Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Stoycho

Помощ при избора на добър лаптоп.

13 posts in this topic

Здравейте,

Много бих се радвал ако ми помогнете в избора ми на лаптоп. Ще се използва главно за интернет, музика, филми и flash игрички в нета. Мога да отделя до 1200лв(+/-50лв). Може да си инсталирам 1-2 максимум 3 игри, но от по старите заглавия. Нещо като цс и т.н. Ще ви помоля да ме насочите към възможно най - доброто в този ценови диапазон.Благодаря.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Първият лаптоп за който се сетих е тази онфигурация на Acer Aspire V5-573G. Тя е снабдена с Full HD дисплей с IPS матрица, която предоставя отлични ъгли на виждане и много добро покритие на sRGB цветовото пространство и ще е голямо предимство за гледане на филми или за работа с програми за графична обработка спрямо обикновените дисплеи с TN матрица в същия ценови диапазон. Процесорът и видеокарта ще са предостатъчни за посочената от Вас дейност, а в допълнение лаптопът разполага с много добър звук от 4-те вградени високоговорителя. Други предимства на този лаптоп са: тънкият корпус, ниското тегло, наличие на алуминий в горната част на корпуса (около капака и тъчпада), лесният достъп до охлаждащата система и съставните компоненти и наличието на mSATA слот за бъдещ ъпгрейд с SSD от такъв тип. Прилагам снимка на охлаждането:

post-9038-0-46540200-1396896626_thumb.jp

Като минус на модела, може да се отбележи процесора, който е ниско-волтажен и поради това е запоен за дънната плата, съответно няма да може да се ъпгрейдва, но пък производителността му е отлична имайки предвид ниската му консумация. Също така батерията не се премахва лесно, понеже е вътре в самия корпус, но достъп до нея има под сервизния капак, както се вижда на снимката, освен това тя е литиево-полимерна и предполага, че ще издържи повече цикли на заряд-разряд спрямо стандартните литиево-йонни батерии в конкурентите модели от този ценови клас. Катонус на конкретната конфигурация може да се отбележи липсата на подсветка на клавиатурата. Разбира се този модел се предлага и в други конфигурации с налична подсветка, но цената започва да надвишава зададеният от Вас бюджет:

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MCCEX_018 - по-мощна видеокарта, но без IPS дисплей

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5_573g_NX_MCEEX_010 - по-мощна видеокарта и IPS дисплей

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MCAEX_003_120GBSSD - първо-посочената от мен конфигурация, но ъпгрейдната със 120GB SSD

Друг добър модел е този Lenovo ThinkPad Edge E530c, който въпреки изцяло пластмасовия си корпус има солидна изработка, поради бизнес ориентираното си предназначение. Отново има наличие на mSATA и лесен достъп до охлаждането и съставните компоненти. Тук процесорът е малко по мощен и е на сокет (тоест не е запоен за дъното), а видеокартата показва сходни резултати в нашата класация. Тук дисплеят логично е по-ниско-качествен от този във V5-573G, но отново е матов, което го прави подходящ за работа в силно осветени пространства, поради липсата на отражение на светлината. Прилагам снимка на охлаждането:

post-9038-0-06006200-1396896638_thumb.jp

Тук като минуси мога да подчертая отново липсата на подсветка на клавиатурата, по-ниската резолюция и по-дебелия корпус.

Други алтернативни конфигурации с подсветка на клавиатурата са:

http://laptop.bg/laptops-acer-TravelMate_P455-acer_travelmate_p455_NX_V8NEX_003

http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Z510-lenovo_ideapad_z510_59403823

http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Z510-lenovo_ideapad_z510_59403849

Но не бих ги препоръчал, поради ограничения достъп до охлаждането и не чак толкова добрата охлаждаща система. Освен това корпусите им загряват повече в областта на palmrest-a (там където си отпочиват ръцете по време на работа)

Надявам се да съм помогнал с избора!

Поздрави

Богдан

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много благодаря за изчерпателния отговор! Сигурно ще се спра на първия лаптоп, който предложихте - а именно този с IPS матрицата.Сега като си мисля имам още някой въпрос за охлаждането и процесора.

1. Както разбрах от вас охлаждането е много добро, но се чудя ще има ли нужда от някоя охлаждаща подложка, ако все пак лаптопа бъде подложен на по - тежки натоварвания? И все пак според мен тя няма да смъкне повече от 5-6 градуса.

