Sign in to follow this  
Followers 0
PetkoStankov

Какъв лаптоп да си купя?

16 posts in this topic

Здравейте, от няколко години използвам Acer Aspire 5728Z и най-накрая имам шанс да го сменя. Ще си купувам нов лаптоп, но не мога да се ориентирам сам. Използвам компютъра си за видео обработка (имам канал в youtube и снимам влогове, след това ги обработвам със Sony Vegas), интернет, филми (филмите са важна част от ежедневието ми, така, че дисплея е от голямо значение и мисля, че Full HD е задължително), музика (добър sound не е излишен) и доста често използвам Photoshop. Игри не играя изобщо. Общо взето търся нещо, което няма да ми отнеме часове да запише full HD видео, което съм редактирал и ще има стабилен процесор, видео карта и рам. Марката няма значение. Първоначалната идея беше да си купя MacBook Pro тъй като съм заклет фен на продуктите на Apple, но си помислих, че мога да намеря нещо по-добро на по-добра цена. Това, което ме притеснява относно компютрите на Apple е, че нямат Full HD и, че няма да мога да използвам програми към, които съм привикнал - например Sony Vegas, тя ми върши идеална работа и не мога да я заменя за iMovie например, а не мога да си позволя $300 за Final Cut Pro. За това искам да чуя вашето мнение, а ако има някой, който може да ме убеди да си купя MacBook бих се зарадвал! Благодаря! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей

Най-доброто, което отговаря на изискванията ти за момента е този N56 на Asus - http://laptop.bg/lap...6-asus_n56vz_i5 . Има Full HD, бърз харддиск (важен за бързината на видеообработката), бърз двуядрен процесор, доста мощна видеокарта, подходяща за Sony Vegas и много добро аудио. Ето ревю на лаптопа http://news.laptop.b...yu-na-asus-n56/ и видео

Ето и вариацията с четириядрен процесор http://laptop.bg/lap...-N56-asus_n56vz

Това http://laptop.bg/lap...3218G50G_DOS_51 е най-евтиният вариант, който намерих, но според мен не е толкова добър. Най-вече заради видеокартата, която е далеч по-слаба. (версията с четириядрен процесор http://laptop.bg/lap...0_5397063252091 ) Ето от тук можеш да сравниш двете видеокарти. 7670М е на 127-мо място, а 650М е на 56-то място.

Дриг вариант е този http://laptop.bg/lap...0_5397063261130 ,но е с по-бавен харддиск, което ще рефлектира на бързината на системата. (76-то място в класацията)

Препоръчвам ти, ако имаш парите, да си направиш ъпгрейд със SSD като това http://laptop.bg/ssd_drives-samsung-samsung_ssd_830_256gb което е близо 5-6 пъти по-бързо от обикновен хард. Другият месец се очаква поевтиняване. Препоръчвам ти Samsung, понеже според мен са с най-добрите SSD-та за момента. Евентуално като си закупиш машината и след месец, когато падна цените и решиш, че имаш нужда, си поръчваш едно такова, после развинтваш няколко блотчета и го сменяш с харда. А съответно можеш да си ползваш харда като външен, като си закупиш една кутийка за 20-30 лева (задължително с USB 3.0 стандарт) и си го включиш през USB порта.

Надявам се да съм те ориентирал в нещата!

Успешна и доходоносна покупка.

Поздрави

god_15

П.С. Ето и едно информационно видео относно Solid State Drive (SSD)

Share this post


Link to post
Share on other sites

За редактиране на видео със Сони Вегас бързината на видеокартата е без значение. Крайния рендеринг се прави от процесора, така че ти трябва задължително 4 ядрен процесор и желателно с 8 треда. Новите Ivy Bridge i7 3610 които са на повечето модели с цени от 1400 до към 2500 са такива и достатъчно бързи за целта. Другото което е от значение е добрия монитор. За работа в къщи бих те посъветвал да си вземеш допълнителен монитор, който е с IPS матрица и FullHD. Ниския клас започват от 300лв и доста по-добри от който и да е монитор на лаптоп в ценовия диапазон посочен по-горе.

Предпочитам да използвам за видео редактиране Adobe Premiere CS5.5/6. Тази програма има Adobe Mercury Playback Engine, което използва определени NVidia графични карти да ускорява редндирането в реално време на видеото и помага много при налагането на различни ефекти. Има елементарен хак който позволява която и да е карта на NVidia да се използва от Adobe Mercury Playback Engine. Пусни в YouTube едно търсене по Mercury Playback Engine и ще видиш за какво става въпрос. Така че бих си взел само лаптоп който има дискретна NVidia видеокарта. Мощта и е без значение за бързодействието на Adobe Mercury Playback Engine.

