Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Михайлов

Бюджетно решение за лаптоп с възможност за msata и сносен процесор?

12 posts in this topic

Добър ден на всички!!!

Форумът Ви е много полезен и като цяло сайта Ви ми е от любимите. А от както ми се "опече" стария лаптоп на ден влизам по 100 пъти. След 2 седмици четене вече знам какво търся, но не съм го намерил. Надяваме се да ми помогнете.

Лаптопа, който ми трябва ще ползвам за интернет, филми, офис пакет,музика, а игри ако се играят ще са стари. Това, което е търся е бюджетно решение на следните изисквания.

1.Да не загрява.

2.Процесор I3.

3.Нямам нужда от допълнителни видео карти, които да греят допълнително

4.Наличие на msata(или някоя от другите версии за свързване на SSD). Тъй като се надявам в едни по добри времена да му добавя малко SSD.

5. По възможност матов екран и сносен звук.

Много ще съм Ви благодарен за предложения. Надявам се на някакво предложение около 700лв.

Успешен ден!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако някои от изискванията ми са несъвместими, моля коментирайте ги. Важното е да се получи дискусия. Като трудно постижимо изискване може би е процесора intel core I3, но ако няма други варианти съм готов на компромис. По ми е важно да има лесен достъп до охлаждането и да не грее. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Лаптопите, които има вероятност да разполагат с mSATA слот и разполагат с лесен достъп до охлаждането са около 800 лева:

Lenovo ThinkPad Edge E530c има mSATA, но в конкретната конфигурация може да не е запоен.

Fujitsu LifeBook AH532 има mSATA, но в конкретната конфигурация може да не е запоен.

Тези два модел имат частичен достъп до охлаждането:

Lenovo B590 има mSATA, но в конкретната конфигурация може да не е запоен.

Lenovo B5400 има M.2 слот, но в конфигурацията може да не е запоен.

Също така има вариант да се сложи SSD на мястото на DVD-то.

В случай, че може да отделите около 800 лева, добър вариант е лаптоп за около 600 със Celeron 1000M или 1005M в комбинация с едно SSD на мястото на DVD-то. А след време ще имате възможност да направите ъпгрейд на процесора до Core i7. Добър вариант е тази конфигурация на B590.

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Тези двата модела на Леново много ми харесаха. Точно това търсех, но какво ще рече, че "може да не е запоен в конкретната конфигурация". Ако mSATA не е запоен има ли някакво решение на този проблем. Може би няма да е проблем ако и при тях може да се сложи SSD на мястото на DVD-то.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не, няма да е проблем да се сложи на мястото на DVD-то. Иначе при поръчката може да изискате от нас проверка за наличност на въпросните слотове. Между двата модела бих Ви насочил към Е530c, освен ако не държите да сте с актуалното поколение процесори на Intel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добро утро.

Освен добрия достъп до охлаждането, какви са другите предимства на Lenovo ThinkPad Edge E530c пред Lenovo B5400.

Първоначално не обърнах внимание на предложението за Lenovo IdeaPad B590 но сега като се замисля все повече ми допада тази идея. Чудя се само дали Lenovo IdeaPad B590 би се справили например с процесор от Intel Core I5.

Лек и успешен ден.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Изработката на пластмасата е една идея по-добра при Е530c, а самия корпус е по-солиден и има потенциална възможност да се сложи 3G модул. Разбира се отстъпва пред B5400 поради поддръжката на предходното поколение процесори на Intel.

B590 има охлаждане предназначено за процесори с 35W TDP, тоест ще може да се справи с един Core i5 без проблем. Сага отворих една бройка от него и за съжаление установих, че чипсетът е HM70 и поддържа само Celeron и Pentium процесори от Sandy Bridge и Ivy Bridge. Тоест няма да бъде възможно надграждането с Core i процесор и най-доброто което може да се сложи е Pentium 2030M. Ако имате амбицията да взимате лаптоп със Celeron или Pentium процесор и в последствие да надграждате до Core i, ще трябва да се провери дали чипсета би позволи такова нещо.

Ако сте от София, може да минете през офиса ни, за да разгледате въпросните лаптопи. Единствено ще трябва да се обадите предварително, за да ги имаме в наличност.

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря на всички за полезните изказвания в темата. След известно размишление се спирам на Lenovo B5400,заради значително по- добрата видеокарта пред Lenovo ThinkPad Edge E530c. Частичния достъп до охлаждането ще го прижаля. А след време като му сложа едно SSD ще стане много доволна машинка. Причината да се спра на по-добрата видеокарта е че в нета пишеше, че с нея може да се подкара Diablo 3(единствената игра, която може би ще пробвам на лаптопа).

Та първия ми въпрос е според вас Lenovo B5400 ще се справи ли с играта :blush:.

Второто ми питане, което изникна тези дни е че съм допуснал грешка относно това дали на Lenovo B5400 може да му се сложи mSATA. Тъй като разликата между mSATA и SATA 3 е само в размера, a SATA 3 е по-разпространена, възможно ли SSD SATA 3 да се постави на мястото на DVD на Lenovo B5400.

И найстина едно последно въпросче при нормално използване на Lenovo B5400, в мисъл сърфиране, филми, офис пакет, дали ще бъде шумен.

Това са ми последните питания за модела, за де се реша на 100 процента. И пак Ви благодаря за търпението и споделената информация.

Желая на всички Ви лек и успешен ден,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

B5400 няма mSATA има M.2 слот. (вижда се на снимка в ревюто по-горе, в която неправилно са го описали като mSATA) И да, може да се сложи 2.5' SSD на мястото на DVD-то.

Аз бих Ви насочил към http://laptop.bg/laptops-fujitsu-Lifebook_AH532_GFX-fujitsu_lifebook_ah532_AH532MC2D5EE, този модел най-вероятно е с чипсет, който е подходящ за ъпгрейд, а видеокарта ще е достатъчна и за по-тежки игри. Освен това, може да се настрои NVIDIA-та да работи само когато пуснете игра, а през останалото време да работи на вградения графичен контролер в процесора.

Diablo III, ако съдим по данните на notebookcheck също върви много добре и на HD 4000.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разрових се малко за Fujitsu Lifebook AH532 и реших да Ви споделя това интересно видео как се прави ъпгрейд на процесoра с Intel Core I7-2620m. Имате ли идеи как мога да разбера какви процесори може да поддържа Fujitsu Lifebook AH532. Докато пишех поста маи сам си отговорих. Притесняваме обаче, че при евентуален ъпгрейд с процер Intel Core i5-3210M лаптопа започва да грее. Това поне разбрах от ревюто на лаптопа. Поправете ме ако греша.

Ако съм прав, че има проблем с температурите, то какъв процесор би бил подходящ за последващ ъпгрейд, според вас?

Share this post


Link to post
Share on other sites

93 градуса, както е написано в ревюто, много трудно ще постигнете, ако ще се използва за ежедневни задачи. От notebookcheck са направили температурен тест, като едновременно са натоварили CPU-то и GPU-то на 100% в рамките на половин-един час. А температурния лимит на процесора от 105 градуса, ще бъде още по-труден за постигане при нормално натоварване и игри. (освен ако не си запушите вентилационните отвори :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0