Sign in to follow this  
Followers 0
bkolev

Ревю Lenovo Y580 FHD

26 posts in this topic

Още в началото искам да изясня, че това ми е първото ревю, което правя. Възможно е да има правописни грешки. Това ревю го правя с цел да кажа плюсовете и минусите на този лаптоп от потребителска гледна точка, въпреки че работата ми е свързана с компютри и съм малко по-запознат от повечето потребители. Най-важното според мен е, че ще бъда напълно обективен, за да може да излезе най-точно ревюто.

Конфигурацията е следната :

Процесор: Intel i7-3630QM

Рам памет: 8GB DDR3 1600MHz

Хард диск: 1TB 5400rpm

Дисплей: 1080p 15.6'' FHD LED Glare (1920x1080)

Видео карта: Nvidia GTX 660m (2Gb GDDR5)

Оптично устройство: DVD-RW

Батерия – 6 клетъчна

USB 3.0, Camera, BT

След разопаковането останах наистина впечатлен от самата кострукция на лаптопа. Единсвената част на компютъра, която не е от алуминий долната, където се намират батерията, харддиска, рам паметта и етц. Минуси, които ще отбележа е лесното оставяне на отпечатаци от пръсти върху корпуса, както и липсата на копчета за усилване и намаляване на звука. Не мисля, да обяснявам от коя страна какво се намира, тъй като всеки може да провери – има достатъчно информация в нет пространството, както и в laptop.bg ревю-то. В кутията (освен ноутбук-а), имаше батерия, захранващ кабел, диск с драйвъри и книжки с ръководства за употреба. Всичко беше опаковано страхотно. След инсталацията на Windows и всички нужни драйвъри и софтуер, лаптопа зареждаше за около минута и пет секунди. Имайки предвид, че е компютъра е без SSD, а само с 5400 оборотен хард диск, мисля че се представи много добре. Останах очарован от монитора. С тази 1080p резолюция всичко изглежда кристално. Ако мислите да си взимате Y580, то задължително съберете още 200 лв и си вземете с FHD монитор! Страхотно е изживяването с подобна резолюция. Четох много мнения, в цялото и-нет пространство относно 15.6 инчовите дисплеи с 1920х1080 пиксела. Имаше много противоречия относно големината на екрана, че не е подходяща за толкова висока резолюция, но уви това не е така (поне според мен). В момента лаптопа е със 125% увеличение и абсолютно нищо не е прекалено малко. Текста си се вижда перектно. Прилагам скрийн шотове от текста на ревюто, лаптоп.бг и настройките в Calibrate Color :

028348812-big.jpg

028348809-big.jpg028348810-big.jpg

До колкото съм чел и докосвал до предшественика на Y580, а именно Y570 пантите му са доста кекави. При Y580 този проблем е оправен.

Другото нещо което ме учуди, беше тъч пада. Имах чувството, че съм с някой MacBook. Всичките жестрове се изпълняват неуписуемо яко – скрол, зум. Самия пад е огромен и може да бъде натиснат като копче навсякъде, което допълнително улеснява потребителя, или поне мен J. Нещото, което не ми хареса е, че ако чукнете отгоре на „мишката“, се чува един леко тракащ звук, който не знам дали е от моя лаптоп или всичките бройки са така. Клавиатурата също е направена много добре. Копчетата влизат много мазно и плавно. Минус за хората които използват бг фонетик е копчето “\” иначе казано буквата „ю“. То се намира до левия “shift”, което е неудобство за бързо писане. Подсветката на компютъра е голяма глезотийка, която също прави този продукт изключително хубав. Самата конструкция е проводник на много слаб ток, който, за мен, е много приятен за ръцете.

