Sign in to follow this  
Followers 0
RumenGrad

Мнение! TOSHIBA vs. Acer Спешно!

9 posts in this topic

Здравейте, имам нужда от експертно мнение относно 2 лаптопа между, които се двуумя... до сега съм имал Acer Aspire 5920 който стабилно остаря и му е време за почивка след вярната служба и съответно съм много доволен от него, ползвал съм и Тошиба Сателит, мисля че и те не са никак лоши мшини... та това между което се чудя е:

TOSHIBA Satellite C55-A-1N1 15,6"

  • Windows 8.1 64-bit (pre-installed)
  • 4th generation Intel® Core™ i5-4200M processor (2.5 GHz, 3.1 GHz with TurboBoost, 3 MB cache)
  • Toshiba TruBrite® HD TFT High Brightness display with 16 : 9 aspect ratio and LED backlighting
  • 1 TB
  • 8,192 (4,096 + 4,096) MB
  • DDR3L RAM (1,600 MHz)
  • Intel® HD Graphics 4600

Acer V5-552

Operating system Windows 8

Processor

AMD A10-5757M Processor (2.5 GHz, 3.5 GHz with TurboBoost, 4 MB L2 cache)

Storage

1TB HDD, 5400 rpm RAM

6 GB DDR3 (12 GB maximum installable RAM)

Graphics card Integrated Radeon HD 8650G

Като нека да допълня, че ще ползвам лаптопа за програми като АutoCAD и Photoshop, и разбирасе стандартните неща като скайп, ФБ и т.н. който дори може да не споменавам. Последно да дoпълня цената на Тоshiba-та е над 100лв... по-скоро да кажем 200лв. по-висока от тази на Acer-а.

Благодаря ви предварително!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Горепосоченият Acer не е добър вариант. Процесорът е доста под нивото на Core i5-4200M. За справка може да погледнете класацията ни - http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има още две разлики

Интелският процесор е с две ядра и четири нишки, а процесорът на АМД е с четири ядра и съответно четири нишки. При реална работа АМД ще изпревари Интел. При тестовете нишките са непрекъсваеми, т.е. процесите не се накъсват от многозадачна работа и е нормално Интел да изпревари АМД.

Процесорът на АМД е 35 Ватов, а на Интел - 37 Вата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно при реална работа изостава. Доказателство за това е photoshop теста, където използваме една и съща снимка да се обработи за определено време. AMD A10-5757M се справя за 25.0 секунди, докато i5-4200M се справя за 18.8 секунди.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Знам класацията, доста се съобразявах с нея когато си подбирах избора, но все пак и цената се намесва като фактор, макар да съм ги определил вече тия пари, че ще отидат там, но малко ме объркахте :huh: значи въпреки, че Интела е двуядрен все пак е по-добър от АМД, който е с 4 ядра или не?... Или това, че е 4 ядрен все пак си е по-добре?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно при реална работа изостава. Доказателство за това е photoshop теста, където използваме една и съща снимка да се обработи за определено време. AMD A10-5757M се справя за 25.0 секунди, докато i5-4200M се справя за 18.8 секунди.

:)

Приятелю, тестът само потвърждава думите ми. Една програма може да използва само едно ядро в един момент. Много нишки, но само едно ядро. При многопроцесорните машини е друго - там се изпълнява различен микрокод от всеки процесор, а при многоядрените - само един микрокод от всяко ядро, евентуално разпределен по фази на изпълнение, т.е. едновременно ядрото изпълнява само една команда или две команди в различни фази от изпълнението им. Това е причината една програма да може да използва само едно ядро. От Windows 7 нагоре, Майкрософт промениха разпределянето на програмите по ядра - и ОС стана по- бърза от Vista. При едновременно изпълнение на две команди в едно ядро, една програма ще работи по- бързо, отколкото при една команда в едно ядро. Но при едновременно изпълнение на повече програми, броят на ядрата влияе по- силно на производителността. Тогава по- рядко се налага едно ядро да прекъсва потока на изпълнение на микрокода, за да зареди нов микрокод от друга програма. Прекъсването е доста по- бавно при едновременното изпълнение на две команди, трябва да се изчака да завърши и втората.

Всъщност, точно тази разлика направи Pentium 4 (с Hyper Threading) по- бавен от Pentium M, въпреки по- високата работна честота.

Това не важи за конкретния случай, а изобщо. АМД се усетиха, и наблягат в новите си процесори точно на това - повече ядра, за сметка на едновременното изпълнение на брой инструкции на ядрата.

Редакция: малко повече пояснения.

Edited by gguest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отделих време, за да проуча какво точно имаш предвид и да, наистина е по-добре да имаш повече ядра, отколкото Hyper Threading, но всичко това зависи от спецификата на софтуера, който ще използваш и реалните ти нужди. За ежедневни задачи (браузване, skype, игри, слушане на музика по едно и също време) един двуядрен процесор с HT е много по добре, отколкото по-слаб четириядрен процесор. Обаче ако се налага да използваш софтуер, който има нужда от повече свободни ядра, отколкото от самата им производителност, тогава наистина по-слабо представящ се в класацията четириядрен процесор е правилния избор. Друг е въпросът, колко ефективни са реално четириядрените процесори на AMD, когато са съпоставени до двуядрени чипове на Intel без HT:

AMD A6-3420M (4-ядрен, 1.50 - 2.4GHz, 4MB кеш)

Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz, 2MB кеш)

AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz, 2MB кеш)

Intel Pentium 2020M (2-ядрен, 2.40GHz, 2MB кеш)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не подценявай АМД, Бо. Правят много и доста добри чипове, в това число и процесори. Имаше един период, когато процесорите им грееха повече от еквивалентните на Интел, но това е минало :)

А аз се пукам от яд, че Леново използват повече НеВидя, а не АМД. И не само мен ме е яд, виж видеото в http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=46310&hl=

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не ги подценявам определено! :) Даже се радвам, че ги има, за да става конкуренция и да падат цените. Преди време AMD са правили по-добри чипове от тези на Intel в ерата на Pentium 2-3. За сега освен вградената графика и още някое по-малко предимство, друго не предлагат спрямо Intel-ските процесори. Относно графиките, NVIDIA предлагат много по-добра софтуерна поддръжка на чиповете си, за разлика от AMD, където ще ти окапе косата в някои случаи, докато си натакаманиш нещата . Сега ще видим с тия прехвалени Matle драйвери какво ще направят. Също ще бъде интересно дали Maxwell архитектурата на NVIDIA ще предостави нещо повече пред еквивалентните Kepler чипове, че за момента новините не са розови.

Относно това дали имат проблем със загряването е малко спорно. Когато тествах AMD A10-5757M, без драйвери вентилаторите виеха за световно, чак след това малко се успокоиха, но при средно натоварване пак доста шумяха. (Разбира се, охлаждането е предназначено за процесори с TDP от 15-17W, каквито са ниско-волтажните Core i) А и често пъти съм си правил експеримента.: пускам лаптопа, зарежда windows, изгасям, махам капака и пипам тръбичката над процесора, за да проверя колко е загряло. Чиповете на AMD, ми направи впечатление, че все още натоварват повече охлаждането. Разбира се, това е ламерски метод и го правя само от любопитство. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0