Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Spawn Baby

Повреден лаптоп след... рязко спиране на напрежението

10 posts in this topic

Здравейте, притежавам лаптоп Acer Aspire 5750g, гаранцията му свърши, като не един път е посещавал сервиз с проблеми като дефектен HDD, оптично устройство, букса за захранване и т.н. До последно буксата му беше проблемна като не веднъж при леко разместване кабела излиза и лаптопа изключва (ще кажете защо не използвам батерията, тя също дефектира, но гаранцията не важала за нея). Вчера включих лаптопа, зареди до логото на Windows 7, леко разместих лаптопа, кабела излезна и лаптопа беше до там. Ни картина, ни звук. Единствения признак за живот е светене на лед-а който показва че се зарежда батерията когато тя е включена, макар в нея да няма заряд + в ОС винаги показваше 0%, зарежда се. Отворих лаптопа, видях че няма проблем с буксата като разпоен проводник, излезнал пин. Всичко си беше наред. Имам приятели в сервиз за лаптопи, занесох им го и пробвахме да включим лаптопа с заредена батерия, като по този начин ще изключим варианта да се е окъсила буксата. Чак четвъртък ще могат да го погледнат... Предположиха на този момент че най-вероятно се е отлепил видео чипа, което не ми изглежда логично, защото мисля че при отлепен видео чип поне вентилаторите трябва да тръгнат? Моля изкажете си мнението каква може да е причината, защото до четвъртък ще пукна от предположения no-no.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

За сервиз е и найстина си на прав път не е отлепен видео чип трябва да върти вентилатор то под отлепен видео чип аз разбирам смяната му но това е друга тема ако го надухат с духалката не само няма да тръгне но ако някой може да го оправи след това ще трябва после да мени и видео та ако аз го ремонтирах би струвало между 100 и 140 лв.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е видеото. Вероятно се е получило искрене и оттам нататък всичко може да стане. Разбира се, не съм Ванга, но бих заложил на проблемна флаш памет на БИОС-а, и то - ако захранването е в ред.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте, забравих да спомена че пробвахме лаптопа с оригинално захранване от същия модел. Все пак всички сме свободни да разсъждаваме относни възможни причини за повредата... Макар и аз си нямам точна представа за какво става дума, след като прегледах хардуера...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега много ми е интересно какво представлява искренето и къде точно се е получило та да има отношение към мъртвия лаптоп нека поразсъждаваме логично къде и как нещо искри тва не е електродвигател с четки а лаптоп.Вече го виждам запътил се към продавалника за части.Занеси го в некой читав сервиз където евентуално могат да ти ремонтират дъното и им кажи че не е видеото най вероятно изгорял чарджер.Не го носи в сервиза на Acer там ще кажат че е за дъно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не че нещо...ама да ви кажа че от дефектирал видео-чип машината МОЖЕ да не стартира изобщо!Както на декстоп,така и лап.Махаш картата и машината пали,подава си POST сигнализацията от Биос/съответният брой сигнали за липса на видео/,слагаш дефектната карта и при старт става нищо!Ама голямо нищо,даже индикатора за захранване не пали!Лошото при борд-видео е,че не можеш да опиташ без нея.Не изключвайте видеото като причина.

Edited by vertexe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искрене се получава при зареждане на кондензатори по захранването, а такива има и в лаптопа. Не става дума за светкавици, а за искри. Точно искренето е най- големия враг на флаш паметите, защото те са кондензаторни. И точно затова същите дефектират доста при вадене и слагане, та се налага да се спира програмно захранването на четците.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега говорим си глупости и честно казано това ми е последния понеже няма смисъл да спорим.При лаптопите видео картата обикновено е на дъното и представлява ЧИП този ЧИП има отделно захранване и ако някое захранване не работи това означава че не работи захранване а не видео картата при настолните компютри захранването на видео картата е на платката на видео картата и когато то не работи обикновено не работи видео картата в единия случай сменяме видео карта защото е ефтина а в другия случай ремонтираме захранване.Така че найстина няма смисъл да спорим сменил съм доста видео чипове реболнал съм доста и знам какви са симптомите опитвам се да помогна на човека или поне да го предпазя но тук има доста разбирачи така че не смятам повече да се занимавам

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не че нещо но може ли да споделите какво стана с лаптопа?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен дънната платка е изгоряла или процесора...купи си друг то при толкова дефекти не си струва вече за ремонт.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0