Нека преминем към същинската част на компютъра. Ще започна от звука. Невероятен е ! До сега не чувал толкова чист, силен и качествен звук (п.с. тук трябва да се има предвид, че не съм се докосвал до всички брандове и техните марки, за да дам точно сравнение, но наистина звука е превъзходен, особено след влизане в режим на Movie, от копчето oneKey Theater). Температурите, според мен са много добри. В нормално състояние са около 50 градуса на процесора. На хард диска около и под 50 градуса, а на интелската видео карта е около 40. Прилагам снимка :

028348811-big.jpg?r=0

До момента съм пробвал само една игра – “League of Legends”, която няма кой знае какви изисквания, съответно върви чудесно. Температурите при нея са около 71-73 градуса на процесор, хард диск около 61, а на видео картата nvidia около 65 градуса. По-късно днес или утре ще кача скрийшот със температурите по време на игра. Принципно не съм почитател на игрите, за това от към тази гледна точка ще се въздържа.

Батерията в момента я тествам, като до преди малко донастройвах и инсталирах доста програми и ъпдейти. Лаптопа е пуснат от преди 2 часа и в момента е на 29%, като пише, че ще издържи още час и десет минути (не ми се вярва това да е вярно, но ще видим :) ). Пропуснах да кажа, че от Energy management-a е на Norma use, а не на енергийно спестяване :)

Както някои потребители на форума знаят, имах проблем с екрана на лаптопа. След като закупих Lenovo-то, и инсталирах операционната система, оставих компютъра за около 3 часа да си тегли нужните ъпдейти, тъй като ми се налагаше да изляза. Като се прибрах екрана беше на хоризонтални линии и доста се стреснах, тъй като го имах вече от 5 часа. Рестартирах го и монитора тотално умря. Компютъра обаче работеше на телевизора ми. Наложи се да изчета много материал относно този проблем, който се оказа, че е често срещан. Тъй като сега сме четири почивни дни, не ми се чакаше до понеделник, да го дам на сервиз – реших аз да предприема някакви мерки :) . Първо реинсталирах Windows-a, но ефект никакъв. Включвах го, изключвах го и пак нищо. Пробвах с изваждане на батерия и натискане продължително време на старт бутона, но ... нищо. Бях чел в една от темите, че един от потребителите е отворил лаптопа и единственото което е направил е извадил и вкарал на ново буксата на монитора (която се намира до охлаждането на процесора). Съответно това ми бе последната надежда. Отворих капака, направих въпросната процедура и воала – монитора тръгна. Надявам се това да е било полезно за тези, които срещнат моя проблем.

Като цяло ще обощя плюсовете и минусите на Lenovo Y580 FHD:

* плюсове – сглобката на лаптопа е много здрава, по хардуерно отношение е един супер мултифункционален лаптоп, ставащ както за тежки мултимедийни програми, така и за сериозни игри (въпреки, че не съм пробвал нито една, с по-големи изисквания). Високата резолюция на монитора. Ниски температури (поне за мен). Подсветката на клавиатурата. Качествения звук на тонколонките. One Key Theater – особено за гледане на филми е много полезно. One Key Recovery – въпреки че не съм го ползвал все още. Тъч пада е невероятен.

* Минуси – тъч пада леко дрънка. Лесното оставяне на отпечатаци от пръсти, най-вероятно ще се мърси доста корпуса. Липсата на бързи бутони за усилване и намаляване на звука (управляват се с функшън бутона). Хард диска, който е 5400 оборотен.

До потребителите които, ще закувуват този лаптоп им препоръчвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гледат FHD дисплей. Особено ако са геймъри това ще им предостави още по-голямо удоволствие. Другото нещо което съветвам е, да не вимате конфигурацията с 32GB SSD, а да си го купят само с 1TB HDD и в последствие да си вземат или MSATA SSD или втори 2.5 SSD, който да го сложат на мястото на фабричния хард диск, а него да го сложат на мястото на DVD/RW оптичното устройство! Просто не си заслужава малкото пространство на фабричния 32GB MSATA SSD.