2. Споменах, че този лаптоп няма да е основно за игри, но да предположим реша да си сложа някоя от "по - тежките". Как ще се отрази тази игра на процесора и на лаптопа като цяло. Ще може ли изобщо да се играе на прилична графика?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Да, ще е препоръчително да се вземе охлаждаща подложка, понеже има много вентилационни отвори в долната си част и реално машината ще може да всмуква по-добре студен въздух, а и ще предпазва в известна степен лаптопа от вътрешно напрашаване. При охлаждащите подложки е важен въздушният поток, колкото по-голям е, толкова по-добре. 5-6 градуса си е достатъчно добро подобрение като цяло.

GT 720М не е много много за тежки игри, но както се вижда от тестовете, по-тежките игри като Tomb Raider (2013) и Metro Last Light, могат да се играят на ниски настройки. Ако желаете да играете на по-високи настройки новите игри, то по-добре отделете още около 200 лева за модификацията с IPS, подсветка на клавиатурата и GT 750M. Но ако игрите не са Ви приоритет, то по-добре инвестирайте в конфигурация с SSD.

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря ви отново за отговора. Просто исках да разбера, дали този толкова тънък лаптоп ще може да издържи и на нещо по тежко. Във вторник или сряда другата седмица ще осъществя покупката и реших да не инвестирам към по - скъпите варианти.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, ще издържи по-сериозни натоварвания, но е добре да се подсигурите с една подложка. Иначе ще се радвам, ако напишете едно ревю за модела във форума и ако отговори на нашите изисквания, може да спечелите 5% от стойността на лаптопа обратно в продукти по ваш избор или като отстъпка от бъдеща покупка, стига да е закупен от нас.

Ако имате други въпроси, ще съм насреща!

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Отново възникна въпрос. Защо в сайта за драйверите са показани само такива за Windows 8?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Официално Acer са решили да предоставят драйвери само за Windows 8 и 8.1 за този и други по-нови модели лаптопи. Все пак е възможно да намерите нужните драйвери и за Windows 7, но ще трябва малко да се разровите по сайтовете. За повече информация прегледайте тази тема - http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=50606

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте отново!

В крайна сметка закупих лаптопа и външното двд към него. Естествено веднага щом се захванах с инсталацията на Уиндоус се появиха още въпроси:

1. Често се случва тъчпада да не работи и да трябва да цъкна няколко пъти. Всички ли модели на Elan touchpad са така? Бях чул, че е проблемен, но чак пък толкова?

2. 2x USB 2.0 , 1x USB 3.0 Добре, пише че има 3 слота, но като се опитам да включа мишка към лаптопа в 2 от тях не иска да влезе. Става само при слота отзад. Това за мен е голям проблем, защото сега няма как да включа и охлаждащата подложка към лаптопа. Един вид трябва да избирам кое да включа :help:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Абсолютно нищо ли не може да сложите в двата странични USB порта? Има вероятност отворите да не са изрязани правилно и поради това да имате проблем. Ако можете, споделете една снимка тук. За тъчпада какви драйвери ползвате?

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-19780-0-65889100-1398354307_thumb.j

post-19780-0-97318500-1398354324_thumb.j

post-19780-0-42152900-1398354404_thumb.j

post-19780-0-00165000-1398354424_thumb.j

post-19780-0-47693300-1398354458_thumb.j

Снимките са направени с телефон. Не знам дали може да ви говорят нещо. Опитах се да свържа към тези два USB порта охлаждаща подложка, пробвах с 2 мишки и двд записвачка. Нито едно от тях не стана.

Драйвери нямам, защото не знам как се инсталират. Като сложих диска не намерих къде са инсталаторите.

post-19780-0-89028700-1398354733_thumb.j

Предложения ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Свържете се с мен по skype (god_15) за разрешим проблема.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Реших да ви напиша все пак какво се случи с "проблема". Лаптопа бе изпратен на лаптоп.бг за евентуална подмяна за неправилно изрязани портове. god_15 пое ангажимент даже да ми инсталира операционна система и драйвери. После се оказа, че проблем няма, а просто е трябвало да се натисне по силно за да може машинката да се свърже с периферните устройства :blush: И оттам нататък всичко си беше наред, няма и проблеми с тъчпада! По коректни хора не знам дали има. Скоро може да очаквате ревю от мен.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0