Sign in to follow this  
Followers 0
laptop.bg

Историята на Apple Inc.

7 posts in this topic

applelogo

Стил и класа. Това са двете думи, които асоциативно изникват в съзнанието на милиони хора по света, когато чуят И²И‚ÑšAppleИ²И‚Ñœ. Това обаче не е заради вкусния плод, а заради една калифорнийска компания, носеща неговото име. Вече със сигурност сте се сетили за какво става дума, но впрочем защо въобще някой би кръстил фирмата си И²И‚ÑšЯбълкаИ²И‚Ñœ? Какво означава И²И‚ÑšMacintoshИ²И‚Ñœ и как е възможно да започнеш от абсолютната нула и за 30 години да се превърнеш и утвърдиш като производителя на най-качествените персонални компютри в света?

.

Началото

Всичко започва на 11 август 1950 година, когато се ражда първият от И²И‚Ñšдвамата СтивИ²И‚Ñœ. Това е Stephen Gary Wozniak или както го наричали приятелите му – просто
И²И‚ÑšУозИ²И‚Ñœ (Woz).
Следващата важна дата е 24 февруари 1955, на която се ражда друг гении със същото малко име. Мястото е Лос Алтос, Калифорния, а името на детето е Steven Paul Jobs или както всички го познаваме – Стив Джобс. Майка му била млада, неомъжена студентка, която решила да остави малкият Стиви за осиновяване. Всичко било подготвено, а Джобс трябвало да получи нов живот при семейство от адвокат и съпругата му, които обаче в последния момент решили, че всъщност искат момиче. Биологичната майка на Стиви била принудена да се обади на следващите в списъка с чакащите за осиновяване. Те били от бедно, работническо семейство, но веднага се съгласили да приютят малкото бебе.

В училище
WozniakS_Jobs_1976

След завършването на гимназията Джобс започва да посещава лекции на Hewlett-Packard, където се среща със Стив Возняк. През лятото, когато не учили, двамата приятели работили в HP. Возняк бил чудесен инженер и се занимавал с конструиране на нелегални устройства за безплатни междуградски разговори.

17-годишен, Стив Джобс си избира колеж в който да продължи обучението си – Рийд Колидж. Той обаче се оказва прекалено скъп за семейството му, заради което Стиви се отказва да продължи и избира да прекъсне, вместо да харчи парите на родителите си. Това обаче му отворило нови възможности – спрял да ходи на задължителните курсове и започнал да посещава само тези, които са му интересни. Стиви нямал стая в общежитие, заради което спал на пода в стаите на негови приятели. За да се изхранва пък, младежът събирал стъклени бутилки от Кока-Кола и ги носил в магазините, от което изкарвал по 5 цента срещу всяко шише. Когато можел, Джобс ходил на калиграфските курсове, просто защото му били интересни. Колежът Рийд бил един от най-добрите в тази област, което много вдъхновило Стив. По това време той дори не предполагал, че след 10 години ще използва знанията си, за да създаде красивата компютърна типография, която днес се използва от всички компютри по света.

Возняк също е прекъснал обучението си в И²И‚ÑšUniversity of CaliforniaИ²И‚Ñœ, но работи над хобито си с пълна сила, като посещава И²И‚ÑšHomebrew Computer ClubИ²И‚Ñœ, където заедно с останалите ентусиасти обсъжда планове за електронни устройства. Там двамата приятели се срещат отново и Стив Джобс успява да накара Возняк да започнат работа върху конструкцията на пълен компютър. Конструирането му се извършва в спалнята на Джобс, а на всеки две седмици момчетата показвали какво са успяли да направят пред колегите си от И²И‚ÑšHomebrew Computer ClubИ²И‚Ñœ.

