Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Lockheed

Помощ при избор на лаптоп (2 модела)

4 posts in this topic

Здравейте! От около седмица и нещо разглеждам лаптопи (с ценова граница до 1300лв) и в крайна сметка се спрях на тези 2 модела (описал съм съмо най-основните им характеристики):

Lenovo Ideapad Z500

CPU: Intel Core i5-3230M

RAM: 8 GB DDR3 1600MHz

GPU: nVidia GeForce GT 740M

Екран: 15.6"

Пространство: 1TB HDD 5400rpm, 8GB SSD

Acer Aspire V3-571G

CPU: Intel Core i5-3230M

RAM: 8 GB DDR3 1600MHz

GPU: nVidia GeForce GT 730M

Екран: 15.6"

Пространство: 1TB HDD 5400rpm

Ето и плюсовете и минусите, които постоянно ме вкарват в размисъл (няма да споменавам процесор, видео и т.н., защото двата модела са почти идентични в това отношение, да не кажа еднакви):

Lenovo плюсове:

- Външен вид

- Подсветка на клавиатура

- 8GB SSD (не мога силно да го категоризирам като плюс поради големината му, но все пак ще се работи със софтуер от рода на Photoshop)

Lenovo минуси:

- Макар клавиатурата да е AccuType, изглежда че основата и не е много стабилна и се наблюдава едно потъване около натиснатия бутон (едно от нещата, които най-много ме отказват от този модел, а същевременно ще се пише доста на бъдещия лаптоп)

- Кратък живот на батерията

- Батерията не може да се премахва без разглобяване на корпуса

_________________________________________________________________

Acer плюсове:

- Добра вентилация

- Матов екран (+ при работа на открито)

Acer минуси:

- Тъчпада (доста лош според ревюто на CNET)

- Марката Acer (Не знам, но на доста места, по които четох, не изказват особено ласкави мнения спрямо надеждността й, не че тази серия на Lenovo е кой знае колко по-качествена. Ръководел съм се също от това проучване: http://www.squaretrade.com/htm/pdf/SquareTrade_laptop_reliability_1109.pdf)

Ако имате някакви други предложения със сходни характеристики ще се радвам да ги чуя. Изискванията ми за лаптоп са стабилен корпус, удобна и лесна за бързо писане клавиатура, да е среден размер (15-15.6 инча) и да подкарва съвременни игри, като не ми е фикс идея всичко да е на Very High.

И в крайна сметка какво е вашето мнение за двата модела и техните марки като цяло?

Благодаря предварително! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте

Z500 е нелош лаптоп за работа и интернет, но ако ще се играят игри, не бих го препоръчал. Доста хора са се оплаквали от неприятно загряване на корпуса при игри и по-специално в конфигурация с i5 и GT 635М. GT 740М загрява по-малко, защото е изработена по 28 нанометрова архитектура (40nm при 635М), но не бих разчитал, че ще има значително подобрение.

V3-571G е доста добър мултимедиен лаптоп от среден клас и за момента е един от най-успешните модели на компанията. Той предлага задоволително ниво на изработка, съчетано с добри параметри. Единствено като минуси бих отбелязал, че събира лесно отпечатъци в гланцираните части на корпуса и клавиатурата не е много удобна за игри от FPS тип. Тук е момента да отбележа, че модела не се предлага с матирана матрица, а с гланцирана.

Аз бих насочил вниманието Ви към още няколко модела, някой от които леко минават горната граница, но според мен си заслужават:

ASUS S56 - 15 инчов ултрабук, който е подобен на Z500, но няма това потъване на клавиатурата, което сте забелязали при Lenovo-то. Той също е много подходящ за работа и интернет, но пак не бих го препоръчал за игри. Все още тънките лаптопи, не могат да предоставят добро охлаждане за по-натоварващи дейности.

Lenovo ThinkPad E531 - Доста добра машина, направена е за работа, но в същото време е ще предостави задоволителна производителност в игрите и ниско загряване на корпуса. Охлаждането е много добре направено, като същевременно е лесно за поддръжка, поради лесния достъп до него. Друг плюс е, че екрана е матов. Отделно лаптопа има и новия M.2 SATA слот, който е предназначен за новите NGFF PCI-E SSD-та, които достигат скорост на четене до 1800MB/s. Също така корпуса се зацапва трудно.

Acer V3-571G IPS - Абсолютно същия е като стандартния V3-571G, но притежава IPS матрица, която увеличава ъгъла на видимост до над 170 градуса. Също така цветовете са много по-"живи". Ето и едно видео по въпроса:

Друго открояващо се в този ценови диапазон няма за момента, но ако решите да поизчакате около месец-два с покупката. То сигурно ще се появят до тогава нови модели снабдени с новите процесори на Intel с Haswell архитектура.

Дано съм помогнал с избора!

Поздрави

Богдан

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за изчерпателния отговор! Определено Thinkpad-a ми допада, имайки в предвид репутацията на серията. Имам въпрос обаче за цвета му понеже от снимките виждам, че бие леко към кафяво, а на други в интернет е по скоро черен. Иначе покупката не е належаща, така че не е проблем да изчакам бъдещите модели.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0