god_15

Важна промяна във форума

101 posts in this topic

Здравейте, съфорумци!

От днес има драстична промяна в post count (брояча на коментари). Вече няма да бъдат зачитани коментарите от раздел "Борса" с цел, потребителите да не трупат мнения от актуализациите ("UP-ванията") на темите в които продават техника. Така ще може по-лесно да се отсява, кои са активните във форума, които допринасят за неговото развитие с ползотворни за всички постове.

Също така обмисляме промени в самия раздел "Борса", но те ще се случат на по-късен етап.

Поздрави от целия ни екип!

П.П.

Винаги сме отворени за предложения и критика!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет,

направили сте промяна, но....:

1. Заради доста простотии през последните 2 години, форума е заприличал на едно голямо НИЩО! Идеята на форума, особено в частта, отнасяща се до търговията, е потребителите да си купуват и продават части, аксесоари и прочие. За търговците, като фирми и сервизи, трябваше да си има отделна секция, за да си поддържат темите там (нищо лично колеги, но секциите трябваше да са разделени, както са в Хардуер.бг примерно).

2. Относно 'ъп' - ванията, можехте да го вкарате като правило с разрешен ъп на 48 часа примерно. А не както правят някои на ден по 3-4 ъпвания, което е недопустимо.

3. Има колеги, които държат активни по 20-30 теми (аз също имах доста по едно време, но ги ограничих или не ги ъпвам всеки ден) и като ги ъпнат по 1-2 пъти на ден, какво става ако решиш да си продадеш лаптопа на части - още първия ден отива на 5-та страница. Тук пак се връщаме към точка 1, че колегите с фирми и сервизи трябва да си имат собствена секция за обяви.

4. Решили сте повече коментарите в Борса-та да не се броят. ОК, но така сте занулили и всички досегашни мнения на потребителите, което е абсолютна простотия.

От личен опит мога да кажа, че в Борса-та има и доста полезни мнения, а не само ъп-вания на обявите за продажба.

Пример - потребител иска да си купи матрица за лаптоп, но матрицата е специфична и стават само няколко модела. Опитвайки се да обясниш на търсещия и на тези, които му предлагат всякакви дисплеи, че на този лаптоп може да се сложат само определени дисплеи, си загубваш да речем 20-30 минути и 2-3 поста. По този начин си помогнал на търсещия, но това е в Борса и мнението ти няма да бъде зачетено... По-лесно е с балтията направо..

5. Не знам дали си забелязал, но форума вече изгуби доста потребители, а новите се регистрират, за да зададат 1, 2 въпроса (или като гости) и после дим да ги няма.

Най-активни във форума сте вие като екип, пускайки новини и прочие и 10-15 човека в Борса-та. Останалото е 100-на поста на ден предполагам, и 10-на човека, които се опитват да помогнат на потребителите с даден проблем.

Форумът трябваше да има ясни правила от началото, които пък нямаше кой да контролира дали се спазват. Щом един метален тъпанар си позволяваше маса време да се подвизава тук без проблеми..

Лично мнение - занулете форума изцяло ако трябва, оставете само рейтинга и датите на регистрация на потребителите ( да речем всички, които имат регистрация повече от 6 месеца), защото за мен например това е важно, а предполагам и за други колеги.

Общо взето, решили сте и сте направили нещо, но дали има смисъл от него и дали ще доведе до някакъв положителен резултат, не е много ясно.

Edited by Latitude
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Идеален вариант няма.

Каквото и да направи екипа на лаптоп.бг, все ще има недоволни и ощетени - и Слънцето не може да огрее цялата Земя, ами само половината (добре, че Земята се върти).

Промяната е добра. Да се направи един раздел за търговци във "Борса" е добра и достатъчна идея. Какво повече може да се иска от един форум?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Идеален вариант няма.

Каквото и да направи екипа на лаптоп.бг, все ще има недоволни и ощетени - и Слънцето не може да огрее цялата Земя, ами само половината (добре, че Земята се върти).

