Sign in to follow this  
Followers 0
SpliFF

Лаптоп-24h on ,sleep или shutdown

11 posts in this topic

Добър ден колеги.Може би не само мен ме интересува дали един лаптоп е по-добре да е включен 24 часа в денонощието или е по добре да e в sleep режим когато не се ползва или да се спира напълно.Аз примерно го ползвам като настолен(извадил съм батерията която е заредена на около 50% и съхранена на хладно място+18с- +20с) включен е. постоянно на зарядно.Чувал съм,че при пускане протича най-голям ток и респективно това съкращава живота на хардуера.Ако всичко до тук не е легенда,според мен е по-добре да работи Non-stop само дисплея да изгася след определено време(в противен случай ще се съкрати неговия живот).Друг е въпроса когато има поставено SSD и когато лаптопа работи постоянно-ще има напразно записване върху ssd-то и от там съкращаване на неговия живот.Явно не става хем вълкът да е сит ,хем агнето цяло.Интересно ми е да споделите и вашите мнения и нека са подкрепени с обоснования.Поздрави.

Edited by SpliFF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз бих заложил на sleep.

Защо би заложил на sleep? Информативно да беше казал поне...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какво разбираш под това - да е "добре"?

Вярно е, че техниката дефектира по- често при пускане и спиране, отколкото при работа. Това се дължи на преходните процеси, различните температурни режими и токове при пускане и при установено работно състояние.

От гледна точка на риск от повреда при съвременните елементи в електрониката обаче, същия е много малък.

Разлика има в консумираната от обществената мрежа мощност и затова са разработени "спящите" режими. При екраните също няма проблем. Катод на лампа издържат 10 000 - 20 000 пускания, което при средно 3 пускания на ден е минимум 9 години, и то- при тежък режим на включване (при ниска температура). Същото е при светодиодите, които имат по- висок работен ток при ниски температури, но издържат над 1 000 000 включвания.

На процесор и памет им е все едно. Дискът е по- уязвим, но съвременните дискове имат над 1 000 000 MTBF (средно време за отказ на 50% от произведена партида, в часове), освен, ако не е лошо конструиран модела.

Друга разлика няма, освен евентуален срив на софтуера от бъгове при възстановяване на работата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добро представяне на мнението ти.А при преход от режим sleep към нормална работа,еднакво ли е с това от спрян лаптоп към пускането му.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е еднакво. Въпреки, че лаптопът може да "не работи", всъщност доста неща работят. При динамична оперативна памет е необходимо непрекъснато опресняване на съдържанието на тригерите в паметта, за да "не забравят". При спящ режим това се прави, за да се запази текущото състояние на лаптопа. Работи и чипсета. При "хибернация" съдържанието на паметта се записва на външна памет, и тогава няма нужда от поддържане на паметта като съдържание, "хибернацията" е нещо като по-дълбок сън :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

И все пак не каза твоето предпочитание какво е.Sleep,shutdown или non-stop работа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами и ти не написа какво разбираш под "лаптопа е добре", за да ти отговоря.

От две години не съм спирал един от лаптопите си, нито за секунда.

Другите машини ги спирам, никакви ядове няма с това. Ако не работя повече от половин час, предпочитам изключването. Забелязал съм, че някои драйвери не работят коректно след заспиване. Помня, че имаше и бъг с часовника, друг бъг с карточетец и още един с видеодрайвера при някои от версиите на Прозорците след заспиване, не помня точно коя и преди кой сервизен пакет.

Важно е само да се има предвид, че твърдият диск "се чупи" по- лесно, ако не е развъртян. Преди архив машина никога не се спира. При критични данни лаптопът е добре да работи постоянно. Ако няма такива - само харчи пари. И това е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разбрах те.Под "по-добре" имам предвид здравословно за лаптоп-а.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз също си изключвам лаптопите, не ги оставям в спящ режим. Когато работя цял ден и се налага да е постоянно включен единствено екрана ми се гаси ако не пипам лаптопа 20 мин, просто за да не свети. Всичките спящи режими, хибернация и прочее при мен се деактивират още при инсталирането на операционната система. Настолния обаче предпочитам след свършване на работа директно изключване.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Понеже работата ми го изисква,по 10-15 пъти на ден заспивам лаптопа и нямам никакви проблеми с него.

...с SSD съм,ако има значение.

Все пак няма да си го носиш на оня свят,прави както ти е удобно.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0