Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Edii

Помощ при избора на лаптоп !

7 posts in this topic

Здравейте, реших да си купя лаптоп и се спрях на два модела. Ето ги и тях http://laptop.bg/laptops/compare?ids[]=3257&ids[]=4005 Лаптопа ще го ползвам предимно за интернет, филми и работа с програми, като фотошоп, сонивегас и майкрософт офис пакета. Игри не играя от много време, но не е изключено да тествам някоя нова и да си припомня моменти от детството :D Ако някой ползва такъв лаптоп нека сподели мнение или ако е запознат с енергоспестяващите процесори, IPS матриците, батериите и тем подобни. Има доста теми за лаптопи, за което се извинявам, че пускам нова, но ми трябват мнение относно двата лаптопа, които съм се спрял.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

И двата не са правилен избор. Ето тази конфигурация на Acer V5-573G е с IPS дисплей и ще върши много по-добра работа за описните дейности - http://laptop.bg/laptops/compare?ids[]=3343&ids[]=3497 . Единствения минус е, че конфигурациите със IPS и 720М видео нямат подсветка на клавиатурата. Ето това е ревю на наш клиент - http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=51615 със същата конфигурация. А това е наше ревю - http://news.laptop.bg/revyuta/revyu-na-acer-aspire-v5-573g-krasiva-viziya-i-ips-ekran-na-tsena-ot-sredniya-klas/

Разликата в производителността може да сравните в нашата класация:

Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz, 3MB кеш)

Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz, 3MB кеш)

Ниско-волтажния i5 ще върши добра работа за описаните дейности. Единствено бих Ви насочил към конфигурация със SSD, ако бюджетът Ви го позволява. - http://www.laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MCAEX_003_120GBSSD

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за изчерпателния отговор. Acera с IPS матрица е много добра идея, но имам колебания относно този лаппоп понеже енергоспестяващия процесор е запоен за платката и така при проблем няма как да се смени само този компонент, а цялата платка цената ще е съвсем различна. Иначе дизайна на този лаптоп много ме впечатли. Дали ще е възможно от латптоп.бг да ми направят конфигурацията, която желая но да е с друг процесор i5, който няма да е енергоспестяващ. Може аз да съм с грешно мнение относно тези енергоспестяващи процесори понеже работят и на по ниска честота. Не знам как ще се държи лаптопа с него спрямо друг с обикновен i5 процесор ? Не съм добре запознат, затова чакам мнения ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много са си добри даже нисковолтажните процесори. Ако ползваш лаптопа на батерия е от много голямо значение да се пести мощност на захранването. Разликата в производителността е много малка (за един и същи клас чипове), защото асоциативната памет (кеш паметта) до голяма степен компенсира по- ниската работна честота.

А аз лично, за разлика от Богдан, не смятам липсата на подсветка на клавиатурата за недостатък - ако работиш по- дълго време на място без осветление, зрението така се изморява, че прави безсмислена подсветката. Да не говорим, че тя също "яде" батерията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз се занимавам с графичен дизайн и работната машина ми е Intel Nuc, голям колкото 3 филии за тостер една върху друга :) Процесора е i5-3427U, който е 1:1 с i5-4200U.

За момента нищо не ми се е опънало, въпреки че понякога работя файлове от рода на 700х1000 мм на 300 dpi.

За видео обработка не мога да ти дам съвет, защото не се занимавам с такава, но там вече 4 ядра са си 4 ядра - нещата стават два пъти по-бързо.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Последно се спрях на 2 лаптопа и имам големи колебания относно тях. Това са:

1- ACER http://laptop.bg/archive/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MCCEX_018

2- Lenovo http://laptop.bg/laptops-lenovo-G510-lenovo_ideapad_g510_59_412589_12G

Acer ми харесва поради изтънчения си дизайн, ниското тегло, нисковолтажния процесор, който пести енергия и подсветката на клавиатурата. Също така има много добра производителност, добра видеокарта, но това, което ме притеснява е меката клавиатура и вградената батерия.

Държа батерията да ми издържа повече време понеже ще го ползвам повече навън.

LENOVO като дизайн не ми харесва, но от друга страна е много по мощен от acera. Не знам обаче как ще е с батерията, предполагам, че няма да държи много заряд, а и не знам как е с охлаждането, поради мощността си.

Лаптопа няма да го натоварвам много, предимно ще се ползва за интернет, филми и някои нови и тежки програми, но мисля че и ейсъра ще се справи много добре, но все пак чакам ВАШИТЕ МНЕНИЯ !

Share this post


Link to post
Share on other sites

По-мощен=по-гладен!

Клавиатурата на acer-а е малко странна, да. Доста е плитка и ще трябва известно време да свикнеш. Не е неприятна, просто е странна.

Аз препоръчвам за работа с графични програми IPS матрицата задължително! Другия няма нищо общо с действителността.

Ето тук едно "народно" ревю.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0