Промяната е добра. Да се направи един раздел за търговци във "Борса" е добра и достатъчна идея. Какво повече може да се иска от един форум?

Кое и е добро на промяната, колега? Постовете трябваше да си останат. Лично за себе си говоря - в раздел Борса мога да кажа с ръка на сърцето, че много от постовете ми там не са свързани с предлагане на техника. И някой изведнъж казва - тия постове не са полезни за развитието на форума. Ако се видят категориите под борсата -

Acer - 5 мнения за 15 дена.

Apple - 10 дни без мнения

Аsus - 7 дни без мнения

Dell - в една тема 6-7 мнения за 2 дни, предните почиват от седмица поне.

В Леново и Тошиба има някои мнения, но общо взето схващаш картинката.

Да не се залъгваме - форумът е жив в голяма степен заради раздел 'Борса'.

И в един момент се получава така, че имаш 100 точки репутация примерно и 0 пост-а....

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кое и е добро на промяната, колега? Постовете трябваше да си останат. Лично за себе си говоря - в раздел Борса мога да кажа с ръка на сърцето, че много от постовете ми там не са свързани с предлагане на техника. ...

Да, и аз съм чел полезни твои постове в теми за продажба, но едва ли там им е мястото.

А за броя на постовете в специализираните теми - нормално е, далеч повече хора се интересуват от покупки и продажби, отколкото от настройки на ОС или хардуерни въпроси :)

Както казва един мой приятел, "нищо не е наред, но всичко е нормално". :D

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

И си нов потребител .... с регистрация от преди 5 години /той и форума е около тази възраст/

Добре е .

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

valdesbg - ще оправим този проблем скоро! Няма да ощетим по такъв начин старите и активни потребители! В краен случай, ще измислим някакъв тип компенсация.

Latitude - много добре осъзнаваме, че форумът в голяма степен се крепи на раздел Борса, точно за това са нужни драстични промени, за да се върнем към първоначалната идея на форума, а именно - да си помагаме едни на други с полезна информация и натрупан опит.

Относно правилата на раздел "Борса" - http://forum.laptop.bg/index.php?app=forums&module=forums&section=rules&f=4 тук сме упоменали, че една и съща тема може да се актуализира само веднъж дневно. Аз също така съм се уговорил с най-активните продавачи, да актуализират по най-много 5 теми на час във всеки един от подразделите, за да бъде по прегледно. Според мен има ефект, ако си спомняш до преди няколко месеца всеки актуализираше на веднъж по 1-2 страници с теми, което беше направо абсурдно. Твоето предложение също няма да е много ефективно, защото имаше потребители, които не актуализираха нищо по 2-3 дни и след това всичко на куп се изсипваше на първите две страници. Ако счетете, че тази договорка, която съм постигнал с част от вас дава ефект, ще я въведа като официално правило. Също така, ако имате други предложения, които според вас ще са по-ефикасни, ще се радвам да ги споделите!

Относно точка 3 - Тук е моментът да споделя, че имаме желанието отново да върнем към живот титлата "Доверен потребител". Все още не сме стигнали до единно съгласие, какво ще предоставя тази титла на притежателят си, но това предложение за хората с фирми, да имат собствени секции за своите теми е добра идея за привилегия. Също така имам идеята титлата да предоставя неограничени Edit права над собствените теми. (което е проблем за повечето от вас, заради лимита от 40 дни за edit.) Това мисля, че ще реши от части проблемът с 20-те и повече активни теми. Друг е въпросът, как точно ще се става Доверен потребител и дали не е по-добре да се направи отделна титла Доверен търговец?