Крайния финалния рендеринг на видеото винаги го правя само на процесор, т.е. чисто софтуерно, защото така качеството е най-добро. Ако не се гони максимално качество, например за домашни филми може да се използва Adobe Mercury Playback Engine и за финалния рендеринг. Така той се ускорява около два пъти. Но Ivy Bridge процесорите имат във вградената си карта и Quick Sync, който ускорява рендеринга 5 пъти. За съжаление никоя програма за редактиране на видео не го използва все още.

Ще ти трябва и повечко памет - 12-16 Gb.

Ползвам лаптоп общо взето рядко за видео защото си имам компщтър (работна станция) за целта. Но ако използвам той ще отговаря на горните изисквания: 4ядрено/8треда CPU, желателно от последната генерация Ivy Bridge, NVidia дискретна карта, относително добър FullHD екран + допълнителен монитор вкъщи, 12-16Гб RAM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macовете са отлични лаптопи и компютри но имат един основен недостатък - много скъпи са за това което предлагат. Можеш да получиш същия хардуер и то на сносно качество за 2/3 дори половината от парите на MacBook Pro. Продуктите на Adobe вървят както на Мак така и на Windows. Така че не липсват добри видео редактори и за Maк. Но за всеки влак си има пътници. Има хора които са готови да дадат 2х парите на един качествен Windows лаптоп за Mac, защото Маковете ги кефели и били по-така. Това е и цялата идеология на Apple - да се предлагат премиум продукти, които създават усещане за върховно качество и дизайн. За това ги и купуват хората с повечко пари. Мака може да си работи и под Windows с dual boot има и виртуални машини като Parallels. За мен като рационален човек който не си копае парите в мина и не ги събира по дърветата а ги изкарва с труд, Мак не си струва. Но както казах много хора не мислят така и са готови да платят парите, защото за тях Мак представлява върховното качество. Всеки е прав за себе си. Ако с компютъра/лаптопа си изкатваш парите, тогава според мен си струва да дадеш повече за това което наистина ти харесва и те кефи. Работата определено ще ти върви по-добре и парите не са хвърлени на вятъра.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Само да вметна, че лаптопите, които съм предложил подлежат на ъпгрейд до 32 GB RAM. Подкрепям мнението на stef за външен монитор. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

И да добавя още едно видео

в него е засегната и темата за Sony Vegas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Едно мнение и от мен като потребител, преминал през Windows, Linux и накрая ползващ Apple. Не искам да създавам конфликти, но по отношение на използването на МАС е редно да внесем някои забележки. От потребителска гледна точка е нормално да считаме, че компютрите им са много скъпи, а предлагат по-нисък хардуер като производителност или трябва да дедем двойно по-голяма сума за същите параметри. Това е така, НО!

1. Важно е да се знae, че продуктите на Apple са едни от най-малко дефектиращите на пазара, ако не и най-рядко дефектиращите. Да, дефекти има, но са в пъти по-малко от останалите марки.

2. Apple ползват литиево-полимерни батерии за компютрите си, които осигуряват до около 1000 цикъла на зареждане и разреждане. Това са грубо 3 години, ако изтощаваме всеки ден батерията си. Нямам впечатление останалите марки до момента да предлагат това масово. Повечето батерии "сдават" багажа след година и половина - две. Разбира се, изключения винаги има при правилно съхранение и поддръжка на лаптопа.

Тепърва останалите марки като да кажем Samsung започнаха да предлагат нещо подобно в компютрите си.

3. Най-важното нещо, което трябва да имаме предвид като разлика между системите е, че софтуерът е различен.

Готов съм да дам множество примери и да споря колкото е необходимо с потребителите на Windows, че операционната система на Apple е в пъти по-стабилна всичко друго на пазара. Да не говорим колко е интуитивно направено всичко, както и безопасно. Хората от нашия екип, които ползваме такива компютри, увеличихме производителността си поне с 50%. Трудно е да бъде обяснено, когато сравняваме единствено параметрите. Трябва човек да поработи и тогава да има база за дискусия.

Наясно съм, че има и много потребители, които са ползвали МАС и не се очаровани, но броят им е значително по-малко от броя на тези, които са останали верни фенове на марката.

