Sign in to follow this  
Followers 0
morskirak

Bios на R60

13 posts in this topic

Здравейте купих един R60 с проблем-зарежда си биоса открива си хардуера но когато искам да инсталирам ОС

примерно XP излиза син екран !

След обстоен преглед се оказа че биоса не е за този модел а някой е поставил за R61 .

Опитвах се да му поставя неговия си биос от сайта чрез диск -но не се получава .

Имам питане може ли да се смени този биос по някакъв друг начин или да си търся друго дъно?

Share this post


Link to post
Share on other sites

здравей колега можеш просто да го ресетнеш като отвориш лаптопа и махнеш батерията на CMOS (биоса) изчакаш малко и после пак я сложиш и би трябвало всичко да е ок

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей колега вадил съм батерийката но стария биос не се възстановява а си остава с този на R61.

Трябва да се ъпдейтне биоса за R60 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвай да префлашнеш с USB памет? Мисля, че ще се наложи първо да я направиш bootable и след това да разархивираш новата BIOS версия в нея. След това като boot-неш от флашката, би трябвало да тръгне инсталацията на новия BIOS. До сега не съм префлашвал BIOS през флашка, и не съм сигурен, че съм ти описал всички стъпки.

Дано съм помогнал!

Поздрави

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей!

Само през CD може да се флашва -през USB не става !

Share this post


Link to post
Share on other sites

При thinkpad не можеш да поставиш на дънната платка биос, който не е за нея! Пробвал съм какво ли не, безуспешно! Ако имаш биос за R61 na R60 (което лично на мен ми се струва ужасно странно) значи дънната платка е за R61 (макар пък и двете да са несъвместими освен ако R60 не е 15.4" модел какъвто пък аз от своя страна не съм виждал).

Ако има сини екрани - провери паметта и диска смени ги едно по едно и пробвай да видиш дали ще се промени нещо. Това че платката ти има друг BIOS, което пак казах аз мисля, че е невъзможно, не може да е причина за сини екрани!

Моят съвет е да си направиш флашка на убунту и също да пробваш да буутнеш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как R60 да работи с биос от R61 и обратното.С програматор може да запише в ЕЕПРОМ-а, ако искате и за Nintendo, но естествено няма как да работи.

Както ви написа колегата, тествайте: диска, паметта, оптично устройство и използваната медия. Преди всичко обаче, понеже не конкретизиражте проблема, а акцентирахте на лирично отклонение..... Влизате в боиса, проверете режима на работа на диска. Ако е активиран AHCI mode го променете на Compatable и след инсталцията инсталирайте сата драйвера, или интегрирате сата драйвера в релийза. Също може и по време на инсталацията да добавите сата драйвера (F6) записан на botable CD / USB flas frive.



Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да съм объркал за биоса .

Сменях и с други памети ,премахнах повечето платки-безжичния интернет,блуто,СД,но все едно и също не иска да се инсталира нито виндоус 7,8 и ХР пробвах и с линукс няколко дистрибутива но запецва до някъде и рестарт.

В биоса се открива харда и ако слжа в някое USB флашка но ако дам да се зареди вин 7 от флашката изписва че няма ОС слагах и хард диск с инсталиран на него вин7 от IBM T60 но изписва че на харда няма ОС .

Имам един диск с Live XP с него става зарежда се но после не се вижда нито харда нито флашката на USB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Доста неща са пробвани, но не разбрах:

1. пробвана ли е инсталация върху друг диск да се направи?

2. пробвано ли е от външно CD устройство да се зареди уиндоуса ?

Като цяло, на мен ми се струва странно R60 да прави такива проблеми, защото е стабилна машина, но в края на краищата проблема може да е в самата дънна платака или по-точно котролера за управление на твърдия диск или УСБ устройствата ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвано е инсталация на XP ,7,8 линукс линукса забива при инсталацията -при XP и 7,8 след зарегдането на диска -син екран.

От USB всичко се открива от биоса но изписва че няма OS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Те това е друго обяснение, значи можело.

Както ви каза колега трябва да се направи диагностика и на южния мост, но няма как да стане в домашни условия. Пробвайте с друг процесор или направете стрес тест на този.

Btw, коя е ревизията на биоса, защото в първите имаше не малко фиксове за чипсета на интел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвах и с друг процесор -пак е същото!

Bios Version 2.23 (7CETD3WW)

2009-08-28

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така като гледам, сте тествали с друг диск, процесор и паметта не дава грешки или греша? Малко по-специализирана диагностика ще Ви е нужна. Може южния мост да се дъни, или някоя импулсно захранваща верига, а и самия биос чип.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0