Относно точка 4 - Наистина има доста полезни мнения и в раздел Борса, не оспорваме това (дори и аз съм имал някое и друго мнение там, с което съм се опитвал да помогна), но както написа gguest - "... едва ли там им е мястото." Най-малкото, защото трудно могат да се отсеят полезните теми, поради големия брой обяви, които всеки ден се появяват или биват актуализирани и ги изтласкват доста назад. Затова е раздел "Марки" на форума. Там трябва да се задават такива въпроси и да им се отговаря. (Който има желанието, на лични съобщения може да ми прати полезни теми от раздел "Борса", за да бъдат разпределени в раздел "Марки")

Относно точка 5 - Да, забелязал съм го отдавна и затова започвам да предприемам действия с които да доведа до промени, които да задържат ценните за нашата общност потребители и по възможност да върната вече загубените такива.

Имам питане към всички - Доволни ли сте от рейтинговата ни система в момента и искате ли да се измени по някакъв начин?

Също така, ще ви помоля да прегледате и тази тема - http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=49857

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

За да не се налага непрекъснато "повдигане" на темите, мисля, че е добра идея полето за търсене да е по- голямо и на по- видимо място във страницата. Така всеки, който търси нещо може много лесно да го намери, а и се спестява много време за ровене и търсене на нещо конкретно. Друг вариант е да се увеличи двойно броят на показваните теми на страница (или да може да се избира в настройките на профила по колко теми да се показват за съответния профил).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Темата предизвика небивал интерес.. Явно много хора са загрижени какво се случва :)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Темата предизвика небивал интерес.. Явно много хора са загрижени какво се случва :)

С риск да напиша един пост без конкретно предложение, ще ти отговоря: ами то и в обществото ни е същото.

Богдане, извинявай за спама. Ама поне Гумата е в тебе :)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Надявам се утре да се включат още хора. Днес е почивен ден и е нормално да няма голяма активност. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

А дано. В другата тема, към която си постнал линк писах с предложение за iTrader статистика за продавачите и купувачите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Видях, утре ще го обсъдя като вариант с останалите от екипа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То така или иначе си беше станало зле,а с това вече стана по-зле.

Ами то в един "Продавалник" си има рейтинг....

Може да не съм писал в темите ВИ,но няма човек на който не съм помогнал.

Дали със съвет,дали с подарък или безплатна услуга....За вас това вече няма значение!

Явно ни приравнявате на юзерите които нямат и регистрация(гостите).

.....и те са с 0 постове.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм с колегата " NONSAN " .Не трябваше да се зануляват досегашните мнения,защото наистина за човек който посещава форума за първи път примерно,няма да има разлика между нов потребител и такъв с 100 или 200 успешни продажби :(

Edited by Nuclear_Eye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е....,то далавера бре!

Писах вчера тук и имам едно мнение.....

Сега вече ще имам 2 :thumbsup:

...и като почна да ръся едни БИСЕРИ из всички теми на форума,току виж съм станал най-добрият :acute:

Тогава всички ще видят колко поста имам,а не колко успешни сделки!

Ами ако така ще вдигаме рейтинга на сайта,да вземем да станем консултанти....

Преди 10години същото нещо се опита да постигне и един образ(да не цитирам имена) от HBG.....

...след това си поиска и законна комисионна от по-активните.

И след дълго разискване се стигна до там,да му се теглят много цветущи ..... бисери.

Там също имаше една глупост...да можеш да участваш в раздел продажби-трябваше да имаш 50поста в други теми.

Ами те децата и куп други лаици които не разбират от нищо имаха повече постове защото питаха и искаха съвети за щяло и нещяло.....

Нали се сещате(както казах по-горе),че тези мнения мога да ги направя за половин час във всички раздели както и там можех...

Да ама-не,не това е идеята(моята или на други колеги)....Нямаме време за губене.

....тук ми замирисва точно на това от преди 10години(май станаха повече,но не ми се иска да съм толкова стар) на HBG.

Вие сами може да видите как се разви бизнеса им(HBG) с обяви от фирми или търговци(които солено си плащаха-сега не знам как е)-пълна скръб.

Ако греша-поправете ме.

Или пробвате,сондирате мнения.....и накрая май излиза,че каквото и да си говорим май иде реч за пари.