Първият компютър с име И²И‚ÑšAppleИ²И‚Ñœ

apple1

В началото на 1976 година компютърът бил завършен, но никой не можел да измисли как да се казва. Тогава Джобс казал: И²И‚ÑšАко до 5 часа никой не ми предложи нещо смислено и добро, ще нарека компанията И²И‚?ЯбълкаИ²И‚â„¢И²И‚Ñœ. Ябълките са любимият плод на Джобс, а И²И‚ÑšМакинтошИ²И‚Ñœ е сорт, който се продава в Северна Америка. Е, явно никой не е предложил нещо по-добро, а какво ще бъде името на компанията вече е решено. Apple I е готов за да влезе в продажба, но се появява голям проблем – Возняк работи за HP, а според договорът му, всяко негово изобретение трябва да бъде представяно първо на борда на директорите от компанията. Това е и моментът на живота на Возняк, който отива в офисите на HP с надеждата шефовете да не харесат проекта му. За щастие те наистина не го одобряват, което означава, че Уоз и Джобс спокойно могат да продават Apple I. Вторият основен проблем е вече налице – двамата приятели нямат никакви пари. Единственото с което разполагали е бусчето на Джобс. Стив веднага го продава и го заменя с колело, а Уоз от своя страна продава калкулатора си с марка Hewlett-Packard. Общата сума, която успяват да съберат е 1250 долара. Тя обаче е достатъчна за да могат двамата младежи да започнат произодство на дънни платки за Apple I.

Apple_first_logoТук се намесва и трето лице – Стив Джобс кани стария си колега Роналд Уейн да се присъедини към тима на Apple. Компанията вече е създадена, а Уейн рисува първото и лого.

Не след дълго идва и първата голяма поръчка. Магазин за компютри поръчва 50 броя Apple I, всеки от които струва по 666.66 долара. Джобс и Уоз отново нямат пари за изработката им, но взимат нужните части с уговорката да ги заплатят до 30 дни. Следва денонощна работа в гаража на Джобс, а само 10 дена по-късно компютрите са готови.

.

.

.

Бърз растеж

Apple_LisaПрез 1977 година Джобс и Уоз създават Apple ][ и го пускат в продажба срещу 1295 долара. Рон Уейн продава своите 10% акции за 800 долара (без да знае, че 5 години по-късно тези акции ще струват над 1.5 милиарда долара).

Различни бизнесмени почват да инвестират много пари в Apple, а първият президент на фирмата се нарича Майкъл Скот.

На 17 юни 1978 година се ражда дъщеричка на Стив Джобс. Името и е Lisa Nicole, което става наименование и на третият голям проект на компанията - И²И‚ÑšApple LisaИ²И‚Ñœ.

Xerox инвестират един милион долара в Apple, които пък от своя страна получават възможността да взаимстват от една много ключова разработка на Xerox - графичния интерфейс. Борда на директорите не го смята за нещо особено и с лека ръка разрешава на Джобс и компания да го използват.

През 1980 година Apple излиза на борсата, а акциите им се покачват с 1700 процента. Пуснат е на пазара Apple /// на цена между 4340 и 7800 долара в зависимост от конфигурацията.

Стив Возняк започва да изпълнява детските си луди мечти - купува си собтвен малък самолет, с който обаче се разбива и отива в болница. За щастие няма много тежки наранявания и не след дълго се жени. По-късно се връща временно в University of California, за да довърши образованието си.

Майкъл Скот се отказва от президентския пост, а мястото му е заето от Майк Маркюла. Стив Джобс става председател на компанията. 4 години по-късно, Apple пуска и първия Macintosh. Macintosh е интуитивен и удобен настолен компютър с графичен интерфейс. С него Apple отварят нова страница в компютърната история.И’Â  И’Â  Продажбите на Mac в страни от Съветския Съюз са забранени от Пентагона.

Поради ниските продажби на Apple /// и Lisa 2 компютрите се появява напрежение между Стив Джобс и Джон Скули (на снимката, съответно) - Джобс смята, че Скули пречи на развитието на компанията и не разбира от компютри, а Скули смята, че Джобс е извън контрол и е опасен за стабилността на Apple. Скули обявява на борда на директорите, че трябва да избират между него и Стив. Бордът на директорите застава на страната на Джон Скули и не след дълго Стив Джобс е изгонен публично от собствената си компания.

Steve-Jobs-Sculley

Apple без Стиви? Грешка.

Само месец след изгонването на Джобс, Джон Скули прави ужасяваща грешка - подписва договор за няколко години с Microsoft, според който Microsoft ще могат да използват части от графичния интерфейс на Macintosh, а в замяна трябва да продължат да правят Word и Excel във версии и за Mac. По този начин Microsoft не само могат да продължават да плагиатстват от системите на Apple, ами и могат да го правят легално.

