Guest zipname

Светодиоди в компютъра без съпротивление ?

5 posts in this topic

Здравейте, от известно време имам желание да си направя компютъра по-интересен. Реших че ще е приятно ако му сложа няколко диода в кутията. Първоначално мислех да е с отделно захранване, след това през USB-то, но накрая реших да е от захранването на компютъра (12-те волта). Четох много статии и намерих калкулатор за светодиоди. На мен ми трябват 30 диода ( 15-20mA и 2V). Свързвам ги паралелно, 5 групи по 6 диода, но излиза че на всяка група трябва да сложа по един резистор от 1 ом . Въпросът ми е, може ли да не слагам резисторите и диодите да не изгарят. Или да сложа един някъде който да е за всички (но нямам представя къде ще го сложа).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как при 2V светодиоди и 12V захранване диодите без резистор да не изгорят. Предимно е най добре на всеки диод по резистор (не знам защо толкова ти пречат тия резистори и не искаш да ги слагаш). Но може и един само, свързваш диодите паралелно и слагаш резистора на плюса.
Направих ти една схемичка на бързо. Нее много добре и е с 5 диода но ще разбереш смисъла.


Но предимно на толкова много диоди е хубаво поне 6, 7 резистора

post-17194-0-05553000-1375273088_thumb.p

Edited by neno_kov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еми предпочитам да е с по-малко резистори. Благодаря ти за схемичката, но да питам само - ако са 30 диода единия резистор на плюса, както на схемата, ще върши работа нали? И ако може да стане така, колко ома трябва да е ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Купуваш си светодиодна лента/идва си комплект с резисторите/,лепиш лентата и пойваш към захранването.Изпробвано-имам сложени 2 ленти,едната 6 диода,друга 15.Но ако ти се играе да запояваш и въртиш в кутията паяжина от кабели,това е друга бира. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да с светодиодна лента е най лесно наистина. А виж на 30 диода нее много хубаво само един резистор примерно сложи на всеки 10 диода по един, пак за колко ома са трябва да са още не съм учил но ако ги купиш от специализиран магазин те ще ти кажат какви.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...