Да,но сега се появиха десетки които идват тук продават нещо което работи или не работи и после се покриват....И вече няма с какво да се различаваме ние от тях...те може и да имат повече мнения от мен!!!!

А,че ще станем "Доверен потребител" или както и там да го измислите е пълна подигравка.

Май пълно фиаско претърпя идеята Ви за доверен потребител (така ли беше точно)....или може би греша!

Съжалявам ако някой ме разбере погрешно,но по-добре закрийте раздела Покупко-Продажба и няма да има проблеми.

....имаш Компютър-имаш проблеми,....нямаш Компютър-нямаш проблеми.

Също съжалявам,че съм толкова черноглед,но този филм съм го гледал няколко пъти,а в доста от сериалите съм играл и то не в масовките.......

Успехи!

...ние ще ходим(визирам себе си де) в ПРОДАВАЛНИК,там поне има правила и рейтинг!

...а тук....да не стане като Сетком,Калдата и още дузина такива....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм с колегата "nonsan" в крайна сметка, всичко до сега не вървеше ами капеше, не помня от кога не съм продал лаптоп чрез форума, носега е абсолютно абсурдно! Според мен силите, креативното мислене и т.н. трябваше да се насочат към реклама или оптимизация.. не към ощетяване на "старите" потребители.... Вие си преценявате, на мен не ми е особено важно защото и преди и след зануляването обаждане нъц ... Както каза коелегата "nonsan" има един сайт на който всичко му е наред и от там няма ден без сделка.... da+a.bg беше хубав сайт докато и там не му спряха тока с всевъзможни новости и т.н. и сега като го гледам колко е пуст ..... чак гадно ми става :) Правете каквото искате, отдавна активните потребители са се пренасочили към други сайтове, поради простата причина че тук не влизат хора или поне не нови ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да "изработя" едно мнение и аз. :)

В този форум винаги съм имал усещането че за всичко са виновни "търговците", какъвто и смисъл да влагате в това понятие.

Обаче в същото време си давате сметка че без горепосочените, форума ще отиде в забрава. Което е добре. Показва че все пак

не сте глупави люде. :) Няма да коментирам новата простотия с мненията, колегите преди мен, бяха пределно ясни и изчерпателни.

Да разгледаме един друг казус. Богдан споменава в по горен пост, че искате да стигнете до повече крайни потребители. Това е много хубаво.

А задавате ли си въпроса, че самите потребители, може да не искат да стигнете до тях?! Ще направя леко отклонение, и аз искам да стигна до

Анджелина Джоли, но по непотвърдена до момента информация - тя не иска. :D

Та така. Да се опитаме да анализираме защо юзера не Ви иска......Сещам се веднага за една причина. Разходката из Вашия форум,

изисква здрава нервна система, и познания по няколко езика, вкл. и маймуницата. Форума е в пълния смисъл на думата "многоезичен".

Търсачката, по добре или я махнете, или я преименувайте на "забивачка". На второ четене се натъкваме на друг интересен и уникален

проблем. А именно часовника. През цялата календарна година, той не е верен. От тука следва че можете да нанесете следните дълбоки поражения

по крехката психика на горкия юзер:

1. Може да закъснее за работа. Следователно да го уволнят и да остане без препитание, заради един форум.

2. Да закъснее за среща с гаджето. Следователно може да бъде зарязан, да изживее силна любовна мъка. Ще изпадне в депресия,

да се пропие и т.н. /Забележка: Събията от точка 2 биха могли да се случат, също така ако се задейства точка 1./

3. Заради форума, юзера би могъл да пропусне да си пие хапчетата. Това автоматично ще отприщи като лавина, действията в точки 1 и 2.

В заключение искам да попитам:

Какво означава търговец?

Защо в тази категория попадам аз, който имам 50 обяви да кажем. А този който има 2 не?

Каква е разликата? Нали търгуваме и двамата? Ще кажете " ти си фирма".

От къде знаете че съм фирма? А този с двете обяви как ще знаете че няма фирма?