През това време Стив Джобс купува студиото за анимационни филми Pixar от Джордж Лукас, срещу по-малко от 10 милиона долара. Освен това основава компанията NeXT.

През 1988 година, Microsoft пускат операционната си система Windows 2.0.3, която за пореден път до голяма степен се опитва да копира от тази на Mac. Apple съди Microsoft и Hewlett-Packard за нарушението на авторски права.

NeXT пуска първия си компютър на цена от 6500 долара. Техническите му характеристики включват 25-мегахерцов процесор, 8 МВ RAM, 250 MB твърд диск, FPU (Floating-point Unit), FAX-модем и 17-инчов монитор. Canon инвестира 100 милиона долара в NeXT.

През 1991 година IBM и Motorola създават PowerPC процесора, използван по-късно в PowerBook системите.

SS_worstCEOs_cover

През 1993 година Майкъл Спиндлър замества Джон Скули на поста изпълнителен директор в Apple. Компанията губи делото срещу Microsoft и Windows 2.0.3, а решението на съда е такова защото Micorosft успяват да убедят съдията, че кражбите се покриват от подписаното от Скули споразумение през 1985 година. CNBC И²И‚ÑšнаграждаваИ²И‚Ñœ Джон Скули с титлата И²И‚ÑšНай-некадърен американски изпълнителен директор на всички временаИ²И‚Ñœ. Джон Скули си подава оставката и става шеф на Spectrum.

През юни 1994 година, Apple е готова с новата си ОС - System 7.5. По-късно решават да я лицензират като Mac OS, за да се асоциира единствено с Macintosh.

Завръщането

Steve-Jobs-iMac

В края на 1996 година и началото на 1997, Apple Computer Inc. купува NeXT Computer Inc. за сумата от 430 милиона долара. По този начин Стив Джобс се връща на работа в собствената си компания.

Стив Джобс възвръща приятелските отношения на Apple с Microsoft, а вторите инвестират 150 милиона долара в компанията от Калифорния. В замяна на това Apple добавят Microsoft Internet Explorer във всяко копие на Mac OS.

На 16 септември 1997 Стив Джобс става изпълнителен директор на Apple. Представен e Power Macintosh G3 на така наречения Apple Event. Печалбата на компанията за първото тримесечие се равнява на 47 милиона долара. Пускат се в продажба iMac и PowerBook G3, а приходите стават все по-големи.

През 1999 година на пазара излизат новият ноутбук PowerBook G3, по-малък и по-лек от предшественика си с тактова честота на процесора от 450 Mhz. Бял свят виждат и MacOS 8.6 и QuickTime 4. Софтуерният отдел представя Final Cut Pro - професионален софтуер за видеообработка, оптимизиран за новите FireWire портове на Macintosh машините.

first-ipodPixar също бележи успехи - И²И‚ÑšИграта на играчкитеИ²И‚Ñœ и И²И‚ÑšЖивотът на мравкитеИ²И‚Ñœ носи печалба от 1.2 милиарда долара.

През 1999 година излиза Mac OS 9. Година по-късно е готова и десетата версия - Mac OS X. Тя разполага със страхотен дизайн, наречен И²И‚ÑšAqua интерфейсИ²И‚Ñœ.

Следват две лоши години, носещи загуби на компанията, но Apple успява да се справи със ситуацията и през 2001 година обявява 43 милионен приход и 5 милиона продажби на iMac, което го прави най-успешният персонален компютър на всички времена. В края на 2001 година, Стив Джобс представя Mp3 плеър с 5-гигабайтов твърд диск и 2-инчов дисплей - името му е iPod. Следват години на печалба с всеки нов продукт и стабилно управление на калифорнийската компания. Добрите новини обаче са нищо пред лошата новина, която очаква Стив Джобс.

MacOSX102

Среща със смъртта

stevejobs-loves-macВ средата на 2004 година Стив не се чувства добре, заради което отива в болница. След сканиране, докторите обявяват диагноза - тумор в панкреаса, което е почти сигурно неизлечима форма на рак. Лекарите от болницата казали на Стиви, че очакват да почине след около 3 или максимум 6 месеца, а най-доброто, което може да направи е да се прибере вкъщи и да се сбогува със семейството си. По-късно вечерта в болницата се извършва биопсия, при която му поставят ендоскоп в гърлото, чрез който взимат няколко клетки от тумора. Когато докторите ги погледнали през микроскоп се разплакали - оказало се, че Джобс има рядка форма на панкреасен рак, която може да се излекува чрез операция. Операцията е извършена и за щастие Стиви оцелява, след което се връща в Apple, за да продължи да ръководи компанията на живота си.