Надявам се сте получили сравнително точна информация относно въпросния модел. Ако имате въпроси – feel free to ask :)

Edited by bkolev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Харда е на 5400 оборота. На mSATA-та не може да се качва нищо, тя работи самостоятелно. Тоест сама си записва в последствие на работоата какви данни да запази за да стартира и работи по-бързо системата. Мисля, че Lenovo я наричаха Rapid Drive технология.

Не разбрах как така те бие ток от корпуса? :?

Много ми е любопитно защо си сложил Vista? :D

П.П.

Имаш изядени букви. Прегледай си текста внимателно. И махни излишните знаци като "J" и 325]·.

Също може да сложиш и няколко снимки на лаптопа.

Не си направил нужните тестове. Виж какво точно се изисква от тук http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=2761

Share this post


Link to post
Share on other sites
Не разбрах как така те бие ток от корпуса? :?

И на мен ми е правил тоя номер на стария лаптоп.Голям кеф стана веднъж както си играх 1 игра и през клавиатурата ме удари :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

LoL това не е ли проблем, който се появява при грешно занулени контакти?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ревю-то не съм го направил с цел взема някоя отстъпка, а просто мои впечатления от компютъра.

Не ми се препрочита да оправям правописни грешки, до колкото го четох преди да го пусна всичко си се разбираше.

Не знам как реши от скрийн шот с каква ОС съм, но не съм с Виста.

Биенето на ток го има и при мак лаптопите.

За хард-а, допуснал съм грешка в "минусите".

Ако е ненужна тази тема нека се изтрие :)

Лека съботна вечер.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LoL това не е ли проблем, който се появява при грешно занулени контакти?

Не,ако беше от не добре занулени контакти щях да съм 2 метра под земята :D :D

Много ми е любопитно защо си сложил Vista? :D

От къде реши че е vista не знам ама това си е чиста 7-ца

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мъчил съм се с тоя боклук няколко години. 100%това Vista е това. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мъчил съм се с тоя боклук няколко години. 100%това Vista е това. :)

Де видя следи от виста

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мъчил съм се с тоя боклук няколко години. 100%това Vista е това. :)

windows 7 с различна тема..

Share this post


Link to post
Share on other sites

028355423-big.jpg

Windows-a е 7ца 64-бита.

П.С. Преди малко пробрах CS:GO и температурите бяха следните - 75-6 на процесора, на видеото 68-70, а на харда 63.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lol... доста висока температура за хардиск о.О

Share this post


Link to post
Share on other sites

lol... доста висока температура за хардиск о.О

Така е,моделът е известен с нескопосаното му разположение на хард диска.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(Facepalm) Досущ като Vista e... :blush::D

А хард-а на WD ли е или на Toshiba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, хдд-то е хубаво да се замени със SSD. Другия варянт е да се премести на мястото на DVD ако ще се играят предимно игри и няма бюджет за SSD. Но много са се изложили с този 5400 хард диск. Да бяха сложили 500гб на 7200 поне. Както и да е, хубавото е, че по всяко време може да се махне, а не като видео картите :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, хдд-то е хубаво да се замени със SSD. Другия варянт е да се премести на мястото на DVD ако ще се играят предимно игри и няма бюджет за SSD. Но много са се изложили с този 5400 хард диск. Да бяха сложили 500гб на 7200 поне. Както и да е, хубавото е, че по всяко време може да се махне, а не като видео картите :)

Имах предвид,че хардиска на този модел е разположен до охладителя,точно между медните тръби на външното видео и процесора,затова заграва толкова много.Иначе казано скоро ще сменяш хард диск,дано да не се окажа прав.Ето прочети това и разгледай инженерския гений на китайците. http://forum.lowyat.net/topic/2392413

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да и на мен това ми беше идеята, че е сложен на много кофти място.

П.С. Сега отново поиграх CS:GO и градусите на харда този път не превишиха 55.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да и на мен това ми беше идеята, че е сложен на много кофти място.

