madrigal

Потpебители
 • Content count

  28
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by madrigal

 1. Ubuntu 10.10 net ?

  А въпросния "комп" има ли мрежова карта
 2. problem sus zarejdaneto na ubuntu

  Доколкто съм запознат, има сериозни проблеми с драйверите за Интел-ските видеокарти и Убунту 10.10. Проблемът ви е именно там - то си го и изписва: intel_agp е драйвер за видеокартата. Пробвайте с Убунту 10.04 - в момента пиша от IBM X60m (с вградена Интел-ска видеокарта) с Убунту 10.04 и нямам проблеми.
 3. HP zd8000 ATI X600 driver проблем

  Абе, не мисля, че в случая има значение каква ОС се използва (макар че съм Линукс фен). И с Линукс ще има същите проблеми, т.к. и radeon драйверът има хардуерно ускорение, използвайки видеопаметта. Е, ако се използва vesa драйвера, сигурно няма да има проблеми, но то си е все едно да се използва видеодрайвера, идващ стандартно с инсталацията на Windows.
 4. HP zd8000 ATI X600 driver проблем

  Не искам да съм лош пророк, но както споменава plamen22, възможно е да имаш разпоена видеопамет. Имах преди време вземане-даване с един такъв. Пробвай да инсталираш драйвери за видеокартата (без значение откъде ще ги изтеглиш), след рестарта влизаш в Safe mode. От настройките на видеокартата: десен бутон в/у десктопа->Properties->търсиш Hardware acceleration (някъде из advanced секцията е) и го слагаш от Full на None (за точните думички не гарантирам - ползвам Линукс и не мога да ги проверя). РЕСТАРТИРАИИ (не спираш и пускаш) в нормален режим и ако зареди без да загасне - сори, или трябва да се примириш с работа в такъв режим или да търсиш ново дъно или някой да ти "духне" видеото . Само да добавя - изключването на хардуерното ускорение не е за постоянно - ако спреш (Turn off) лаптопа и го пуснеш пак, ще трябва да минаваш отново през Safe mode и т.н. Като някакво спасение е да ползваш хибернация вместо спиране - там изключването на хардуерното ускорение се запазва. Абе, въобще, ши*ана работа, тъй като не е ясно точно кога видеото тотално ще се скапе.
 5. Проблем с лаптопами

  Не искам да те плаша, но ми намирисва на нова матрица. Вертикалните черти са признак на лоши контакти между контактните повърхности на самата LCD матрица и лентовия кабел, свързващ я с управляващата електроника, разположена отзад на дисплея. Ако греша, моля някой от по-опитните да ме поправи (или да обясни по-разбрано). Един GSM майстор ми разказваше, че можело с нагряване и притискане (разбирай, например с поялник през някакво парче плат) върху лентовия кабел да се взъстановят връзките, но не съм пробвал този номер.
 6. Е, аз смятам, че всеки уважаващ себе си рутер трябва да предоставя Web-интерфейс за администриране - всичко останало е отживелица.
 7. IBM T30 matrix

  Ами браточка, на мен да не би да ми излизат без пари? Иди кажи на американците или англичаните, че ние тук сме много закъсали и затова трябва да ни ги продават за без пари и да ги пращат с транспорт за тяхна сметка . Ако имаш сериозен интерес, пиши ми на ЛС или дай някакъва телефон за връзка - ще се измисли нещо.
 8. Само да добавя нещо - не виждам абсолютно никакъв да се купува скъп рутер само заради поддръжката на Draft N стандарта (дори и да имате лаптоп с Wi-Fi карта, поддържаща този стандарт). Причините са няколко: - доколкото знам, тези 300 или 150 Mbit/s, които се рекламират са теоретични - на практика никога не се постигат. - доставчикът ви на Интернет в общия случай вкарва в дома ви UTP кабел с макс. скорост 100 Mbit/s Full Duplex (стандарта Fast Ethernet), някакви xDSL технологии (БТК ADSL, кабелните модеми на телевизиите), при които положението е още по-зле, и най-накрая в редки случаи директно оптично влакно, където пък в 99.99% медиа конвертора оптика-мед е пак Fast Ethernet 100 Mbit/s. базиран (Gigabit Ethernet медиа конверторите са си скъпи). - предимство да обменяте файлове с гръмотевични скорости между лаптопи в локалната мрежа, закачени на Access Point-a, поддържащ Draft N стандарта е МНОГО съмнително, т.к. едва ли процесорът на AP-то ще издържи на натоварването, да не говорим, че Ethernet портовете на устройството са си пак Fast Ethernet 100 Mbit/s. базирани. Та след толкова изписано, моят съвет е - вземете си един Linksys WRT 54 GL, NetGear WGR 614L или Buffalo WHR-HP-G54. И трите модела безпроблемно се флашват с някой от известните Linux фърмуери (DD-WRT, Open WRT, Tomato и т.н.) и си питайте патерицата . Аааа, gguest, да попитам - за какво са му дискове драйвери за тази или онази ОС - нали вече си има инсталирани драйвери за картата от производителя на лаптопа? А и едва ли на този диск ще има драйвери за всички възможни модели лаптопи и безжични карти по света.
 9. IBM T30 matrix