.

.

Обратно на работа

mac_intel_handshakeНа 6 юни 2005 година Стив Джобс официално обяви смяната на PowerPC процесорите на IBM с такива на Intel.

На 10 януари 2006 година се появяват и първите Intel-базирани машини - iMac и MacBook Pro. Те използват Core Duo платформа, а до края на годината през тяхния път минават и всички останали модели на компанията.

На 15 януари 2008 година Стив Джобс представя може би най-стилния лаптоп на всички времена - MacBook Air. Това е най-тънкият лаптоп на планетата, като дори и до днес не съществува ноутбук, който да успее да се противопостави едновременно на визията и производителността му.

macbook-air

На 14 октомври същата година Apple показват поредната си иновативна идея - ноутбук с цял корпус. Взима се парче алуминии и с помощта на лазери се издълбава така, че да се получи във формата на новите модели на компанията. Два месеца по-късно, Apple обявява, че Фил ИИилер ще замести Стив Джобс във следващите презентации. На въпросите от милиони фенове, защо това е така Джобс отговаря лично, в отворено писмо на Apple.com. И²И‚ÑšПроблемите със здравето ми са малко по-сложни от колкото си мислех, заради което се нуждая от домашно лечение за няколко месеца. Ще се върна в края на месец юниИ²И‚Ñœ. През април 2009 година се извършва чернодробна трансплантация на Стив Джобс в болницата Methodist University Hospital в Тенеси. Истински късмет е, че е намерен донор за Стиви. Прогнозите на лекарите са И²И‚ÑšотличниИ²И‚Ñœ.

Както обеща, Стиви се върна на работа на 29 юни 2009 година, което означава, че скоро можем да очакваме поредната доза гениалност от следващите изобретения на калифорнийската компания.

Още по темата:

  1. Стив Джобс се е появил в офисите на Apple? Изненадващ
  2. WWDC 2009: Apple показа новите си лаптопи! Преди брое
  3. MSI купува Apple? Тайванскат
HPMjH8CtkuU

Прочетете цялата новина

Share this post


Link to post
Share on other sites

Беше доста интересно :))

Но не разбрах къде се загуби Возниак след като се е претрепал със самолета. Още ли е в компанията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наистина много интересно и добре поднесено. :)

Благодаря :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Беше доста интересно :) )

Но не разбрах къде се загуби Возниак след като се е претрепал със самолета. Още ли е в компанията.

Да, и аз не разбрах къде зачезна. Също и Роналд Уейн какви ги върши?

В интерес на истината тази история ми звучи на сапунка, абсолютен сценарии за филм. честно казано не ми изглежда много истинска или може би така подбрани моментите от живота, изглеждат различно... сапунерски. ;)

В този ред на мисли, какво е станало и с Pixar? Не знаех, че Steve Jobs е участвал. И въобще как, защо, колко, какво с Pixar?

Общо взето Apple = Steve Jobs :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

През 1987 година Возняк се оттегля, главно за да отделя повече време на семейството си.

Рон Уейн сега e на 75 години и до скоро е работил като инженер. Твърди, че не го е яд, че е продал акциите си, защото тогава това решение е било най-умно. Дали?

Share this post


Link to post
Share on other sites

А какво прави Возняк в момента ?

Оказва се че успеха да Apple се дължи 100 % на Стив Джобс, за когото се говори че е доста чепат характер и трудно се издържа да се работи с него.

Apple в момента е на един от своите върхове, но е хубаво Стив Джобс да се оттегли и да отдели време на здравето си и на семейството.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много интересна история. Хареса ми много макар , че наистина някой части от живота на Стив Джобс ми се сториха леко поукрасени :) Много бих се радвал ако има статия и за историята на Toshiba тъй като не мога да скрия моята симпатия към тази марка и наистина ще ми е интересна тяхната история

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0