Sign in to follow this  
Followers 0
viNdict

Цените на хард диск/РАМ памет и още нещо...

3 posts in this topic

Здравейте ;)

Искам да попитам за актуални цени на хард диск 250GB Toshiba, 2,5", 8MB Cache MK2552GSX (такъв е сегашният ми).

В момента е бъкан с физически лоши сектори и усещам, че скоро ще издаде багажа ^^, a не мога да открия актуални цени за хард, който ще пасне на лаптопа ми > HP 6735s.

Също така имам намерението да си удвоя РАМ паметта, но също пълна мъгла относно продажна цена. За да работи в двуканален режим предполагам, че само и единствено ще стане РАМ от същият модел, скорост и капацитет - 2GB Samsung 800Mhz.

И последно ще се радвам, ако някой ми каже дали увеличаването на RAM-та ще афектира върху Видео контролера (HD3200, 256MB заделени (уж)). На места пише, че при 4GB се заделят 512, вместо 256 (дано (pray)), но на други - обратното.

Също така ще има ли голям ефект откъм производителност, чета на места, че двуканалния режим е с доста плаваща ефективност, а удвоения капацитет ще подобри пърформънса на програми като Photoshop, AutoCAD и прочее, но надали в гейминга.

Ааа и последно (извинявам се, че ставам така нахален), когато имам вече общ капацитет 4GB РАМ ще имам ли нужда още от PageFile, тъй като знам, че е значително по-бавна Виртуалната Памет от Физическата, която тогава ще я има в изобилие.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Последната седмица доста изпускаме някои от запитванията, сякаш са се скрили, но ето дори в този късен час ще намерим решение на този хубав казус, в какъвто дори аз самия като потребител съм изпадал. :)

Да започнем от вашия лаптоп - HP Compaq 6735s.

Може да му замените твърдият диск с какъвто и да било друг 2.5-инчов, като в момента най-големият е 500GB. Не е задължително да е от марката Toshiba, не знам даже дали се предлагат такива в България.

Относно паметта, също не е от значение паметта, само видът й - DDR2 и скоростта - 800Mhz.

Хмм, едва ли ще афектира на видео картата, тя взима само при нужда, не мисля, че ще има голям ефект, даже никакъв, според мен. И затова за първи път чувам, че двуканалната памет е по-бърза от едноканалната. Т.е. да имам 1x2GB е по-бавно от 2x1GB, не смятам така.

PageFile, последният въпрос не го разбирам?

А ето и твърди дискове и памет:

http://laptop.bg/#/details/ACCESSORIES/1002/107

http://laptop.bg/#/details/ACCESSORIES/1002/135

http://laptop.bg/#/details/ACCESSORIES/1002/266

http://laptop.bg/#/details/ACCESSORIES/1002/134

http://laptop.bg/#/details/ACCESSORIES/1002/236

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искам искрено да Ви благодаря, че намерихте време да ми отговорите на въпроса. Съжалявам, ако съм нахалствал чрез поста си в чата, но наистина исках да чуя експертно мнение.

По документи максималния размер, който последния БИОС на лаптопа ми поддържа е 320GB (вътрешен), затова ще се огранича до там (т.е. 141 лв.).

РАМ-та е на перфектна цена по бюджета ми, надявам се да тръгне в двуканален режим :)

Общо взето щом събера 200 лв. ще се свържа моментално с Вас (да се надяваме в близката седмица).

А относно двукалания режим, ето защо смятам, че ще е по-бърз:

http://www.tcmagazine.com/articles.php?act...showarticle=128

Ефекта на двукаланият режим се проявява главно в синтентичните тестове и overall пърформънса, но не и при игрите (макар, че са отбелязани на места, че са оптимизирани за двуканален). И все пак не съм аз този, който ще ви давам акъл :) Просто дочух, че е по-добре да са в двуканален режим и така.. маркетинга си е маркетинг, а простосмъртните като мен се поддават. Въпреки това съм твърдо решен да си увелича РАМ-та :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0