Sign in to follow this  
Followers 0
fallangel

Въпрос за aspire 7750G

12 posts in this topic

Здравейте, имам питане свързано с този лаптоп и по точно вграденото видео.
Лаптопа е с:
CPU i5-2430M

Външно видео AMD Radeon HD6850M
4GB Ram
и така нататък...

Според Еверест имам Вградено видео Intel Video Graphics Controller. Опитах се да сложа някакви драйвери но не става.А доколкото съм запознат вграденото видео се ползва за нормална експлоатация ровене в интернет и тем подобни не изискващи мощна видео карта с цел пестене на енергия.
Въпроса ми е как да си сложа драйвери за да заработи това видео, или възможно ли е изобщо да се подкара, да не би да е заключено(забранено) по някакъв начин?

Снимката от Еверест:

https://lh6.googleusercontent.com/-J3OgNOd6AuY/T6-R1hCGA9I/AAAAAAAABCg/_m4E6zTsLeU/s1140/Untitled1.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

То по принцип си имаш вградено видео, което върви в комплект с дъното/процесора.

Въпроса е дали ти намира другата видеокарта или по точно защо не ти я намира.

В Device Manager, да не би да ти излиза с проблем, или пък случайно да е наместено само на вградено видео от BIOSA (ако въобще има такава опция)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не ми дава никъде грешка, и в Device Manager-а не се вижда тази вградена карта. Единствено в Еверест-а я видях при това съвсем случайно. В биоса не съм се ровил , но май ще погледна да няма някаква настройка за това.

Снимка от Device Menager-a:
https://lh4.googleusercontent.com/-aN6a3ZyQ8fQ/UQ_OZCyk0qI/AAAAAAAABYk/Ry0sDldxO84/s1140/device+menager.png

Едит: Рових се в биоса но там няма никакви настройки свързани с видеото.

Edited by fallangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Деинсталирайте наличните драйвери на видеоконтролерите. Свалете си драйверите от сайта на Acer според операционната система. Първо инсталирате драйвера на вграденото видео (HD3000), а след това на дискретното. От AMD Catalyst драйвера отивате на "configure swichable graphics" и може да избирате с кое видео искате да страртира.Отделно може да конфигурирате кои приложения с кое видео да работят. По принцип, ако всичко е по дефолт и в зависимост от 3D графиката, при нужда се включва дискретното видео.При автономна работа (работа на батерия),трябва да стартира дискретното видео, без значение от настройките.Share this post


Link to post
Share on other sites

Деинсталирах драйверите на ати, изтеглих от сайта на acer изтеглих VGA_Intel_8.15.10.2342_W7x64 само тези имаше. Като стартирам инсталацията ми дава следното:

Error:
This computer does not meet the minimum requirements for installing the software.

Може би това не са драйверите, но на сайта нямаше други, а не знам какви да търся?

Изтеглих и тези драйвери

Intel® HD Graphics Driver for Windows 7* and Windows 8* 64

но пак ми дава същата грешка.

Edited by fallangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-вероятно ти е заводски забранена вградената графика. Наскоро се занимавах с една Toshiba Satellite L850, която беше с AMD Radeon 7670M и пак не намираше вградената графика. Оказа се, че модела е със заводски забранена такава. Възможно е да имаш опция в сегашната или по-нова версия на BIOS-а или пък специално трябва да търсиш отключена версия, която да ти разреши Intel-ската графика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В сегашния биос няма нищо което да позволява барникане по видеото, биоса е версия 1.4 а след него има доста нови версии, Но не пишат какви подобрения имат, просто биос 1.21(това е последната версия) И не знам какъв да сложа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fallangel, обновете си биоса, мисля че при 1.20 нагоре се отключва биоса за video configuration. Иначе преди това се ползваше модифициран биос с добавена поддръжка. След това горенаписаното.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами няма промяна, сложих 1.21, няма промяна в биос менюто, драйвера все още не може да се инсталира и видео картата пак не се показва никъде. Явно ще трябва някой модифициран биос, ама нещо не съм навит много, да не ми прецака лаптопа. Ще си помисля, даже смятъм да пиша на acer да видя ти какво ще кажат, много тъпо така как ще ми е забранена картата :angry:

Edited by fallangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mда, с базовите биоси е все тая. Сетих се, че съм правил ъпдейт до 1.20 и след това префлаш с модифициран. От Catalyst драйвера "configure swichable graphics" се конфигурираха видеоконтролерите, но не съм правил по особени графични тестове за стабилност и прочие. Под ръка ми е дъно от 7750G с 6650m опаткано по лан. Тези дни, може би ще го оправя и ще го тествам, за да не пиша на сухо.

Иначе биоса е този - http://dox.bg/files/dw?a=211469e920Share this post


Link to post
Share on other sites

Да изчакам ли да направиш тестове или да рискувам? Всъщност не ми се рискува ще чакам :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вчера имах малко свободно време.....С модифицирания биос всичко работи, държи се стабилно в OpenGL среда и тества DirectX, според натоварване се включва интегрирано видео. При забрана на интегрираното видео и след рестарт, последва тъмна индия и естествено наложи SMD интервенция и програматор. След презписване и презапояване на биоса вичко си работи. Така или иначе трябва да погледне организцията на HD6850MShare this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0