Sign in to follow this  
Followers 0
PlamenGeorgiev

Смяна на термична паста - Toshiba Sattelite A300

5 posts in this topic

Привет на всички, :)

Нов съм във форума и ще се радвам на топло посрещане, като се включите повече специалисти по темата. :)

Казвам се Пламен Георгиев, уча задочно КСТ( компютърни системи и технологии), все още лаик в хардуера и ще съм благодарен на всеки, който има желание да сподели с мен професионалния си опит. Та минавам директно на темата.

Преди два дена реших да сменя термичната паста на гореспоменатият лап-топ (нещо което правя за първи път), като преди това изгледах в you tube доста клипчета. Всичко изглеждаше толкова умерено и лесно, че не ми беше трудно да се реша.

И така, купих си паста и започнах да разглобявам като междувременно следя на клипчето кое, как се прави и действам стъпка по стъпка. Стигнах до охладителя, разглобих го и него, почистих го от прахта, избърсах засъхналата паста и сложих новата, както пича от клипа направи. Без да искам обаче оцапах малко от едната страна на северния мост. Опитах се да го обърша но пастата влезе под защитната лепенка и оставих всичко така. Събрах всички части по обратния ред и когато го включих лап-топа се стартира но на екрана беше черен. Помислих, че нещо с букста на матрицата не е наред и го разглобих отново. Огледах я и видях, че 2 крачета бяха леко изкривени и буксата не беше прибрана добре. Уж ги оправих и всичко беше наред, но при пускането....нищо! Ни говор ни картина.

Естествено разочаровах се силно от себе си и затова пиша тук с една огромна молба към всички които имат опит в ремонтите. :blush:

Моля ви, каже за какво най-вече трябва да се внимава при смяната тази паста, защото наистина искам да се науча да го правя добре. Имам 4 лап-топа и ми се иска сам да се грижа тях. Къде сбърках?!

МОЛЯ ВИ! :help:

Поздрави,

Пламен Георгиев

Share this post


Link to post
Share on other sites

Взимаш едно тампонче за уши, с технически спирт или газ за горене почистваш всичко,

махаш лепенката много внимателно, чистиш под нея...

Някой пасти които са менте, са проводящи, може да укасява

Ползвам само МХ2 ИЛИ МХ4 Никакви проблеми

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет Dr_House,

Лепенката беше много здраво прикрепена и ме достраша да напъвам. За паста използвах Spire sp-700/0.5g.

Възможно ли е да е изгорял моста от това, че пастата е попаднала под лепенката?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Без да искам да съм лош пророк, но е възможно да си изгорил нещо, защото така съм си горил процесор. Аз за паста използвам ArcticSilver 5(май беше около 15 лева, скъпа). Винаги когато работя с някаква паста покрай мен има 95+% спирт и клечки за уши. Когато работиш с паста, гледай да не е "течна", точно за да не се разлива където не трябва. Също така гледай да е "сребърна", просто защото издържа повече преди да се опече. Нормалните силиконови изкарват година-две. Това са моите виждания от личен опит, не претендирам да са експертни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Провери пак дали всичко е наместено както трябва-охладители,буски,лентови кабели.(10 пъти мери 1 път режи) Ако е възможно махни батерията която е към дъното за 10 мин(ще се ресетне биос-а) и пробвай пак на ново.Когато го включиш върти ли се перката,на хард диска мига ли му лампичката нормално?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0