти съм я виждал тази дивотия с създаване на физически мост между определени крачета на сокета.Ако машината е гаранционна,пращай,не се занимавай с глупости!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много странни работи стават с Асус-ите напоследък... Не е процесора. Според мен не е и видеотракта.

Занеси го в гаранционния сервиз, това е единственото правилно решение. И помоли момчетата (и момичетата, да го напиша все пак, че като нищо някой ще ме обвини в дискриминация :D) да извадят харддиска и да го пробват на някоя друга машина, че тази работа с антивирусната ме съмнява за нещо...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за отговорите. Несъмнено ще го закарам за ремонт, но съм в чужбина до другия месец. Така че гадая в момента какво може да му е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има твърде много възможни причини, затова са сервизите. Такива внезапни изключвания обикновено означават повреда в DMA канал (най- често свързано с твърдия диск) или контролер на магистрала за адреси/данни. Само че това не са единствените възможни причини.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

В този клип на втората минута се показва как да се свали сервизния капак и да се премахнат твърдия диски, SSD-то и оперативната памет.

https://www.youtube.com/watch?v=p3hHZIGv-RE

Тази интервенция няма да повлияе на гаранцията. За начало може да свалите само харддискът и да се опитате да го включите. (Забележка: Когато махате и слагате части, задължително махнете батерията, за да предотвратите потенциално окъсяване.). Ако не тръгне, то махнете една от RAM плочките и пробвайте пак. Ако не стане я преместете на вече празния втори слот. Ако пак не стане, то пробвайте пак същото с втората плочка.

Това за момента е единственото, което можете да направите.

Пожелавам успех!

Поздрави

Богдан

П.П. Независимо, дали лаптопа тръгне или не, то най-добре ще е като се върнете, да посетите оторизиран сервиз на ASUS за да го погледнат.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лаптопът тръгна! Проблемът се оказа в най-невероятното нещо за мен - USB на безжична мишка. Купих си вчера нова мишка и точно като се изключи го намествах върху поставката, явно съм натиснал USB-то по-навътре. Върви си напълно нормално, но като включа мишката и изгасва. Както и да е просто не съм очаквал, че такъв може да е проблема. Сложих си старата безжична мишка, работи безусловно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи все пак съм познал, че става дума за проблем с южния мост. Но да беше написал за мишката, че да ти помогнем веднага?

Проблемът не е в това, че си вкарал приемника на мишката по- навътре в порта. Явно има разминаване във времедиаграмите на приемника и ICH (I/O Controller Hub).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Странното е, че мишката я купих по обяд, а компютърът спря да работи вечерта към 1. Както и да е, радвам се, че всичко е ок с него. Благодаря на отзовалите се. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0