Форумите които Нено изброи са само малка част от тези които се закопаха сами. Денис пък Ви даде един много логичен съвет в едно изречение:

Наблегнете на оптимизацията на форума. Не на простотии.

В заключение. Може да ми занулите каквото искате. Преместете ми темите ако искате в раздел " Народно творчество и художествена самодейност".

Успех и здраве най вече на всички. :)

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Браво колега - добре казано - спуках се от смях,макар че не е много смешно - а по-скоро трагично положението с форума :(.Аз мисля че модераторите ще осъзнаят че не са в правилната посока и ще си оправят грешките.Както се казва " по-добре късно,отколкото никога "

Edited by Nuclear_Eye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нека да има и малко смях макар,че аз се смях много....

Много добре казано Жоро :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нека да има и малко смях макар,че аз се смях много....

Много добре казано Жоро :thumbsup:

Нено , хората те изкарват "цепеняк" ти се па дърпаш ....

Сериозно : Мисля че трябва да се работи за това да се вземе ресора "лаптопи" от продавалник !

Как - това е Ваша работа .

Аз лично бих предпочел да купя машинка от тук , не от прод...к , причините (за този който е в час) са ясни , номера е да го осъзнаят и обикновените потребители .

Не искам да дъвча гореизброените проблеми , на всички са ни ясни .

Поздрави от .... още един новобранец

Edited by valdesbg

Share this post


Link to post
Share on other sites

И след няколкото дни, откакто е пусната темата, интересът продължава да го няма... 10-на човека, които сме я видели и ни пука за форума малко от малко... Богдане, като гледам нещата не отиват на добре..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето и нашата логика.

Търговците във форума, истинските търговци би трябвало да разбират от лаптопи.

Тези, които разбират, които помагат, които не лъжат, биха помагали на други потребители, за да спечелят доверието им най-малкото, да видят и разберат другите, че те не са измамници, че имат познания и разбират от това, което правят.

Същото правим и ние с нашите новини и ревюта, ние разбираме от това, което продаваме. Не сме просто поредния търговец.

Така смятаме, че ще се отсеят и истинските търговци, тези които разбират от тези, които са за 1 продажба тук.

Тези, които градят доверие.

Ако търговците продават само между търговци, веднага правим Борса само за търговци, там да публикуват обяви.

Ако в дадена тема наистина се обясняват важни неща, има ценни мнения, които си струва да се прочетат, преместваме я в по-важен раздел, където ще се види и запази.

Ако някой иска просто да публикува обяви, наистина се появиха няколко големи и известни сайта в продажбата на ВСИЧКО.

В един форум се събират любители, привърженици на дадено нещо - дали риболов, дали музика, дали коли, които им е интересно и споделят мнения, разрешават проблеми, помагат си. И междудругото продават неща във форума заради изграденото доверие към тях. Ние искаме форумът наистина да е с потребители, доверени хора, които разбират. Да, Борса-та е най-голямото звено в този форум и се радваме, че се е изградила мини-общност между търговци на лаптопи в цялата страна. Много малки и вече големи фирми тръгнаха именно от тук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз 4 години какво съм правил във форума? Лъгал съм, мамил съм, не съм помагал....?

Като ми махнахте мненията какво се получава? Че аз и "тези, които са за 1 продажба тук."

сме едно и също?! Как да се ориентира "крайния потребител", както ни забихте всички в един кюп?

Нещо логиката Ви, май липсва. И две питания имам, ако е удобно......

Колко често смятате да ни "рестартирате" профилите? Интересно ми е просто?

И конкретен въпрос към тебе @Joro. Би ли постнал имената на няколко "малки" че и "големи" фирми.

които "тръгнаха от тук" ? Благодаря. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всъщност, като чета мненията, основния проблем според колегите е липсата на следа от присъствие във форума за минали периоди.

Едно предложение- отделен рейтинг само за раздел "борса".

Както се казва - и вълкът сит, и ...абе вие знаете.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...