Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Иван Йорданов

Проблем с звука на Acer Aspire 7738G

7 posts in this topic

Здравейте, имам странен проблем с лаптопа ми. Изведнъж звука спря не е от драйверите а от вградените колконки, като сложа външни има звук, но на второто слагане на ваншни колконки звука намяла драстично и има ужасен брум. Най-интресното за мен е, че вътре във входа за слушалки свети червен диод... За първи път се сблъсквам с подобно нещо, а са ми минали доста настолни и мобилни компютри през ръцете, най-малкото, че това ми е професия. Лаптопа все още е гаранционен, но съм се сблъсквал и с гаранционни сервизи в България и съм доста разочерован от резултатите им.... Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да сподели. Със сигурност ще се ходи на сервиз, но ще стоя до тях доакто го отварят :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това е голяма излагация да казваш че ти е професия и че са минали десетки машини през ръцете ти а да не знаеш че много голяма част от съвременните лаптопи и настолни конфигурации разполагат с т.нар. S/PDIF или SPDIF.

Що е то-

SPDIF - Sony/Phillips Digital Interface

Това е стандарт позволяващ преноса на цифров многоканален(5.1\7.1) звук.Познати са два типа за пренос коаксиален и оптичен.В конкретния случай гнездото за слушалки или аналоговия аудио изход е комбинирано с цифров оптичен изход SPDIF и затова виждаш да свети червен светодиод в гнездото.На този модел лаптоп имаш и многоканален звук през HDMI порта като там се ползва коаксиалния тип.

Конкретно по въпроса за проблема-

най-вероятно щом свети червения светодиод без да за забележиш си задал по подразбиране да се ползва цифровият изход и затова нямаш звук от вградените говорители.Можеш да върнеш настройката по подразбиране да се ползват говорителите от контролен панел на Realtek или от таскбара иконата на аудиото-десен бутон-устройства за възпроизвеждане-говорители-направи по подразбиране.

В случай че това не помогне възможно е да има и хардуерен проблем.За целта ползвай гаранционния сервиз.

Дано съм бил полезен.

Edited by Gero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти,

Благодаря за отговора, макар че не е това начина да го започнеш. Да професия ми е, но не съм хардуерист а софтуерен инженер и дългогодишен разработчик на софтуер... Като казах, че са ми минали много машини през ръцете е в годините когато съм бил администратор и ИТ мениджър на голяма Австрийска компания... това в отговор на професията!

Изненадан съм за червената светлина Да защото за първи път виждам и Да запознат съм с SPDIF... но признавам, че не знам за червения диод. Естествено преди да се опитам да задам въпрос във форума съм:

1. Направил преглед на настройките на звукувата карта и да по дефолтни настройки е аналоговия изход и няма звук ....

2. Прочел Service_manual.pdf за съответния модел и нищо не съм прочел по въпроса за 'червенатая светлина...'

3. Разрових се подробно по форуми и отново нищо не съм намерил

Нямам доверие на сервизите по много причини и всичките са от личен опит!!!

Немога да им го остава за повече от ден два защото имам крайни срокове на проектите си, а след разговора ми с един от официалните сервизи в София хората си предадоха голяма важност, макар че са умрели от глад за клиенти...(друга тема)

Немога да им го остава с хард дисковете, защото съм подписал договори за конфиденциалност за проектите над които работя, съответно трябва да си взема и двата хард диска.Не искам да обяснявам защо просто не си прехварля файловете на друг хард диск сложно е за обяснение и не е тук мястото... Та ако им го дам без хард дискове ще кажат, че съм нарушил гаранционите условия... Затова попитах тук...

И разбирасе БЛАГОДАРЯ за отговора :)

Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявай ако съм те засегнал но ти сам пишеш че през ръцете ти са минали много модели компютри,затова сметнах че имаш по-високи хардуерни познания.

Относно сервизите не навсякъде са палачори има и свестни.Щом по дифолт си на аналог и свети диода 100% имаш дефектирал куплунг.Не ми се рови в документацията но виж щом я имаш дали е на отделна платка аудио борда или е на дънната.Ако е на отделна е възможно да обясниш проблема да ти поръчат и като пристигне да я подменят за 30-40 минути.Няма ли официален сервиз в твоето населено място че чак в София?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не съм се засегнал :) явно не правилно съм се изразил в старта на поста :), както и да е не е нужно да обсъждаме професионален опит :)

Ами аз съм от София :) затова си говоря за Софийските сервизчета :). Два са сервизите, в понеделник ще говоря и с втория надявам се на разбиране от тяхна страна.

Дали е възможно повредата да е направил малкия ми син, който щом му се отдаде възможнос вкарва и изкарва жака на външните колкони или да не го обвинявам детето напразно :) имам предвид да е накасило нещо.

Благодаря много за отговорите. Със сигурност не съм се засегнал :)

Сега ще проверя документацията за звуковата карта как седят нещатата.

Поздрави на морето :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-вероятно малкия пакостник е направил белята.Има и други оплаквания от повреден аудио изход при интензивна груба употреба.Дано само както споменах е на отделна платка защото в противен случай може да откажат подмяна на цялото дъно под предтекст че е имало неправилна употреба.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте.Ванка за огромно съжаление мога да кажа ,че имам същия проблем като твоя :( свети ми червен диот във входа за слушалите и нз какво става и как да го реша ... с две думи добре че имам HDMI кабел иначе нямаше да имам звук . Били ми дал съвет как мога да го отсраня този иначе доста чудноват и въпреки това трошащ ми нервите проблем :help:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0