Повярвайте ми, не всичко опира до "марка" и демонстрация на финансови възможности. Просто всичко е направено лесно и интуитивно. Аз мисля единствено за работата си, без да се притеснявам дали и как би могло да стане. Наскоро се наложи да преинсталирам операционната си система (това беше по вина на Apple - действително известна издънка от тяхна страна). По-важното в случая беше, че след цялата инсталация на операционната ми система, всички файлове, софтуер и т.н. беше запазено така, както беше преди.

Звуча субективно, но повярвайте ми, старая се да споделям обективни впечатления. Имам и доста критики към Apple, но те са тема на друг разговор. Аз наистина си изкарвам хляба с лаптопа, затова прецених, че инвестицията си струва.

Сега накратко относно твоите нужди.

Ако ще го използваш за видео обработка - трябват ти добър процесор и бърз твърд диск - за предпочитане нещо с SSD. Видеокартата е важна в 2 случая:

1. Когато се обработват или създават 3D изображения.

2. Когато тя самата разполага с CUDA технология (имат го NVIDIA). Ако да кажем ползваш Premier, той може да използва графичното ядро, за да подпомага процесора при рендването на завършения ти проект.

В интерес на истината не съм работил със Sony Vegas и не познавам качествата й, но ако няма да работиш на високо професионално ниво, то не виждам защо iMovie да не ти върши работа.

Мнението на Stef в това отношение ми се струва особено адекватно и качествено.

Аз обработвам доста клипове, които понякога ме изнервят при работата ми с Final Cut Pro, защото той е по-тежък от Premier. Все пак обаче сравнително лесно обработвам клипове с тази конфигурация:

Intel Core i7 (Dual Core 2.7GHz) - 8GB RAM, Intel HD 3000 - както се вижда видеото е значително по-скромно.

Може би е добре да споменеш и бюджет. Така можем да се ориентираме по-добре, но ето няколко приблизителни варианта, които са малко в малко по-високия ценови клас.

http://www.laptop.bg...-N56-asus_n56vz

http://www.laptop.bg..._y580_59_335960

http://www.laptop.bg...-asus_rog_g55vw

Опиши също така и нуждите си по-точно, защото може да се окаже, че и по-бюджетна конфигурация е подходяща за тях.

Поздрави, Геoрги!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Забрави за споменеш, че Аппле .. като цяло прави операционните си системи.. така, за да са изгодни в САЩ..

Пример давам с разните платени програми...

С гсм-ите е същата работа.. в България си купуват тея лъскавки кутийки .. колкото да казват, че имат IPhone.

Edited by vvip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не мога да отрека, че се забелязва определена подчертана благосклонност към северноамериканския пазар. Някои опции, които предлагат различните им платформи, са напрактика неизползваеми извън тези географски дължини поне за момента. Все пак си мисля, че това е по-скоро дискусия за политиката на компаниите, отколкото за качествата на продуктите им. Даже може да си направим една тема във форума за такива дискусии.

Поздрав, Георги!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

ами аз да не правя нова тема ами търся си лаптоп но нищо не разбирам а искам да е нещо хубаво защото ще го ползвам дълго около 1000лв и задължително да е с Windows 8 защото обичам новите неща :D искам да го използвам за прости неща да гледам филми в социалните мрежи разни клипчета но да е бърз защото много се нервя ако може да има и сравнително добра камера и да е от техномаркет моля ви незнам какво да избера http://www.technomarket.bg/products/09121336/lenovo-ideapad-g580-59334843

мисля че този е ок но аз не разбирам и как е по дпбре с usb 3.00? и каква е разликата между 1,8ghz i 2,3ghz това достатъчно ли е

Share this post


Link to post
Share on other sites

Препоръчвам да изчакате, да навлязат на пазара новите устройства, които са пригодени напълно за Windows 8. Като тези:

http://news.laptop.bg/novini/novi-dva-biznes-hibrida-ot-lenovo-ideatab-lynx-i-thinkpad-twist/

http://news.laptop.bg/novini/visoka-proizvoditelnost-i-zabavlenie-s-lenovo-ideapad-yoga-13-i-ideapad-yoga-11/

Горепосочената конфигурация, не е най-удачният избор. Аз лично бих предпочел конфигурация, като тази:

http://laptop.bg/laptops-samsung-NP300E5X-samsung_np300e5x_withSSD

Трето поколение Core i3 процесор в комбинация с доста мощната вградена HD 4000 видеокарта и SSD е най-добрата хардуерна комбинация, откъм цена/производителност.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте. Понеже сим нов с ползването на сони вегас про 11 имам въпрос. Как към даден видеоклип да добавя аудио ( избрана песен ) благодаря за отговора и ако може направете скрийншот стъпка по стъпка. Много сложна програма. Чакам вашия отговор :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0