Joro

Резолюция, пиксели на екраните на лаптопите

9 posts in this topic

Една полезна таблица от Lenovo:

post-120-1235467424_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Искам да попитам кои резолюции са най-удобни за работа. чувал съм че 16:9 (примерно 1366x768) не са подходящи за тази цел, а повече за развлечение (филми, игри и т.н.). Никога не съм работил с подобен монитор и затова ми се иска да разбера какво е вашето мнение. Освен това резолюция от типа 1440x900 за 15.4" монитор не е ли голяма, и няма ли това да доведе до по-бърза умора? Т.е. ако може да посочите и коя разделителна способност за какъв размер монитор е подходяща ще е чудесно.

Поздрави,

DuFF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Стандартната резолюция на 15.4-инчов лаптоп е 1280x800 пиксела, дали вече е най-подходящата резолюция е въпрос на лична преценка, но тя е стандарт за 15.4-инчовите лаптопи.

От тази година започна да се налага нова HD резолюция и размер на екрана заместител на 15.4-инча, а именно 15.6-инчовата разделителна способност. Нейната стандартна резолюция е 1366x768.

За 17-инчовите лаптопи пък стандартната резолюция е 1440x900.

Дали ще доведе до по-бърза умора или обратното прекалено голямата резолюция ще ви умори е въпрос на личен избор.

Стандартната разделителна способност зададена от производителите може да се счита и за препоръчителна.

Поздрави,

Joro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ето ви нещо още по-полезно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето ви нещо още по-полезно.

Като си дал директен линк към .svg не може да се види цялата графика, а някои browser-и дори не могат да я отворят.

Ето тук може да се види: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vector_Video_Standards2.svg а повече информация (EN) има тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има ctrl + - а и пък не е мой проблем ако хората използват лоши браузъри.

Моля този мой коментар да не се приема като обида или нещо подобно, въпреки ако ви звучи така. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добър вечер. Моят 14.1 инчов лаптоп е с 1600х900 имам и 19 инчов монитор с 1280х1024 и на двама монитора прекарвам дълги часове (особено по време на сесий). Аз лично не се уморявам и в същото време на работният плот има голямо пронстранство за манипулация. Колкото по голяма е резолюцията толкова по - добре според мен, в случайте, когато даден детайл е прекалено малак винаги може той да бъде оголемен. Брат ми има фул ХД 42 инча телевизор с резолюция 1920х1080 и с активирана функция на операционната система "larg icons" и от растояние 7-8 метра всичко се чете.

Аз Ви препоръчвам да се разходите из техномаркет и подобни магазини кадето има изложени лаптопи и да разгледате как изглеждат те и да прецените.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Искам да попитам кои резолюции са най-удобни за работа. Чувал съм че 16:9 (примерно 1366x768) не са подходящи за тази цел, а повече за развлечение (филми, игри и т.н.). Никога не съм работил с подобен монитор и затова ми се иска да разбера какво е вашето мнение. Освен това резолюция от типа 1440x900 за 15.4" монитор не е ли голяма, и няма ли това да доведе до по-бърза умора? Т.е. ако може да посочите и коя разделителна способност за какъв размер монитор е подходяща ще е чудесно.

Поздрави,

DuFF

Най-удобно за работа е да избереш големина на шрифта, която не ти затруднява зрението и същевременно да не се налага да скролваш в работната площ. Това веднага измества въпроса към избор на големина и качество на екрана. :) Ако ще говорим за 15.4", сега съм на такъв, на който нативната резолюция е 1920/1200. На тази резолюция изглежда убиствено фино и сладко, но текста е прекалено ситен и красотата му не компенсира натоварването на зрението. Само за графика става. Отначало бях оставил резолюцията и увеличил големината на шрифтовете в уиндоус и мозилата, но невъзможността да се уголеми шрифта на останалтите приложения обезмисляше този ход. Пробвах различните поддържани резолюции и избрах 1280/800 - най-приемлива за моето (уж нормално) зрение при този размер на екрана. Но дори и оптимално подбрана, тия TN дисплейчета не може да се сравняват с комфорта на S-PVA матрица. Над 4 години ползвах Eizo с таква матрица и просто като си залепя погледа на монитора спокойно си го гледам по цял ден. А при тия, уж някакво лъскаво, луксозно на вид, но натоварват очите и я мръднеш малко главата, я нещо се променило в картината - ужас...

post-14682-0-08353300-1364623751_thumb.j

Share this post


Link to post
Share on other sites
Очила за работа с компютър? Няма такова нещо!
Всеки 45 минути работа да се редуват с15-минутна почивка, препоръчва офталмоложката

Доц. д-р Христина Групчева, д.м. е офталмолог, председател на Съюза на българските контактолози. Заместник-управител на Специализираната болница за активно лечение по очни болести във Варна. Специализирала е в множество водещи европейски центрове

- А как бихте определили „синдрома на компютърното око”?

- Откакто съм практикуващ клиницист се говори за очни проблеми, свързани с компютрите. В България е много разпространен митът за „очила за работа с компютър”. Трябва да разочаровам тези, които са „инвестирали” в подобни средства и да им кажа, че такива очила няма. Има диоптрични, корекционни очила, от които някои пациенти се нуждаят за близка работа, включително и на компютър, но предпазните очила са мит. Компютърната работа е един от основните фактори на средата, предразполагащи към „сухо око”. Пациентите, които имат оплаквания от типа на парене, дразнене, замъгляване на зрението трябва да потърсят лекарска помощ.

- Какво е съвременното лечение на синдрома?

- Еднозначен отговор няма. При пациентите със симптоматично - предизвикано от фактори на средата - сухо око обикновените овлажняващи капки, прилагани при нужда, са достатъчни. При по-тежките форми обаче лечението трябва да бъде комплексно и да се провежда под лекарски контрол. По принцип овлажняващите колири – т.нар. „изкуствени сълзи” не са лекарства и могат свободно да се купуват от аптеката. За тях не е необходим особен режим на предписване и отпускане. Лечението с кортикостероиди обаче е много специфично и следва да се провежда единствено от специалист, след очен преглед с подходяща апаратура.

- Познават ли общопрактикуващите лекари тези състояния и могат ли да реагират адекватно?

- Това е въпрос, на който не мога да отговоря. Много зависи от самия лекар. Аз лично съм обучавала общопрактикуващи лекари от цялата страна, но все още ми се случва да видя рецепта на пациент със сухо око, с която се назначават кортикостероиди, вместо да се препоръчат изкуствени сълзи. Което не бива да се прави, както вече посочих.

- Каква профилактика може да бъде препоръчана?

- Основното е да бъдат редувани дейности с висока зрителна концентрация с почивки по схемата 45 минути/15 минути. Също така е важно да бъдат избягвани въздушни течения – от климатици и вентилатори, да се консумира достатъчно вода, да не се прекалява с алкохол, цигари и кафе. И, естествено, да се поддържа добра очна хигиена.

zdrave.net, Невена Попова

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...