Sign in to follow this  
Followers 0
I3eco

Изключване поради прегряване на Acer Travelmate 5740G

16 posts in this topic

Здравейте, имам проблем с прегряване на машината. Дори при натоварване не по-голямо от 20% (примерно при пускане на flash игра в интернет или сваляне на торент с висока скорост + сърфиране в интернет) от възможностите на компютъра, процесора и видеокартата дигат до 90+ градуса и той се изключва. Закачени са на едно охлаждане, предполагам, че проблема е във видеото. Принципно четох пост, че този модел процесор работи до на 100 градуса при преносим компютър, но в биоса не намирам опция за промяна на температурната защита на процесора. Той е: core i3 M350 2.27 GHz l2 3mb cache, а видеокартата е: ATI Mobility Radeon HD 5650 с памет 1GB DDR3. Ако има значение биоса е Insydeh20 v1.14. В момента температурите на двете ядра на процесора са 43 и 44 градуса, а температурата на видеото - 54 градуса, при работещи само браузър (googlechrome) и торент клиент (utorrent, но торентите са спрени), като лаптопа е на охлаждаща подложка. Няма инсталирана антивирусна. Ако някой има идея какво може да се направи по въпроса или поне да може да ми каже как бих могъл да си дигна температурата на изключване на процесора. Лаптопа е почистван и пастиран съвсем скоро. Предварително ви благодаря за отделеното време.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слад като съвсем наскоро е почистен и пастиран ,би трябвало да нямаш проблем със температурите. За мен един евентуален проблем би бил при завършване на почистването да е забравен да бъде включен кабела за вентилатора ... или нещо от сорта ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Също може да е сложен прекалено дебел слой от термо пастата, да е сложена термо пастна на мястото на термо лепенка или обратното, да е спукана топлопроводна тръба (heatpipe), да не е закрепено добре охлаждането и тн. Проверете, дали вентилатора духа топъл въздух или студен въздух. (ако духа въобще)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за вниманието! Да вентилатора работи. Духа хладен въздух, когато лаптопа не е натоварен, иначе духа топъл, дори горещ въздух. Натоварих видеото и процесора с две програми IntelBurnTestV2 и FurMark. Процесора натоварих с 2GB RAM, а видеото на резолюция 1366x768. За около две минути температурите на видеото и процесора достигнаха както следва до съответно 70 и 79 градуса . В момента в който махнах лаптопа от вентилаторната подложка, температурата на процесора скочи за секунди и компютъра изключи, когато тя достигна до 90 градуса +/- 2-3 градуса. Видеото беше с около 10 градуса по-студено в този момент. Ако някой може да ми каже, дали това е нормална температура на изключване за този модел процесори и ако не как мога да я повиша. Както посочих в първия пост модела е: core i3 M350 2.27 GHz l2 3mb cache.

Share this post


Link to post
Share on other sites

80-90 градуса не е желателно да тестваш дали е нормална температура на изключване.Преди почистването на лаптопа имало ли е проблеми с температури , или всичко е станало след това ?

Май най добре е да го занесеш в сервиз с кадърни техници , защото скоро може да останеш без лаптоп.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За този процесор Tjunction лимита е 90 градуса - http://ark.intel.com/products/43529/Intel-Core-i3-350M-Processor-3M-Cache-2_26-GHz