  Намира се - на цена 150 лв.
 10. Здравей! Явно не си прочел вярната страница Виж това: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub/+bug/575834 Излиза, както предположих на първо четене и аз, че проблемът ти е в наличието на обратна кавичка (``) в края на ред първи от конфигурационния файл /etc/default/grub Както съветват в постинга, който съм цитирал, ericc wrote on 2010-05-05: #4 Most likely, the '"' at the end of the line is not the correct one... Just delete and re-type it. просто изтрий тази (тези) кавички и ги замести с нормални такива Ако не моеш да се справиш, качи тук файла /etc/default/grub и ще ти го оправя.
 11. Ако става въпрос само за Power On Password, той лесно се ресетва, като се махне голямата батерия и батерията за CMOS-а - описано е тук: Ако, обаче, има и Supervisor password, след ресетването на BIOS-а, ще е необходимо сверяване на датата (поне при IBM е така), което няма да може да стане, ако не знаете Supervisor password. В този случай ще е необходимо рефлашване на BIOS-а, което не е проста задача. Тъй като така или иначе не можете да ползвате лаптопа, нищо не пречи да се пробва нулиране на настройките на BIOS-а, а после - каквото дойде.
 12. T41 проблем след ъпгрейд

  След като изчетох писаното по темата от линка, който си дал, стигам до извода, че нещо не е наред в модването, т.е. процесорът си работи със заключен множител. Защо не пробваш първо да подкараш на дъното читаво Dothan процесори при честота на шината 400 MHz, а после да ги мъчиш на по-високата честота.
 13. T41 проблем след ъпгрейд

  А каква е честотата на шината на новия - 400 или 533?
 14. Преинсталиране на GRUB

  Ето обяснение кака става: https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
 15. Бих препоръчал да помислиш за IBM T30. Е, чисто нов няма, втората употреба е на цена по-висока от посочената от теб 300 лв., но пък си струва.
 16. Ако толкова отчаяно ви трябват 2 серийни порта, мога да предложа docking station за IBM лаптопи, който има вграден PCI разширителен слот - монтирате един контролер PCI към 2 бр. RS232 и имате не 2, а 3 серини порта.
 17. Проблем с root парола.

  Това, че си успял да смениш root паролата е ОК, но успя ли да си изясниш защо се е получило така? А относно втория проблем, възможно е да е от много неща - разгледай log-файловете в директорията /var/log/ : messages, kern.log и т.н. Можеш да пуснеш и командата dmesg и да видиш дали няма да даде някакви съобщения за грешки.
 18. Проблем с root парола.

  А пробва ли да изпълниш първата команда, която ти написах? Отвори един терминал и изпълни командата "id" При мен резултатът е: [email protected]:~$ id uid=1000(alex) gid=1000(alex) групи=4(adm),20(dialout),24(cdrom),46(plugdev),100(users),106(lpadmin),118(admin),119(sambashare),124(vboxusers),126(mythtv),1000(alex) [email protected]:~$ Обърни внимание на това, което съм удебелил - ако си член на групата admin, ще можеш да изпълняваш команди, изискващи суперпотребителски права, чрез въвеждане на твоята собствена парола. Ако не си - трябва да видиш кой друг потребител е от тази група. По принцип, когато се инсталира Ubuntu, първият създаден потребител е член на тази група и той може да изпълнява програми, изискващи root права. А иначе, root акаунтът е блокиран по подразбиране.
 19. Проблем с root парола.

  И как точно пробваш? Ако си отворил конзола, пробвай с това: $sudo -i Password: тук пишеш твоята парола и промптът трябва да стане: # Другият вариант е да изпълниш командата, изискваща суперпотребителски права, чрез sudo: $sudo име_на_командата Password: пишеш твоята парола
 20. ibm t23 - проблем

  Пробвай както ти е казал колегата. Ако излезе изображение на външния монитор, вариантите са дисплей, LCD кабел или инвертор (макар че, ако е инвертора, ще има някакво много тъмно изображение на дисплея). Имам и трите неща, така че може да се направи нещо по въпроса. Ако и на външния монитор не тръгне, май отива към дъно (е, не е 100% сигурно, де). В този случай не знам наистина дали си струва ремонта.
 21. Пробвал ли си с друг адаптер?
 22. Батерията не зарежда

  Проблемът варира от изгорял предпазител до изгорели няколко чипа на дъното. Съветвам те да потърсиш добър сервиз с хора, които знаят за какво става дума, а не да експериментират върху дъното ти.
 23. Здравейте! Интересува ме има ли някакво развитие по проблема - темата ми се стори интересна и ще се радвам, ако проблемът е решен и споделите решението тук.
 24. Ето един: http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=3240&st=0&p=10869&fromsearch=1&#entry10869