Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Petar_4525

ProBook4525s проблеми с дъното

14 posts in this topic

Здравейте,

от около месец имам проблем с лаптопа, когато го пускам започва да мига CapsLock от където направих извод, че имам проблем с дъното:

Caps Lock/Num Lock LED Component Tested Error Condition LEDs blink 1 time CPU CPU not functional LEDs blink 2 times BIOS BIOS corruption failure LEDs blink 3 times Memory Module error not functional LEDs blink 4 times Graphics Graphics controller not functional LEDs blink 5 times System board General system board failure LEDs blink 6 times BIOS BIOS authentication failure

При тез и "стартирания" Wireless свети оранжево, а вентилатора не включва.

След няколко рестартирания лаптопа включва и работи нормално, като вентилатора работи, Wireless светва синьо и започва да се стартира биоса и ОС. Така работи без проблем до следващо рестартиране, спиране или Hibernation.
Искам да попитам, дали някой знае от къде идва проблема, дали ще мога да го оправя сам и най-вече, дали ще трябва да се сменя цялото дъно или може и да се размина, обнадеждава ме само факта, че все пак лаптопа стартира и работи без проблем, макар и от 10,20 път.
Благодаря ви предварително !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявам се, само да добавя, че capslock мига 5 пъти -

LEDs blink 5 times System board General system board failure System board би трявбало да е дъното нали ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма да можеш да го оправиш сам. Със сигурност има проблем в дъното. Можеш да го използваш докато спре да зарежда изобщо или пък да смениш дъното веднага. Ако бях на твое място бих го продал на/за части и бих си взел нов. При такова предлагане на машини на пазара - това е най- лесният вариант.

Edited by gguest

Share this post


Link to post
Share on other sites

За сега не обмислям да взимам нов, държи се много добре и е модела с 512видео и 6гб рам, гледах в youtube едни клипове, пекоха дъната на фурна и с пистолет за горещ въздух ги продухваха, някой знае ли този метод дали е ефикасен ?
https://www.youtube.com/watch?v=Td2JUGAhitU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нищо няма да излезе, най- много да спре да работи изобщо. Не пробвай тази глупост!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами няма да е зле да започнеш да обмисляш смяна на машината,тъпотиите дето ги гледаш на клипчетата,ги забрави,казвам ти го от собствен опит.Дори и да имаш уменията и ГОЛЯМ късмет и да успееш да"изпечеш"чиповете без да ги"прегориш",при следващото прегряване си готов!Колегата ти го каза в прав текст.По това,което казваш,не е сигурно дали ще могат да ти реанимират машината дори във добър сервиз,какво остава в печката.Най-много да съкратиш оставащите дни живот на компа.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не дей експериментира върху лаптоп си....

Ще го утепаш на 200% процента.

Не случайно машините които го правят имат термо профили с голяма точност,

нагряват платката от долу равномерно а от горе е инфра ред нагревателя

Това не са курабйки да ги сложиш във фурната....даже майстори някой път ги утепват с про техника а ти искаш с фурна ?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поръсваш шоко пръчици и кокосови стърготинки повечко и печеш на 200 градуса. Гарантиран резултат - убито дъно, ноооо много яки Cookies :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Защо всички коментирате клипа и давате по-малко инфо за проблема ? Моля ви дайте мнение като изключите поста за печенето...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еми нали са ти казали по-горе - не прави експерименти с печки и прочие, а го занеси на сервиз.

Ако се оправи с reball чипсета - супер, ще минеш със 100-на лева. Ако се сменя чипа - около 150-160.

Струва си да се направи, машинката не е лоша. Ако се направи като хората, ще изкара още толкова.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Защо всички коментирате клипа и давате по-малко инфо за проблема ? Моля ви дайте мнение като изключите поста за печенето...

