Chaosis

HP ProBook 450 - мощен лаптоп за широк кръг от потребители

2 posts in this topic

Предвид наближаващото с всички сили студентство, се наложи да си потърся лаптоп, който да задоволява нуждите ми на потребител с широк набор от дейности и интереси. След няколкодневни тестове, мога спокойно да кажа,че с избора си на HP Probook 450, съм направил невероятна покупка.

P1280395.jpg

Моделът, който закупих е със следните характеристики:

Процесор: Intel Core i7-3632QM (2.2 - 3.2 GHz, 6MB кеш)

Памет: 8GB (2x 4096MB) - DDR3, 1600Mhz

Видео карта: AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) + вградена Intel Graphics 4000

Харддиск: 750GB SATA (5400 оборотa/минута)

Екран: 15.6-инчов (39.62 см.) - 1366x768, матов дисплей

Линк: http://www.laptop.bg/laptops-hp-Probook_450-hp_probook_450_H6Q41EA

Доброто съчетание между металик покритие и светлочерен капак придават класа на лаптопа, а алуминиевият корпус допълнително дава „тежест“ на външния вид. Това цветово съчетание е и доста практично, защото най-различни на цвят и вид аксесоари могат да се комбинират с него, без да се наруши цялостната естетика. Облият дизайн е също впечатляващ и неангажиращ в сравнение с предишните модели на ProBook. Пръстови отпечатъци по капака почти не остават, което го прави и лесен за чистене.

P1280412.jpg

P1280407.jpg

Бутоните на клавиатурата са плитки, страхотно разположени, удобни за ползване и се пише много бързо на тях. Единствено шумът от бързото им натискане може да пречи, но с времето се свиква. Тонколоните са умно разположени над клавиатурата, което е подобрение спрямо предишни лаптопи, на които съм работил, чиито тонколони бяха разполагани встрани или под клавиатурата, така бивайки заглушавани от ръцете ми или някакъв предмет. Звукът им е чист, достатъчно силен и изкривявания почти няма.

P1280398.jpg

Тъчпадът е голям и много добре разположен и не пречи, но чувствителността му е слаба и се налага няколкократно да се скролне, за да се активира и трябва силно да се натиска с пръсти. Освен това спира да работи когато поставя карта-памет в слота, но това най-вероятно е софтуерен проблем, който с течение на времето ще установя.

P1280397.jpg

Много ми харесва факта, че няма излишни странични бутони по лаптопа. Голямо удобство са двата бутона за включване/изключване на Wi-Fi и звука. Светещи в студено-светли цветове, те допълват елегантно-семплия стил на лаптопа и допринасят за цялостния му вид.

P1280409.jpg

Впечатление прави колко е безшумен, дори когато изпълнява тежки задачи. Също така не загрява дори след продължително ползване.

Освен това е и много тънък и лек за параметрите и материалите си.

P1280401.jpg

Освен с USB 2, моделът е снабден с вече задължителните USB 3 портове (два на брой), разположени удобно встрани и Bluetooth (чиито драйвери се наложи да тегля и инсталирам, тъй като OS-а не ги откри)

Присъстват HDMI и VGA изходи, които ще са ми нужни за изнасяне на бъдещи лекции или презентации.
Голям плюс е и слота за карта-памет, спестяващ време и носене на допълнителен адаптер, а и е доста практичен за занимаващите се с фотография.
Дисплеят при правилно калибриране е с достатъчно добри цветове за пълноценна работа, като единствено червеното можеше да малко по-добро.
6-клетъчната батерия при максимална натовареност издържа около час и половина – два, и до 4 при слабо натоварване.

Изненада за мен беше вградената HD-камера с резолюция до 1280x720 - най-качествената, която съм имал досега. Ето и снимка от нея:

picture002.jpg

Избрах този лаптоп най-вече заради i7 процесора, който е един от най-добрите четириядрени от този ценови клас преносими компютри и най-вече защото работя с програми като Adobe Photoshop и Adobe Premiere,които изискват мощни машинки за пълноценна работа. При Photoshop няма почти никакви запънки, като единствено при нанасянето на някои филтри и ефекти се замисля малко повече. Също изпробвах Photoshop Benchmark, за да тествам капацитета му на работа и резултатът е следния:

Texturiser: 1.0s
CMYK Color Conversion: 0.7s
RGB Color Conversion: 0.7s
Ink Outlines: 14.7s
Dust and Scratches: 1.2s
Watercolor: 14.6s
Texturizer: 0.7s
Stained Glass: 8.0s
Lighting Effects: 6.3s
Mosaic Tiles: 6.7s
Extrude: 46.4s
Smart Blur: 22.5s
Underpainting: 15.9s
Palette Knife: 13.7s
Sponge: 20.5s

Total: 173.6

Тези стойности са секундите, за които програмата прилага дадена задача. Сравнени с други тестове в сайта, лаптопът се класира на доста добро място.

При работа с Premiere бях много впечатлен: изключително бързо обработване и никакъв проблем с тежките файлове.

Radeon видеокартата е достатъчно мощна за новите игри, като засега я тествах на The Elder Scrolls: Skyrim на High настройки и кадрите през цялото време не мръднаха надолу.

Ето и резултатите от benchmark тестовете:

3D Mark Vantage

3dmark_vantage_2.jpg3dmark_vantage_3.jpg

3D Mark

3dmark_1.jpg3dmark_2.jpg

3D Mark 11

3dmark11_2.jpg3dmark11_3.jpg

И Windows Benchmark за финал (3.8 е заради вградената Intel Graphics 4000 видеокарта)

windows_benchmark.jpg

В заключение, бих искал да кажа, че не бих могъл да направя по-добър избор на лаптоп за тази цена, който да съчетава страхотни параметри за вършене на разнообразни и изискващи мощност дейности, със страхотен дизайн и екстри. Горещо препоръчвам на всички търсещи „златната среда“ между цена и параметри.

P1280416.jpg

***Снимките са заснети лично от мен, не са сваляни от никъде***

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Каква е стабилността на корпуса? Устойчив ли е или податлив на усукване? Какви са температурите при натоварване? При отваряне на долния капак, до каква степен се достига до охлаждане, процесор и видео, с оглед лесното им почистване и до слота за памет? Можеш ли да направиш някакво сравнение с модела 4540 във връзка с горните въпроси?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now