Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Виктор

Windows 7 и Ubuntu 10.04 на Lenovo Y510P ?

4 posts in this topic

Имам отскоро едно налично Леново Y510P, което купих без система. Имаше някакъв FreeDOS. Инсталирах му Win 7 заради 2 програми и искам да му сложа Ubuntu, което да ползвам за всичко свързано с интернет. Не се получи. Диска е разделен с GParted от livecd на четири дяла. 3х50 и един с останалото пространство. При инсталацията на Убунту избрах опцията аз да му кажа къде да се разположи. Всичко мина без проблем, до момента на рестарта. Нямаше GRUB, който да ме пита, кое да подкарам. Директно си тръгна седмицата и по никакъв начин не успях да накарам да се покаже някакво подканяне, коя система да избера при старт на машината. Четох разни нещо в нета, но нищо. Пробвах boot-repair сащо без промяна. Не съм много на ясно, как буутва Windows 7. При инсталацията на Убунту там където пита къде да се разположи GRUB показва всички дялове и го оставих както си беше - /dev/sda. На /dev/sda1 e Windows 7(Loader), каквото и да означава това. Не искам да ползвам седмицата за достъп до интернет. Нещо нямам доверие на MS от както си имат вземане-даване с NSA. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Изтрий всички партишани,създай първо нов дял за Убунтито,инсталирай го,после нов дял/може да сложиш и XP ако искаш :) /,нов дял-седмицата,рестарт и си готов.Седмицата няма boot-ini като XP/всъщност модул,който върши тази работа има,но е на съвсем друг принцип/.При мен поне си бачкат и трите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първо линукса?! Това ми е малко странно.

Всъщност Убунтуто е 13.04. Грешка в заглавието.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отговора на vertexe дава известно решение и на моя проблем, но моля за малко пояснения. Та отначалото HP с убунту от М тел и май е обвързано с гаранцията, понеже до сега съм работил само с уиндоус бих искал да го имам паралелно с убунтото. Направих го чрез виртуалбокс- уиндоус 7, но не мога да го активирам, виртуалната машина не ми хваща външни usb устройства, на които имам съответната програма и въпреки, че инсталирах добавките, не ми дава да променя настройките. И от нета не мога да дънлоадна, и от файловата система на убунтото не мога да я взема тази заветна програмка пак по горните причини с настройките. Моля помогнете или с настройките или с варианта да разделя част от харда под убунто, да го форматирам в ntfs да инсталирам уиндоус и после... не съм много навътре как да ги настроя за да работят и да мога да ги избирам. Благодаря предварително!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0