Както написа milensko, занесете го в сервиз, за да му се направи повторна профилактика, 100% някъде са си оставили ръцете при предходното почистване. Добрата новина е, че хийтпайпа не е повреден, защото духа горещ въздух.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еврика!!! И както ябълката паднала на главата на Нютон и той открил закона за гравитацията, така и при мен случайно се откри проблема. Бях се нервирал и го отворих да го почистя сам и да го пастирам. Реших обилно да почистя охлаждането със спирт, но не смеех да отделя вентилатора от радиатора на хийтпайпа (все пак това ми беше първо такова почистване и пастиране), но поради влагата лепенката се разлепи и те се отделиха. Между тях имаше стабилен слой от прах. А и явно никой не си бе играл да смени гумичката на видеокартата, беше заминала. Сега лаптопа мърка като коте, не изключва, дори и без охлаждащата подложка. Може да сваля още градусите, ако взема по-качествен консуматив, но за сега ще кара така поне известно време. Благодаря на всички, които отделиха от времето си и ми обърнаха внимание пожелавам ви по-малко ядове с вашите машини!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря, че сподели решението :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моля, и дано да помогне и на други хора, които имат подобен проблем, за да не хабят така нерви като мен :). Но препоръчвам да си вземете скъпа паста, ако ще го пастирате, например artic silver 5, понеже докато реша проблема изчетох доста форуми и изгледах доста клипове и хората препоръчват предимно нея. И само един въпрос към по вещите в тази процедура. Срещнах много противоречиви мнения за това дали пастата трябва да се разнесе, или да се капне и остави охлаждането да свърши тази работа, при притискането. Ако може да споделите вашето мнение ще съм ви благодарен!

Edited by I3eco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз лично го разнасям с картонче, но мисля, че не е проблем и с притискане на охлаждането да се направи. Основното предназначение на тази паста е, да премахне въздуха между хийтпайпа и кристала на процесора.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да предназначението ми е ясно, но имаше мнения, че при разнасяне с картонче, карта или найлон оставали въздушни мехурчета, които после пречели на температурния обмен. Та поради тази причина поисках мнения и на други лица.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Зависи колко добре боравиш с картончето. :D Когато го размажеш с охлаждането, пък не покрива изцяло чиъпт с паста, според мен. Дано повече хора изкажат мнение, че ми стана интересно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Използвм шпатолка,изрязана от кредитна карта,с лек ъгъл,става микронен слой ,хаха..Не препоръчвам сплескване със синка,не се получава добре нанасянето..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да и аз пробвах без нанасяне. Става една разплескана точка паста по средата, а краищата остават без паста. Може би би могло да се направи и така ама ще е необходимо по-голямо количество, а това не е желателно поне за лаптоп, доколкото прочетох. Значи остава нанасяне, като всичко зависи от качеството на консуматива, и качеството на нанасящия ;) Ако някой не е съгласен моля пишете, има една приказка, че в спора се ражда истината, или по друг начин казано, чрез дискусия се достига до нея!

Edited by I3eco

Share this post


Link to post
Share on other sites

@I3eco, повърхността на охладителя не е идеално гладка поради кристалната структурата на материала,термо паста подобрява термоконтакта с металната повърхност с многократно по-висока плътност, вследствие на което чрез нарастването на кинетичната енергия на атомите съответно се увеличава топлопреноса, но зависи и от ефективността на топлообменника. Термо пастата служи за подобряване на топлопроводимоста, пренасянето на топлина от монокристаления силиций към контактната повърхност на охладителя или иначе казано количество топлина се предава от областта с по-висока към областта с по-ниска температура. При поставяне на термо паста в средата на кристала, разнасянето зависи от приложената сила и разпределението на потенциалната енергия. В идеалния случай разпространението ще е кръгообразно, но все пак ще се равнесе в областите с най-малко съпротивление, така че може да не равномерно и да не покрие изцяло ядрото. Формата на кристала е правоъгълна, блоковете статична памет заемат кажи-речи 2/3 от площа на кристала, отделно топлоотделянето е не е равномерно разпределено по цялата повърхност. За предпочитане е нанасянето на тънък слой по цялото протежение на кристала. колкото до образуването на въздушни джобове, всичко зависи от задклавиатурното устройство. За разнасянето и се използва пластмасова шпатула или някаква пластика, в краен случай за еднократна употреба по-твърдо и и тънко картонче с идеално права страна. Общо взето всичко елиминиращо наличието на статично електричество.Edited by GeorgeN

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0