П.С. Сега отново поиграх CS:GO и градусите на харда този път не превишиха 55.

За допустими максимални температури на хард диск на лаптоп са до 50-51 градуса.Можеш да си потърсиш информация.Като решение наистина смятана с ссд и преместването на хард диска на мястото на ДВД е решение на проблема.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знаех, че това е максимално допустимата температура за харда. До края на седмицата ще гледам да взема една кутийка и ще пиша какви са температурите след промените. Хубава и успешна седмица :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знаех, че това е максимално допустимата температура за харда. До края на седмицата ще гледам да взема една кутийка и ще пиша какви са температурите след промените. Хубава и успешна седмица :)

Лаптопа ти все пак е в гаранция ,така че мисля че все още ти е рано да го местиш,ако изгори гаранцията ще го покрие.

Share this post


Link to post
Share on other sites

До 55 градуса според мен е оптимална температура за хард в лаптоп. Нагоре вече е по притеснително, но един хард издържа до 80 градуса. Високи са температурите над 60 градуса. Моят в момента е на 40 градуса, но когато е натоварен вдига 53-4 градуса. Със SSD определено няма да имаш проблем с температурите, понеже те не греят и издържат на висои температури. Но ако не ти вдига повече от 65 градуса (като се има в предвид лошото му раположение) не мисля, че трябва да е притесняваш. Някъде четох, че и Asus RoG 55 също имал подобен проблем. Откакто е излязъл Y580 не съм чел коментари, че на някого му е изгорял харда.

Share this post


Link to post
Share on other sites

До 55 градуса според мен е оптимална температура за хард в лаптоп. Нагоре вече е по притеснително, но един хард издържа до 80 градуса. Високи са температурите над 60 градуса. Моят в момента е на 40 градуса, но когато е натоварен вдига 53-4 градуса. Със SSD определено няма да имаш проблем с температурите, понеже те не греят и издържат на висои температури. Но ако не ти вдига повече от 65 градуса (като се има в предвид лошото му раположение) не мисля, че трябва да е притесняваш. Някъде четох, че и Asus RoG 55 също имал подобен проблем. Откакто е излязъл Y580 не съм чел коментари, че на някого му е изгорял харда.

Хахаха,по -голяма глупост не бях чел един хард издържал до 80 градуса ХАХАХАХ.Рядко 1 хард диск,когато работи при температура над 50 градуса издържа повече от година,последиците се виждат след време.Сам казваш, че твоя в момента е на 40 градуса,ето това са нормални температури за хард диск в идле.При натоварване нормани са до 50-51 градуса,колегата по-горе е напълно прав.God_15 виждам те ,че си пристрастен към леново,но все пак не ставай смешен. :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Доколкото знам от -20 до 85 градуса е лимитът на работа на един хард. След това се чупи. Това го знам от доста време и ми стана адски странно, че казвате, че при 55 градуса се чупи. За това с износването вече съм съгласен. След 52-3 нагоре уж се увеличава шанса за по-бързо износване. Но и на мен ми разправяха, че хардовете на 7200 имат по-кратък живот поради по-голямото износване от по-голямата скорост, а пък моя за вече две години все още не е дал фира. :D Та това с износването според мен е доста относително. Преди да си сменя харда на старият лаптоп, бях около 3 години с 120GB SATA на Toshiba. Почти всеки път доста го натоварвах лаптопа и харда работеше в продължение на 4-5 часа на температури над 55 градуса. За 3 години не беше мръднал. После си взех по-бързият Hitachi на 7200 оборота и тогава видях ниски температури на хард за първи път. :D Не искам да споря, просто давам мнение.

А това мнение го споделям не за да защитя модел-а, а за да успокоя човека, за да не се притеснява чак толкова. Y580 си има кусурите, но си е доста добър лаптоп според мен. Не бих казал, че съм пристрастен към Lenovo, защото не всичко което правят ми харесва.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0