Неизправностите, свързани с дефект във видеокарта, южен мост или северен мост, най-често имат следните проявления:

  • При включване на лаптопа индикаторите светват, вентилаторът се развърта (ако е предвиден селф-тест при първоначален старт), екранът е тъмен и няма обръщение към хард диска.
  • Лаптопът се изключва няколко секунди след старта.
  • След включване лаптопа постоянно се рестартира.
  • Не работят USB входове, клавиатура, тъчпад.
  • Има проблеми с изображението или пълното отсъствие на такова.
  • Лаптопът се включва след многобройни опити.

Прегряване

Е основната причина за излизане от строя на тези интегрални схеми. Вследствие на прегряване, кристалът на чипа спира да контактува, или контактува частично с подложката си, появяват се пукнатини в самият кристал, или дори във вътрешността на корпуса на чипа. При прегряване има възможност и за нарушаване на самият монтаж – т.нар. „отлепяне”. Характеризира се в лош контакт, или отсъствие на контакт между чипа и дъното, на една или повече спойки

Сътресения

Това е другата основна причина за дефект на видео чиповете и чипсетите. Сътресения има, дори при нормална и правилна работа с лаптопа. Дори натискането на бутоните на клавиатурата и леки премествания, комбинирани с моментната, обикновено висока температура, се натрупват с времето и водят до лоша спойка. При силни удари, сътресения или падания, е възможно да се стигне дори до откъсване на контактни площадки от дънната платка, или чипа.

Какво може да се направи при неизправност на чипа или неговият монтаж?

При нарушена цялост на спойките и изправен чип, се препоръчва т.нар. ребол (reballing). Това представлява сваляне на чипа, който е преминал диагностика и е доказано работещ, нанасяне на нови топчета през специална матрица (трафарета, маска) и съответното им запояване върху контактните площадки под чипа. Следва запояването на интегралната схема обратно върху дънната платка на лаптопа.

При смяна на вече дефектна интегрална схема технологичният процес е същият, като на мястото на старият се монтира нов чип.

Внимание! Има недобросъвестни техници, които нарочват за „отлепени” всички чипове, които проявяват дефекти. Статистиката показва друго:

над 90% от чиповете с гол кристал, каквито са повечето съвременни южни, северни мостове и чипове на видео карти, страдат от отлепяне на кристала от подложката, или от частично вътрешно разрушаване. Това е невъзстановим процес!

Допълнителното загряване, или т.нар. „печене”, само удължава агонията, преди дефектът да се повтори. Надежден ремонт е единствено смяна на дефектната интегрална схема.

Винаги се препоръчва смяна на чипа, пред ребол или някакви други термични манипулации. За да се реболва, чипът трябва да е 100% доказано работещ (ако е възможно). В противен случай вероятността от рекламации драстично нараства, а клиентът остава недоволен.

В случаите, когато има съмнения, фразата „смени и забрави”, важи с пълна сила. Подмяната на видео чипове и чипсети е със значително по-ниска цена от цената на нова дънна платка, а покупката на дънна платка за лаптоп, втора употреба, е много рисковано заради масово циркулиращите, временно закрепени, но дефектни дънни платки.

Като цяло, подмяната на една BGA интегрална схема е сложен и трудоемък вид ремонт, изискващ време, умения и нужната апаратура. Но твърде често се явява единственият вариант за „съживяване” на неработещият лаптоп.

Матеряла е взет от интернет

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aз имам същият проблем с НР 4525 s.Та въпросът ми е :Знае ли някой надежден сервиз в Сф за поправка на дънна платка,защото го носихме на 2 места и "греда",не могат да го оправят.Препоръчаха ни Торин сервиз,край Пирогов се намира,ама ве4е ме е страх .Някакъв съвет ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-вероятно северният мост е заминал, щом тръгва след нагряването от неколкократното пускане. Всякакви варианти с нагряване и ребол, при които ще остане същия чип, ще решат проблема само временно.

Моят съвет е да го ползваш докато спре съвсем да пали, след което да потърсиш сервиз, в който ще се съгласят да сменят чипа с нов и ще ти дадат писмена гаранция за ремонта.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0